به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین علی شفیعی، عضو هیات علمی پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، با اشاره به اهداف پروژه "مجموعه گفتگوهای نظریه پردازی در فقه و اصول" گفت: این پروژه بحث نظریه پردازی در فقه و اصول را که در قالب کتابی مستقل منتشر می شود، دنبال می کند.
وی ادامه داد: این مساله مدتی است که در حوزه های علمیه مورد توجه قرار گرفته است از این رو در سرفصل های مقاله ناظر به این پروژه مباحثی مانند ضرورت، اهداف و پیشینه بحث نظریه پردازی به تفصیل بیان می شود.
حجت الاسلام شفیعی اظهار کرد: سوالات این پروژه در سه بخش تنظیم شده که بخش نخست شامل پرسش های عمومی است که در آنها مباحث کلی نظریه پردازی در علوم انسانی مورد توجه قرار گرفت که از آن جمله می توان به مواردی مانند مفهوم شناسی، پیشینه شناسی، معیارها و فواید و نیز ضرورت و عدم ضرورت نظریه پردازی اشاره کرد.
عضو هیات علمی پژوهشکده فقه و حقوق تصریح کرد: این پرسش ها برای برخی از استادان حوزه و دانشگاه فرستاده شد و پس از مدتی در گفتگویی حضوری، نظرات آنها دریافت شد.
بررسی کارآیی نظریه پردازی در فقه و اصول
وی درباره محورهای دیگر پرسش های این پروژه عنون کرد: پرسش های بعدی به نظریه پردازی در فقه و نظریه پردازی در اصول اختصاص دارد. به عبارت دیگر، این پروژه در محور اول به دنبال چیستی، معیارها، فواید کلی نظریه پردازی در علوم انسانی است و در محورهای بعدی، به صورت موردی به دنبال این است که نظریه پردازی چه سابقه ای در فقه و اصول داشته است و آیا کارآیی هایی که نظریه پردازی در سایر علوم دارد، در فقه و اصول هم دارد یا خیر؟
حجت الاسلام شفیعی بیان کرد: همچنین بحث حجیت نظریه پردازی در فقه و اصول نیز برای ما واجد اهمیت است و به دنبال روشن کردن این موضوع مهم هستیم.
وی درباره افرادی که در این پروزه با آنها گفتگو شده است، ابراز کرد: این پروژه در مجموع با نه نفر از اساتید گفتگو شد که مصاحبه با هشت نفر از آنها به صورت حضوری و یک نفر از آنها هم به صورت مکتوب بوده است. در بخش کلیات با مصطفی ملکیان و سعید زیباکلام و در بحث نظریه پردازی در فقه و اصول با حجج الاسلام والمسلمین اراکی، مهریزی، علیدوست، قاضی زاده، فیرحی، سیدمحمود مددی و سیدمصطفی محقق داماد نیز گفتگو شد. البته برخی از این اساتید مانند فیرحی و محقق داماد در مورد مباحث کلی هم نکاتی را بیان داشتند.
تبیین تفاوت های نظریه با برخی عناوین مشابه در فقه
وی در بیان ویژگی های این گفتگوها تصریح کرد: تلاش بر آن بود تا در این گفتگوها تفاوت های نظریه با برخی عناوین مشابه آن در فقه مانند قاعده، مساله، اصل، ضابطه و یا ذوق و نیز در بحث اصول، تفاوت بین نظریه اصولی با قاعده و اصل اصولی مشخص شود.
حجت الاسلام شفیعی ادامه داد: مساله تقسیم کارکردهای نظریه پردازی در فقه و اصول به کارکردهای شکلی و محتوایی نیز در مقاله ناظر بیان می شود. به عنوان مثال از جمله کارکردهای شکلی نظریه پردازی در فقه و اصول، آسان سازی نظام آموزشی و نیز تهذیب فقه و اصول از مباحث حاشیه ای است. همچنین مهمترین کارکرد محتوایی این است که نظریه پردازی به ما کمک می کند که در استنباط، خطاهای ما به حداقل برسد.
بنابر گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، وی تاکید کرد: نظریه پردازی می کوشد تناقض هایی که در دانشی مثل فقه و اصول خود را نشان می دهد به حداقل برساند و بلکه حتی بتواند آن را بردارد.
وی در مورد مراحل آماده سازی و انتشار این کتاب خاطرنشان کرد: تمامی مصاحبه ها و گفتگوها انجام شده و ویرایش علمی آنها نیز به پایان رسیده است. همچنین از آنجا که در ابتدای مجموعه گفتگوها، مقاله ناظر به این گفتگوها هم باید تنظیم شود سرفصل های این مقاله آماده شده و پس از تایید مدیر گروه فقه و حقوق، کار نگارش آن نیز آغاز می شود. از این رو، پیش بینی بنده این است که این کتاب در اوایل سال آینده روانه بازار نشر شود.
پایان پیام/
نظر شما