حاشیه اجلاس عدم تعهد فرصت مناسب برای تنش‌زدایی سیاسی

فلاحت‌پیشه بر فرصت مناسب ایجاد شده در حاشیه اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران به منظور تنش‌زدایی سیاسی با برخی از کشورها تأکید کرد.

حشمت الله فلاحت‌پیشه، نماینده مجلس هشتم شورای اسلامی در خصوص فرصت اجلاس سران جنبش عدم تعهد به منظور ارتقای روابط سیاسی ایران با کشورهای عضو این جنبش به خبرنگار سیاسی شبستان گفت: اجلاس عدم تعهد تنها فرصت دیپلماتیکی است که پس از آذر 1376 تا به حال برای ایران به وجود آمده است.

وی با اشاره به این نکته که اجلاس سران کشورهای اسلامی که در آذر سال 76 در ایران برگزار شد فرصتی دیپلماتیک بود، تأکید کرد: پس از آن اجلاس تنها اجلاس سران جنبش عدم تعهد برگزار شده که می‌توانیم از این فرصت دیپلماتیک به منظور گسترش روابط سیاست خارجی ایران استفاده کنیم.

فلاحت‌پیشه با بیان این نکته که ایران از لحاظ تاریخی در شکل‌گیری جنبش عدم تعهد نقش بسزایی داشته، یادآور شد: کشورهای ایران، اندونزی، غنا و مصر جنبش عدم تعهد را در حالی که خود در باطن کشوری متعهد بودند اما ادعای عدم تعهد داشتند، شکل دادند و این وضع تا جنگ سرد ادامه داشت و پس از آن و بعد از انقلاب اسلامی در ایران تغییری اساسی در کشورهای عضو جنبش عدم تعهد و کارایی این جنبش صورت گرفت.

نماینده سابق مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر این نکته که وظیفه جنبش عدم تعهد همواره نقد نظم جهانی موجود در زمینه‌های مختلف است، تصریح کرد: ایران با توجه به این وظیفه جنبش عدم تعهد می‌تواند در اجلاس آینده سران در تهران سه اقدام اساسی را انجام دهد.

وی افزود: یکی از اقداماتی که ایران با توجه به این فرصت می‌تواند انجام دهد تحکیم معادل جنبش عدم تعهد در شرایط امروز دنیا است، به این منظور که کشورهای شمال جهان کشورهایی ثروتمند و قدرتمند هستند و برخی از آنها عضویت جنبش عدم تعهد را در کارنامه دارند و کشورهای جنوب دنیا نیز در شرایط بسیار سختی بسر می‌برند که ایران در فرصت اجلاس سران جنبش عدم تعهد می‌توانند تعادلی بین این کشورها به وجود آورد.

فلاحت‌پیشه با اظهار این مطلب که جنبش غیرمتعهد از ناراضیان نظم کنونی در سازمان ملل تشکیل شده، بیان کرد: برخی از کشورهای عضو جنبش از ساختار حاکم بر سازمان ملل و شورای امنیت آن ناراضی‌اند که ایران می‌تواند از فرصت اجلاس استفاده کرده و بیانیه‌ای را در خصوص تجدید ساختار در سازمان ملل و شورای امنیت آن طراحی کرده و موافقت کشورهای عضو جنبش را به منظور عملیاتی‌کردن این بیانیه جلب کند.

عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس هشتم شورای اسلامی علاوه بر این شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد را فرصتی مناسب برای ایران به منظور جلب حمایت کشورهای عضو این جنبش در خصوص سه محور اساسی جمهوری اسلامی که به دلیل آن تحت فشار خارجی است، عنوان کرد و ادامه داد: ایران کشوری است که در سه موضوع عمده تحت فشار و هجمه قرار دارد و از فرصت اجلاس می‌تواند به منظور حل این سه موضوع عمده استفاده کند.

وی با یادآوری این نکته که یکی از موضوعاتی که ایران را تحت فشار استکبار جهانی قرار داده، تلاش برای فلسطین و خاورمیانه است، خاطرنشان کرد: بخش عمده‌ای از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد درگیر این موضوع هستند و ایران می‌تواند با استفاده از اجلاس جنبش عدم تعهد طرح برگزاری همه‌پرسی در سرزمین‌های اشغالی را که در اجلاس سران کشورهای اسلامی مطرح کرده بود به طرح عملیاتی تبدیل کند، گرچه این راهکار مورد مخالفت رژیم صهیونیستی است اما یک طرح مورد ترقی از سوی ایران محسوب می‌شود.

فلاحت‌پیشه در ادامه انتخاب موضع در مقابل خلع سلاح خاورمیانه را نکته مهم دیگری برای ایران دانست و گفت: یک عده از کشورهای عضو جنبش تولیدکننده انرژی در خاورمیانه‌اند و بخش دیگری جزو کشورهای آسیب‌دیده از انرژی هستند که ایران با استفاده از این فرصت می‌تواند بیانیه‌ای را برای عملیاتی‌‌کردن طرح عاری‌کردن کشورها از انرژی خطرناک طراحی کند.

نماینده مردم کرمانشاه در مجلس هشتم شورای اسلامی توجه به تحولات سیاسی و دموکراسی‌خواهی برخی از کشورهای عضو جنبش غیرمتعهد‌ها را از دیگر وظایف ایران به عنوان میزبان این اجلاس خواند و عنوان کرد: در متن اجلاس غیرمتعهدها علاوه بر مواردی که ذکر شد می‌بایست بیانیه‌ای صادر شود که فارغ از استانداردهای منطقه باشد و دقت ویژه‌ای به دموکراسی‌خواهی مردم در سوریه و بحرین داشته باشد.

فلاحت‌پیشه در پایان با اشاره به حضور محمد مرسی در اجلاس شانزدهم سران جنبش عدم تعهد در تهران بر استفاده دستگاه دیپلماسی کشورمان به منظور تنش‌زدایی سیاسی با کشورهای حاضر در اجلاس تأکید کرد و افزود: حاشیه اجلاس شانزدهم به ایران فرصت می‌دهد که با توجه به حضور 40 هیئت در سطح عالی در این اجلاس بخش‌هایی از گره‌های سیاسی خود با برخی از کشورها مانند مصر را حل کند.

پایان پیام/
 

کد خبر 164476

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha