فرهنگ نامه علوم قرآنی اوایل سال 92 عرضه می شود

حجت الاسلام و المسلمین یعقوب نژاد از عرضه فرهنگ نامه علوم قرآنی در اوایل سال آینده از سوی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، رییس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی با اشاره به مطلب فوق اظهار داشت: فرهنگ نامه اصول فقه در سال 89 در نمایشگاه بین المللی کتاب عرضه شد که تاکنون سه چاپ آن نیز تمام شده است.

 

وی ادامه داد: تولید و ارایه فرهنگ نامه کلام اسلامی و منطق نیز از دیگر برنامه های آتی ما به شمار می رود که انشاالله در آینده رونمایی از آن ها به عمل می آید.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به این که یکی از فعالیت های ما ناظر به بحث نمایه سازی است، گفت: در رشته اصول فقه منابع اصلی آن نمایه سازی شده ، ضمن آن که کار نمایه سازی علوم قرآنی نیز از سوی این مرکز به پایان رسیده است.

 

وی اضافه کرد: همچنین در کلام اسلامی و منطق و نیز اخلاق نیز نمایه سازی در حال انجام است. حجت الاسلام یعقوب نژاد با بیان این که بحث فرهنگ نامه های این مرکز یک تحولی در فرهنگ نامه نویسی به شمار می رود، ابراز داشت: نگاه مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی به این مقوله، نگاه دقیق به فرهنگ نامه نویسی است که خود یک کار مستقل علمی به شمار می رود.

شناسایی بیش از 200 هزار اصطلاح در علوم اسلامی

وی یادآور شد: خوشبختانه تاکنون بیش از 200 هزار اصطلاح در رشته های علوم اسلامی شناسایی شده که بحث مدخل یابی در اصطلاحات یکی دیگر از فعالیت های علمی ما می باشد.

رییس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی ادامه داد: یکی از مباحث پیچیده در فرهنگ نامه ها و دایره المعارف ها بحث ارجاعات است به عنوان مثال کلمه" وجود" در فلسفه دارای 40 مترادف است که شاید در جایی دیگر به آن به این صورت اشاره نشده باشد.

 

وی با اشاره به این که نمایه سازی در حوزه علمیه بحث کاملا جدیدی است، افزود: ما وقتی اصطلاحی را بکار می بریم لازم است که به نمایه های آن نیز توجه ویژه داشته باشیم.

حجت الاسلام و المسلمین یعقوب نژاد خاطرنشان کرد: متاسفانه تاکنون در فعالیت های علمی حوزوی به این مساله توجه نداشته یا کم توجه بوده ایم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که هر مقاله ای چکیده و کلیدواژه هایی دارد که باید آن ها را مد نظر قرار دارد، گفت: بی شک اگر کلیدواژه های ما مبتنی بر اصطلاح نامه باشد، این باعث نظم و سازماندهی اطلاعات و نیز دسترسی آسان محققان می شود.

حجت الاسلام والمسلمین یعقوب نژاد افزود: در واقع عدم استفاده از اصطلاح نامه ها باعث می شود که ما نتوانیم اطلاعات خود را به صورت سازماندهی شده ارایه کنیم.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی همچنین بیان داشت: با توجه به اهمیت مساله باید فرهنگ استفاده از اصطلاح نامه ها در حوزه نهادینه شود و حوزویان باید احساس کنند که به چنین ابزاری به طور جدی در تحقیقات و پژوهش های خود نیاز دارند.

وی افزود: متاسفانه در این باره اطلاع رسانی خوبی در سطح حوزه انجام نشده به طوری که در حال حاضر مرکز ما در خارج از حوزه شناخته شده تر از درون حوزه است.

رییس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی اظهار داشت: البته بخشی از کار اطلاع رسانی برعهده ماست اما یک بخش کار هم ناظر به این مطلب است که باید زمینه استفاده از ابزارهایی چون اصطلاح نامه ها در حوزه فراهم شود.

 

تاکید برنهادینه سازی استفاده از امکانات مجازی در حوزه

وی با تاکید بر ضرورت نهادینه سازی فرهنگ استفاده از امکانات مجازی و نرم افزاری در حوزه های علمیه گفت: البته نسبت به گذشته کارها و فعالیت های بسیار خوبی در حوزه آغاز شده است اما با این حال ما نیاز داریم که بیش از پیش این بسترها فراهم شود.

حجت الاسلام و المسلمین یعقوب نژاد همچنین ابراز داشت: خوشبختانه در حال حاضر اصطلاح نامه ها به عنوان یک ابزار در مراکز تخصصی و پژوهشی در حال رایج شدن است.

وی در قسمت دیگری از سخنان خود یادآور شد: مدیریت نظام های اطلاعاتی به عنوان یکی از بخش های اصلی این مرکز ، در واقع ناظر به خروجی کار ماست که بخشی از آن به صورت کتاب است و بخش دیگر به صورت سایت و یا نرم افزارها می باشد؛ همچنین کتابخانه دیجیتالی ما نیز در این بخش مدیریتی می باشد.

 

همکاری 70 پژوهشگر با مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی

رییس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در خاتمه با بیان این که حوزه کاری ما با توجه به این که روز به روز تحول پذیر است، لازم است که اطلاعات جدید همواره در آن رصد شود، گفت: ما دو گروه علمی داریم که هر کدام مرکب از 5 نفر هیئت علمی و کارشناس است و با احتساب پژوهشگرانی که به صورت ساعتی و پروژه ای با ما همکاری می کنند، متوسط پژوهشگران مرکز ما 70 نفر می باشد.
 

 

پایان پیام/

 

کد خبر 164379

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha