به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان، ایرانیان و به تبع آن مردم همدان برای رهایی از آسیب بیگانگان گاهی گنجینههای گران بهایی مانند کلوزر، کلماکره و مجموعه سفالی آبگینه را درون چاهها و حفرهها پنهان میکردند.
موزه های تاریخی بیانگر سلسله و دورههای تاریخی هستند و بیشتر آثار آن در نتیجه کاوشهای باستان شناسی به دست آمده و بیانگر فرهنگ و تمدن گذشته و تلفیق کننده علم، هنر و دانش یک ملت یا یک قوم هستند.
به باور کارشناسان تنوع، تکثر و تعدد انواع موزه ها نظیر تاریخی و باستانی، مردم شناسی، کاخ موزه ها، موزه های هنر، علوم و تاریخ طبیعی و موزه های مشاهیر و اندیشمندان خود معرف و زبان گویای هویت تاریخی هر منطقه محسوب می شود.
موزهها از معدود مراکز حافظ یادگاران نسل گذشته و در حقیقت فرزندان هنر و تاریخ هستند و هر یک از اشیا داخل موزه در عین بی زبانی به هزار زبان سخن گفته و اسناد معتبری از هنر، فرهنگ و تاریخ را ارائه میدهند.
کارشناسان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان، حفظ و نگهداری و همچنین معرفی بهینه موزه ها به عنوان گنجینه های با ارزش تاریخی را در شناسایی هویت و پیشینه هر منطقه و همچنین رونق گردشگری تاریخی آن از اهمیت زیادی برخوردار می دانند.
معاون عمرانی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان گفت: موزه ها در چرخه گردشگری نقش یک مرکز و قطب منطقه ای را ایفا می کنند که افزایش و رونق آنها می تواند در تقویت و توسعه صنعت گردشگری و رشد اقتصادی هر منطقه موثر باشد.
احمد ترابی، از فعالیت 10 موزه در این استان خبر داد و افزود: موزه هگمتانه، آرامگاه بوعلی سینا، موزه تاریخ طبیعی، حمام قلعه، حمام حاج آقاتراب نهاوند، موزه لطفعلیان ملایر، موزه تاریخ و فرهنگ اسدآباد و خانه مسعودی تویسرکان از جمله موزه های این استان است.
وی، از موزه مفاخر و مشاهیر، خانه سفال و باغ نظری به عنوان دیگر موزه های استان نام برد که گوشه هایی از سابقه مدنیت سه هزار ساله این استان در برخی از موزه ها به تصویر کشیده شده است.
سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در معرفی موزه مشاهیر استان، گفت: همدان دارای مشاهیر و مفاخر بزرگی است که افتخار شهر تاریخ و تمدن ایران زمین محسوب می شوند که مشخصات تصویری آنها در این موزه ها ارائه می شود.
علیرضا قاسمی اضافه کرد: موزه مشاهیر همدان با زیر بنای حدود 220 متر مربع در دو طبقه است که پوسترها و مجسمه هایی از مشاهیر و مفاخر بزرگ استان در آن به نمایش در آمده است.
وی تصریح کرد: نما و پوسته با ارزش این بنا در هویت بخشی و ایجاد سیمای شهری متناسب با محور فرهنگی، تاریخی شهر همدان نقش بسزایی دارد.
وی با اشاره به اینکه این موزه در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، اظهار داشت: 5 مجسمه و تندیس از مشاهیر و بزرگان قرون گذشته از جمله عین القضات همدانی، سید جمال الدین اسدآبادی، کریم خان زند وکیل الرعایا، میر رضی الدین آرتیمانی و خواجه رشید الدین همدانی و عکس هایی از مفاخر گذشته و معاصر همدان به نمایش در آمده است.
سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در خصوص موزه سفال و اشیا همدان، گفت: موزه و بانک اشیا و سفال همدان در یکی از منازل قدیمی همدان در کهن ترین نقطه شهر در منطقه جولان واقع شده که در مرحله نخست این موزه، تعدادی از آثار سفالی تاریخی مربوط به قرن های گذشته به نمایش گذاشته شده است.
قاسمی با اشاره به بنای تاریخی حمام قلعه همدان، اظهار داشت: حمام قلعه همدان با یک هزار و 700 مترمربع، عرصه گستره ای از زیبایی های خاص خود برخوردار است.
وی تصریح کرد: موزه مردمشناسی و سفره خانه سنتی حمام قلعه در بافت قدیمی شهر همدان و یکی از محلههای آن به نام قلعه " قاشق تراشان" و در جبهه غربی بنای تاریخی استرو مردخای واقع شده است.
وی اظهار داشت: این حمام در دوران قاجار با یک هزار و 700 متر مربع عرصه و یک هزار و 500 متر مربع اعیانی احداث شده و دارای سردر زیبای قاجار و یک هشتی ورودی است.
سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گفت: پلان حمام سرد و گرم آن مربع شکل بوده و دارای چهار ستون سنگی و سقف آن با طاقهای کلمبو و فضای داخلی حمام با تاق نماهایی از نوع قوس جناغی زیبا مزین شده است.
قاسمی اضافه کرد: در دو طرف حمام سرد، رختکن و حوضی در وسط آن قرار گرفته و در قسمت غربی حمام مردانه تون واقع شده است.
وی تصریح کرد: این بنا در مقایسه با دیگر حمامهای سنتی و قدیمی در سطح استان، از ویژگی های ساختاری و هندسه معماری مناسبی برخوردار بوده و شامل دو قسمت زنانه و مردانه است.
مدیر کل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با اشاره به اهمیت و جایگاه موزه های فعال استان در جذب گردشگر برای استان به ویژه در ایام نوروز اظهار داشت: درب موزههای همدان به روی گردشگران به ویژه ایام نوروز باز است.
اسدالله بیات، از حضور 12 هزار نفری در برخی روزها در موزههای استان خبر داد و اضافه کرد: شمار بازدیدکنندگان موزههای استان در فصول گردشگری و ایامی نظیر نوروز به طور میانگین حدود 20 هزار نفر است.
وی تصریح کرد: باتوجه به استقبال گردشگران از موزه های استان، راهنمایان گردشگری استان همدان آمادگی کامل برای ارائه اطلاعات دقیقی از موزه های این استان به مسافران را دارند و این راهنمایان در موزه های استان استقرار یافته اند.
وی با بیان اینکه 40 نفر از راهنمایان گردشگری در استان همدان وظیفه راهنمایی و ارائه توضیحات به بازدید کنندگان موزهها را در ایام ویژه نظیر ایام نوروز دارند، اظهار داشت: در هریک از موزههای استان، 3 تا 4 راهنمای گردشگری به صورت ثابت حضور دارند.
مدیر کل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گفت: 30 راهنمای گردشگری به صورت ثابت و 10 نفر به صورت چرخشی بازدیدکنندگان موزهها را راهنمایی میکنند.
بیات با بیان اینکه موزههای این استان هرساله به صورت ویژه از تاریخ 26 اسفند تا 14 فروردین در اختیار بازدیدکنندگان است، اضافه کرد: این موزه ها در توسعه گردشگری و معرفی این استان تاثیر بسزایی دارد.
پایان پیام/
نظر شما