خبرگزاری شبستان/چهارمحال و بختیاری
وجود مساجد در جای جای سرزمین پهناور ایران، علاوه بر آنکه نشانگر پیشینه و قدمت اسلام در این کشور است، نمایانگر هنر ذاتی معماری در ایرانیها نیز هست، مسجد اتابکان شهرکرد نیز یکی از قدیمی ترین این مساجد به شمار می رود.
این بنا که به مسجد اتابکان درب امامزاده نیز شهرت دارد، از جمله بناهای دوره تسلط اتابکان (قدیمی ترین بنای چهارمحال و بختیاری) است که با تعمیرات و بازسازی های دوره های بعد، تا به امروز برجای مانده است.
این مسجد در سال 605 هجری قمری در زمان اتابکان لر بزرگ که در منطقه چهارمحال و بختیاری و کهکیلویه و بویر احمد امروزی حکومت می کردند بنا شده است.
بنای مسجد، ساختمان مجرد مکعب شکلی به ابعاد 25×25 متر است که در اصل با خشت خام و در حال حاضر با آجر و سنگ ساخته شده است.
در وسط شبستان مسجد، چهار ستون منشوری شکل قطور و خشتی قرار دارد که سقف کوتاه شبستان و گنبد میانی بنا بر آن استوار شده است.
محراب مسجدی ساده و فاقد تزیینات است، در بالای دیوارهای مسجد، پنجره هایی جهت روشنایی تعبیه کرده اند.
مسجد اتابکان دارای دو درب در ضلع شمالی و غربی می باشد که درب شمالی آن در زمان قاجاریه تعویض شده و اصل درب که قدمتی حدود 800 سال دارد در موزه شهرکرد نگهداری میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، با بیان اینکه مسجد اتابکان به شماره 929 به ثبت تاریخی رسیده است، به خبرنگار شبستان گفت: این مسجد در هسته مرکزی و تاریخی شهرکرد واقع شده و جزء قدیمی ترین مسجدها و بناهای مذهبی دوران اسلامی در استان چهارمحال و بختیاری است.
مژگان ریاحی همچنین به آغاز عملیات مرمت این بنای اسلامی اشاره کرد و افزود: الحاق اندود، رنگ و کف سازی نامناسب شبستان، رطوبت بالا رونده کف، فرسودگی متعلقات چوبی وسنگی بنا، آسیب دیدگی جزئی ایزولاسیون و نابسامانی سیستم تاسیسات مسجد، از مشکلات وآسیب های این بنا به شمار می رود.
وی مصالح به کار رفته در مسجد اتابکان شهرکرد را خشت و آجر عنوان کرد و گفت: بنای این مسجد آخرین بار در دوره های صفویه و قاجاریه و سال های اخیرمرمت شده است.
گفتنی است، بنا به در خواست جمهوری اسلامی ایران، 21 آگوست (31 مرداد ماه )، سالروز به آتش کشیدن مسجد الاقصی توسط صهیونیست ها، از سوی سازمان کنفرانس اسلامی به عنوان روز جهانی مسجد نامگذاری شده است.
پایان پیام/
نظر شما