احتمال 30 روزه شدن هلال رمضان/ یکشنبه، شب عید فطر است

بر اساس محاسبات هلال ماه شوال در تمام ایران قابل رؤیت‌ نیست. بنابراین یا بایستی هلال رمضان 30 روزه باشد یعنی یکشنبه به عنوان شب عید فطر باشد، یا ...

سید محسن قاضی میر سعید، عضو کمیته علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری در رابطه با احتمال و چگونگی رویت هلال ماه شوال به خبرنگار شبستان گفت: گروه‌های فراوانی به منظور رؤیت هلال ماه شوال در سراسر کشور مستقر هستند اما بر اساس محاسبات این هلال در تمام پهنه ایران رؤیت‌پذیر نیست.

 

وی افزود: بنابراین یا بایستی هلال رمضان 30 روزه باشد یعنی یکشنبه به عنوان شب عید فطر باشد، یا طبق فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر کفایت دیدن ماه در روز و پیش از غروب آفتاب، هلال شوال بعد از ظهر و پیش از غروب آفتاب رؤیت شود. اما باید دید که آیا می‌توان هلال ماه شوال را در روز مشاهده کرد یا نه؟ و در صورتی که در روز قابل مشاهده باشد چرا پس از غروب خورشید قابل دیدن نیست؟

 

قاضی میر سعید تصریح کرد: دلیل این مسئله عرض دایره‌البروجی منفی ماه است که دقیقا ماکسیموم عرض جنوبی را داراست و این برای نیمکره شمالی بسیار بد است یعنی هر چه از خط استوا به سمت بالا می‌آییم رصد هلال سخت‌تر می‌شود به گونه‌ای که در عرض‌های 25 یا 30 درجه نیمکره شمالی در قاره آسیا هلال ماه همزمان با خورشید غروب می‌کند و قابل رؤیت نیست. اما هر چه به سمت خط استوا یعنی مناطق جنوبی کشور نزدیک می‌شویم احتمال رؤیت بیشتر می‌شود. اما در ایران چنین احتمالی وجود ندارد.

 

عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این هلال دارای درخشندگی قابل ملاحظه‌ای است (حدود یک ممیز 35 صدم درصد) و احتمال رویت چنین هلال‌های ضخیمی با تلسکوپ و در شرایط آب و هوایی مناسب، بین ساعات یک و نیم تا 4 بعد از ظهر وجود دارد، بنابراین تمامی گروه‌های مختلف ستاد استهلال برای رؤیت در این ساعت یعنی پیش از غروب آفتاب، بسیج شده اند و نوع ابزارهای رصد ماه نیز، ابزارهای دقیق تلسکوپی است. وقتی عرض دایره‌البروجی ماه منفی می‌شود که در روز رصد 5 درجه منفی است یعنی بدترین حالت ممکن ماه رؤیت آن نیز بسیار مشکل خواهد بود. ما در طول سال، 12 هلال داریم که شش هلال از این 12 تا تقریبا به راحتی قابل رؤیت هستند و شش تای دیگر در رده‌های متوسط و سخت قرار می‌گیرند که امسال هلال شوال نیز به صورت اتفاقی در دوره سخت قرار گرفته است.

 

وی یادآور شد: وقتی عرض دایره البروجی ماه در نیمکره جنوبی منفی می‌شود، در نیمکره شمالی برعکس و مثبت خواهد بود یعنی هر اتفاقی که در نیمکره شمالی بیفتد در نیمکره جنوبی برعکس است مانند این فصل سال که در نیمکره جنوبی فصل زمستان و در نیمکره شمالی تابستان است. عرض دائره البروجی ماه شوال نیز در روز رصد در بدترین حالت ممکن یعنی 5 درجه منفی است. لذا هر چه به سمت خط استوا و پایین‌تر پیش می‌رویم رصد هلال بهتر شده و در کشورهایی مانند مالزی و اندونزی که هلال از آنجا شروع به شکل‌گرفتن می‌کند، می‌توان با استفاده از ابزار، هلال ماه را رؤیت کرد و هر چه به سمت پایین‌تر و حتی به سوی شرق پیش می‌رویم به عنوان مثال در استرالیا، حتی با چشم  نیز هلال ماه قابل دیدن است چرا که در 35 درجه جنوبی قرار گرفته می گیرد. اما وقتی به سمت استوا حرکت می‌کنیم این هلال را باید با ابزار مشاهده کرد و کمی بالاتر از آن حتی با ابزار نیز دیده نمی‌شود، بنابراین هلال ماه شوال در تمام نیمکره جنوبی بدون استثنا قابل مشاهده است البته در برخی مناطق با ابزار و در برخی مناطق بدون ابزار اما در سرتاسر کشور ایران رؤیت هلال ماه امکان‌پذیر نیست.

پایان پیام/
 

کد خبر 162995

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha