اقتصاد مقاومتی؛ رمز شکست تحریم‌ها

این روزها اقتصاد مقاومتی و چگونگی اجرای آن به یکی از مباحث مهم حوزه‌های اقتصاد تبدیل شده است. برای بررسی اقتصاد مقاومتی، به بحث درخصوص این مهم از منظر مهندسی سیستم ها خواهیم پرداخت.

خبرگزاری شبستان: اقتصاد در یک نگاه ساده، سیستمی با مجموعه پارامترهای مختلف است. دشمنان اگر بخواهند به کشور ضربه بزنند هرگز نخواهند توانست کل سیستم را مختل کنند بلکه قاعدتاً تلاش خواهند کرد تا در ابتدا اجزای این سیستم را مختل نمایند. پس به طور قطع برای مقابله با ایجاد اخلال در چنین اقتصادی باید اجزای سیستم را به خوبی شناسایی و مورد بررسی قرار دهیم.


یکی از موضوعاتی که همواره به عنوان یک زیرسیستم مورد توجه همگان بوده، نیروی انسانی است که به عنوان زیرسیستمی اساسی از جمله اهداف تحریم‌کنندگان به شمار می‌آید.

 

کارگر، مدیر و همه آنهایی که به عنوان انسان قرار است در این اقتصاد نقشی داشته باشند می‌توانند یکی از اهداف تحریم باشند، باید تلاش کنیم نیروی انسانی، امیدوار، بهره‌ور، برنامه‌ریز و پرتلاش باشد. حوزه دومی که ممکن است هنگام تحریم در سیستم اقتصاد مورد مخاطره واقع شود، ابزار، تجهیزات و نظام‌های تولید و توزیع است. مثلاً فناوری‌های نو را برای ما ندهند یا در تهیه آن هزینه‌های بالایی صرف کنیم. در اینجا نیز ابتکارات و نوآوری‌ها باید مبنای عمل باشد.


زیرسیستم بعدی را می‌توان قواعد کاری و مقررات برشمرد. مسئله‌ای که امروزه به عنوان فضای کسب و کار به شدت مورد توجه قرار گرفته است. با وجود این که فضای کسب و کار مهم است اما زیرسیستمی نیست که تنها بتوانند از بیرون در آن مشکل ایجاد کنند بلکه خودمان باید آن را بهبود دهیم. برخی از فعالان اقتصادی بر این باورند که قوانین و فرایندهای دست‌وپاگیر و غیرضرور در کشورمان خود به نوعی به تحریم داخلی تبدیل شده است که در صورت حذف آنها، قادر خواهند بود بر تحریم‌های خارجی غلبه کنند.


زیرسیستم چهارم در اقتصاد مقاومتی، نهادهای مالی یعنی پول، سرمایه، ارز، انتقال پول و سرمایه‌گذاری خارجی است. البته کنترل همه آنها در اختیار ما نیست و برخی کنترل‌ها دست خارجی‌هاست. لذا این زیرسیستم به شدت آسیب‌پذیر شده و می‌تواند مشکل ایجاد کند. پس این زیرسیستم توسط دشمن هوشمندانه انتخاب شده و از سوی ما نیز هوشمندانه باید مدیریت شود.


زیرسیستم بعدی، ارتباطات تجارت خارجی یعنی همان صادرات و واردات است. این مهم نیز به دلیل جنبه بین‌المللی آن تا حدی مورد تهاجم واقع شده است. نباید بگذاریم حجم تجارت خارجی ما کاهش یابد. به ویژه باید از صادرات مراقبت نماییم.


نهادهای رسانه‌ای که وظیفه شکل‌دهی به افکار عمومی را داراست از دیگر زیرسیستم‌های اقتصاد مقاومتی به شمار می‌آید. به طوری که می‌توانند در مدیریت اقتصاد مکمل مسئولان و هادی افکار مردم باشند. این در حالی است که در مقابل، با عملکرد نادرست رسانه‌ها به نوعی تحریم به بدنه اجتماع نفوذ داده می‌شود.


بر همین اساس می‌توان اظهار داشت که این بار با پیچیدگی‌هایی در تحریم‌ مواجه هستیم که در تحریم‌های گذشته وجود نداشته است که برای مقابله با این پیچیدگی‌ها نهادهای رسانه‌ای باید در اقتصاد مقاومتی به درستی حرکت کنند. رسانه‌ها باید بدانند که ما به انسان‌ها و اندیشه‌هایی نیاز داریم که مقاومتی باشد. دسته‌دسته کردن مردم و ایجاد بدبینی، اعتمادشکنی و ترویج اختلافات، خلاف اقتصاد مقاومتی است.


زیرسیستم بعدی، اتحاد و انسجام ملی و عدالت اجتماعی است. شاید این سوال در اذهان ایجاد شود که چه ارتباطی بین این زیرسیستم‌ها و اقتصاد مقاومتی وجود دارد. در پاسخ به این سوال باید گفت که بازخوردهای دریافتی از دشمنان کشور موید این مطلب است که بیشترین شادکامی آنها در عدم تحقق این موارد می‌باشد.


این در حالی است که در اقتصاد مقاومتی این احساس باید در مردم ایجاد شود که منافع آنها توسط حکومت و حاکمیت، مراقبت و محافظت می‌شود. توازن و عدالت در جامعه وجود دارد. فرصت‌ها برابر بوده و هیچ رانتی در کشور وجود ندارد.


فناوری، تحقیقات، دانشگاه و تجاری‌سازی زیرسیستم بعدی است. تحریم‌ها برخلاف آنچه که می‌گویند نمی‌توانند در مورد این زیرسیستم موفق باشند. چرا که ما در کشورمان با جوانان و دانشمندانی مواجه هستیم که می‌توانند به راحتی پاسخگوی نیازهای کشورمان در این خصوص باشند.


محور یا زیرسیستم بعدی، بنگاه، سودآوری، بهره‌وری و رقابت است. اگر می‌خواهیم اقتصاد ما آسیب نبیند یکی از محورهای بسیار مهم در سال تولید ملی، بهره‌وری، قیمت، رقابت‌پذیری و سودآوری در بنگاه است.


زیرسیستم‌های دیگر همچون نهادهای قضایی و حضور بخش خصوصی نیز در اقتصاد و بالتبع آن در اقتصاد مقاومتی نقش دارند که توضیح و تشریح آن در این مجال نمی‌گنجد.


با وجود بررسی همه عوامل مؤثر و زیرسیستم در اقتصاد مقاومتی باید گفت که تحریم‌ها نمی‌توانند خلل مهمی برای کشوری با قدرت جمهوری اسلامی ایران و با این مرزهای گسترده و منابع خدادادی ایجاد کنند. رتبه هفدهم اقتصاد ما بین 183 کشور خود موید جایگاه مناسب ایران در سطح بین‌المللی است و همچنین با توجه به تنوع مواد معدنی، تحریم نفتی چندان مشکل‌ساز نخواهد بود. چرا که بسیاری از منابع ما قابل حصول بوده و درصدد خروج از اقتصاد تک محصولی نفت هستیم.


ایران بزرگ‌ترین تولیدکننده سرب و روی خاورمیانه بوده و جایگاه سیزدهم در تولید خودرو و هفدهم در تولید فولاد، همه و همه نشان‌دهنده منابع و پتانسیل‌های بسیار زیاد کشورمان هستند.


بر همین اساس دشمنان کشورمان باید بدانند که اقتصادی می‌تواند آسیب‌پذیر باشد که مبتنی بر انبوهی از مزیت‌های خدادادی نباشد. اقتصاد ما فرصت‌های بی‌شماری دارد.


اما باید مردم، مسئولان، فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان و تجار و به معنای عام‌تر همه اقشار جامعه توجه داشته باشند که امروز این تحریم‌ها بیش از آن که سخت‌افزاری باشد، نرم‌افزاری است برهمین اساس هرگونه گسست بین مسئولان و مردم و هرگونه مشکل سیاسی، به تحقق خواست ظالمانه دشمنان انقلاب کمک خواهد کرد و در مسیر تحریم‌هاست.


کشوری که به خدا اتکا دارد و ملتی استوار و هوشمند دارد حتماً پیروز این میدان خواهد بود.


پایان پیام/

 

کد خبر 162854

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha