«هدایت در قرآن» مشرف به دانش «کنترل» در ادبیات علمی جهان است

موضوع هدایت در قرآن، مشرف به موضوع دانش کنترل در ادبیات علمی جهان است؛ یعنی در قرآن این الگو به صورت واضح عنوان شده است اما دانشمندان به صورت تدریجی در حال یافتن هستند.

به گزارش خبرنگار شبستان، سلسله نشست های اعجاز قرآن که هر شب در بیستمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در بخش اعجاز قرآن، برپا می‌شود، شب گذشته 19 مردادماه اختصاص به سخنرانی دکتر «جعفر حیرانی نوبری» استادیار دانشکده مهندسی برق- کنترل دانشگاه خواجه نصیر طوسی داشت که به ارائه مقاله‌ای با موضوع «قرآن منبعی برای مهندسی کنترل» پرداخت.


جعفر حیرانی نوبری در ابتدای این نشست، با اشاره به اینکه کار اصلی این مقاله، پلی است میان مفاهیم مهندسی کنترل متداول و قرآن، گفت: آنچه که در قرآن با کلمه هُدی؛ هدایت شدن، آمده است به نظر معنای کامل تری است برای آنچه که به عنوان هدف این مهندسی مطرح است که پس از آن با توجه به این مهم، مبانی هدایت شدن از قرآن استخراج می‌شود.


وی با تاکید بر حاکم شدن نگاه توحیدی بر زندگی انسان، بیان کرد: اگر نگاه توحیدیبر زندگی انسان حاکم شود، رفتار، منش، حرکات و نتیجه گیری های انسان را تحت شعاع قرار می دهد. وقتی موضوع، آن طور که قرآن به ما درس می دهد، هدایت باشد، همه چیز خود به خود پیش می رود. برای مثال در سوره نحل، اشاره شده که خداوند به زنبور عسل برای اینکه چه کاری انجام دهد، در همه حال وحی می‌کند. بنابراین در قرآن، به نحوه رشد یک جانور تا موضوعات عوالم دیگر اشاره شده است.


این استاد دانشگاه در ادامه به موضوع هدایت در معنای وسیع تر اشاره کرد و توضیح داد: موضوع اصلی که قرآن به آن وارد می‌شود و به غیر از موضوع هدایت همه عالم هاست، عالم ما انسان‌ها است و هر آنچه به ما مربوط می‌شود. همیشه گفته می‌شد که اگر کسی متقی باشد، هدایت شده است، در صورتی که قرآن به آسانی توضیح می دهد که اگر هر عالمی بخواهد هدایت شود باید اکسیر تقوا داشته باشد که اگر دارای آن باشد، هدایت می شود.


وی با بیان اینکه تقوا، اکسیر هدایت شدن است، تقوا را دارای دو بخش خواند و گفت: تقوا به معنای ساده، پروای از خطا است، یعنی دو کار باید توأم با هم انجام شود؛ اول خطاسنجی و دوم اقدام علیه خطایی که به وجود آمده و یا ممکن است به وجود بیاید.
حیرانی نوبری ادامه داد: از دیدگاه قرآن، تقوای خداوند و فقط خداوند، تنها راه پیشرفت است و در واقع هر پیشرفتی در طول تاریخ بشر مرهون تقوای خداوندی است. البته از دیدگاه قرآن، این تقوا در دو مقام به صورت همزمان و غیر قابل غفلت لازم است.


وی به دو ساحتی بودن عالم انسانی اشاره کرد و گفت: انسان عالم دو ساحتی دارد، یعنی هم می تواند حرف خدا را گوش کند و هم گوش نکند. بسیاری از مخلوقات خدا، تک ساحتی هستند و نمی توانند تقوای خدا را انتخاب کنند و همگی به خط هستند تا به حرف خدا گوش کنند. اما انسان که اکسیر تقوا و قابلیت انتخاب را در وجودش دارد، قابل هدایت شدن است.

 


استادیار دانشگاه خواجه نصیر طوسی تاکید کرد: موضوع هدایت در قرآن، مشرف به موضوع کنترل در ادبیات علمی جهان است؛ یعنی در قرآن این الگو به صورت واضح عنوان شده است اما دانشمندان به صورت تدریجی در حال یافتن آن هستند.

 

وی در پایان سخنانش ضمن انتقاد از جامعه علمی کشور، اساتید و دانشگاهیان، گفت: قرآن به عنوان مرجعی دقیق می تواند در مبحث کنترل و مهندسی به کار گرفته شود، اما موانع بسیاری در این راه وجود دارد که برخی از آنها در داخل دانشگاه ها و از مانع تراشی های اساتید نشأت می گیرد و اجاز داده نمی شود که ما در این زمینه به پژوهش وتحقیق بپردازیم.
 

 

پایان پیام/

کد خبر 161017

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha