عمل با تقوا هدایت انسان را به دنبال دارد

استادیار دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، با اشاره به نوع نگرش مادی و غیر مادی در رابطه با خلقت و آفرینش و تاثیر این نگاه بر هدایت آدمی، عمل با تقوا را عامل هدایت انسان خواند.


به گزارش خبرنگار شبستان، نشست تخصصی "قرآن منبعی برای مهندسی کنترل"، عصر روز پنج شنبه، 19 مردادماه، در بخش "اعجاز قرآن" بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد. در این نشست، دکتر "جعفر حیرانی نوبری"، استادیار دانشکده مهندسی برق - کنترل دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، به سخنرانی پرداخت.


وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به تقارب دو مفهوم کنترل و هدایت در مفاهیم دینی اظهار کرد: موضوع هدایت مبحثی است که در قرآن بارها بدان اشاره شده است و در حقیقت مهندسی کنترل با موضوعی که قرآن به عنوان هدایت از آن یاد می کند کاملا یکسان است.


حیرانی نوبری ادامه داد: میان دو مفهوم یاد شده تنها یک عامل تمایز وجود دارد،به این معنا که وقتی از منبع اصلی علوم یعنی قرآن مدد می جوییم موضوعات بسیار دقیق تر برایمان جلوه گر می شوند به بیان بهتر نگاه و نگرش معنوی تاثیر به سزایی دارد که گاها بیش از بیان علمی به انسان مدد می رساند و مفاهیم را برایش روشن می سازد.


این استاد دانشگاه افزود: برای همه ما پیش آمده است که موضوعات مختلفی را بشنویم و تاثیر بگیریم اما تاثیر پذیری از افرادی که با قرآن مانوس بوده اند همواره فزونی داشته و دارد، در این راستا باید توجه داشت که بسیاری از مشکلات ما از آن نقطه منشعب می شود که به منبع اصلی یعنی قرآن تمسک نمی کنیم که این مسئله در حوزه تقسیم بندی علوم نیز مصداق داشته و همواره ما را دچار مشکل می سازد.


وی در ادامه به نحوه ورود و نوع نگرش افراد با دید قرآنی به مسائل اشاره کرده و افزود: نوع پردازش به مسائل در دوحالت تمسک به قرآن و عدم تمسک به آن کاملا متقاوت است، به این معنا که اگر کسی با قرآن آشنا شود دقیق تر می تواند وارد موضوعات شده و در نتیجه آن را مدیریت، کنترل و یا هدایت کند.

حیرانی نوبری تصریح کرد: مموضوع تقوا در حوزه هدایت از اهمیت وافری برخوردار است، تقوا ذیل بحث هدایت در قرآن مطرح می شود، اگر در آیات اول تا سوم سوره "االاعلی" تدبر کنیم به مسائل مختلفی پی می بریم، خدا هم خالق است و هم هادی و این همان نکات نهفته در این آیات است که باید به آنها توجه کرد به بیان دیگر اگر بخواهیم مفهوم درستی از هدایت را به دست آوریم باید این مولفه را از چند جنبه بررسی کنیم.


این پژوهشگر در راستای مسئله فوق افزود: هدایت در مفهومی ساده یعنی بُردن و سوق دادن مسئله ای به یک راه و مسیر، برای مثال زمانی که فرعون از حضرت موسی در باره خدا سوال کرد که خدای تو کیست و چیست؟ حضرت موسی پاسخ داد (قَالَ رَبُّنَا الَّذِی أَعْطَی کُلَّ شَیْءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدَی )پروردگار ما کسی است که به هرچیزی آفرینش آن را اعطا کرده و سپس هدایتش فرموده است؛ بنابراین با توجه به معنی آیه متوجه می شویم که، این طور نیست که آفرینش و خلقت همان هدایت باشد.


وی ادامه داد: با عنایت به مباحثی که مطرح شد به موضوع مهندسی کنترل گریزی می زنیم و می بینیم که در هیچ کدام از مباحث آن مسائلی این چنینی طرح نمی شود و همه چیز از یک نگرش مادی قلمداد می شوند، در حالی که در هر حوزه ای اگر در یادمان خدا باشد و به او توکل کنیم قطعا نتایج متفاوتی خواهیم داشت.


حیرانی نوبری تصریح کرد: هدایت بدون تقوا هرگز مسیر نمی شود، تقوا خود مولفه ای است که با "خطاسنجی" و "پروای از خطا" ممکن می شود نهایتا اگر آدمی به تقوا برسد هدایت با خود همراه کرده است.


پایان پیام/

کد خبر 160985

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha