به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، مدیر کل آموزش و پرورش گیلان، صبح امروز (10 بهمن) در همایش تجلیل از محققان برتر پژوهشی بخش مرکزی گیلان که در سالن اجتماعات پژوهشگاه معلم ناحیه یک رشت برگزار شد، با اشاره به جایگاه پژوهش و تحقیق در آموزش و پرورش از آن به عنوان کار نظام مند و خلاق در جهت افزایش بهبود شناخت، یاد کرد و اظهار داشت: باید با انجام امور پژوهشی بتوانیم شناخت ها را بهبود بخشیده و در آن افزایش ایجاد کنیم.
نجف زاده، با اشاره به نقش آموزش و پرورش در زیر ساخت های آموزشی کشور، افزود: اگر در توسعه یک جامعه و آموزش و پرورش آن رابطه مستقیم وجود داشته باشد، باید ببینیم در این آموزش و پرورش چه اتفاقی جریان داشته است.
وی ادامه داد: بی شک اولین اتفاق، توجه ویژه به امر پژوهش در نظام آموزشی آن جامعه است که منجر به پیشرفت و توسعه پایدار آن شده و اگر قرار باشد زیر بنای تحول آموزش و پرورش، تحقیق و پژوهش باشد باید به کشف رابطه بین رویدادها پرداخت و این امر باید جدی گرفته شود.
نجف زاده با بیان اینکه رسالت آموزش و پرورش تربیت انسان است و باید از چند دیدگاه به امر پژوهش پرداخت، خاطر نشان کرد: رسالت آموزش و پرورش تربیت انسانی است که متدین، مقید، پرسشگر و محقق باشد و اگر قرار است چنین انسانی تربیت کنیم باید از همه ابزارها و فن آوری جدید استفاده کرده و از هیچ کوششی دریغ نکنیم.
نجف زاده، با بیان اینکه نباید امکانات ما بر اساس انتظارات باشد بلکه باید از امکانات موجود به خوبی استفاده کنیم، بیان داشت: ما برای رسیدن به این هدف باید به دنبال انسان های خلاق، متفکر، پرسشگر در امر تحقیق باشیم که دغدغه این کار را داشته و در این زمینه رشد کرده باشند.
نجف زاده، از پژوهش به عنوان فرایند مورد نیاز دانش آموزان یاد کرد و اذعان داشت: امروزه یکی از نیازهای اساسی در آموزش و پرورش تولید علم است.
وی با بیان اینکه پژوهش خوب منجر به آموزش بهتر می شود، تصریح کرد: پژوهش سبب می شود انسان ها در مورد دنیای پیرامون خود تحقیق کرده و به آگاهی برسند.
نجف زاده افزود: همه نیازها مربوط به آموزش و پرورش نیستند همچنین موضوعات تحقیق مختص به معلمان و یا دانش آموزان نیست اما ما باید برای ترویج این فرهنگ در این دو بخش، پررنگ تر عمل کنیم.
وی با ابراز خرسندی از اینکه یکی از سیاست های وزارت آموزش و پرورش، ایجاد معاونت پژوهش و برنامه ریزی در ادارات و فراهم کردن بستر مناسب برای ارایه تحقیقات و ارتباط با افراد محقق است، گفت: به تناسب ساختار تشکیلاتی آموزش و پرورش بستری فراهم شده است تا ادارات درجه چهار معاونت پژوهشی و برنامه ریزی داشته و در ادارات دیگر حداقل یک کارشناس پژوهشی برای روند صحیح کارها داشته باشند تا به این امر توجه خاص شود.
وی تاکید کرد: احیای تحقیقات و پژوهش در آموزش و پرورش بحث جدی دیگری در وزاتخانه است که دست یابی بهینه به ابعاد توسعه را مستلزم وجود نهادهای پژوهشی مستحکم می داند.
نجف زاده اذعان کرد: زمینه تحقق، ایجاد سؤال است و از طریق مدارس هوشمند در تلاشیم که دانش آموزان خود را پژوهشگر و محقق تربیت کنیم.
وی با بیان اینکه ظرفیت دانش آموزان و معلمان گیلانی بسیار بالاست، افزود: باید به دنبال این باشیم که چگونه می توان از این توانمندی ها در راستای ارتقای آموزش و پرورش استان بهره برد.
رئیس آموزش و پرورش ناحیه یک رشت نیز در ادامه مراسم با اشاره به آغاز ایام الله دهه فجر، اظهار داشت: پژوهشگران باید تاریخ انقلاب اسلامی را خوب بخوانند و در آن تفکر و تدبر کنند.
فتحی با بیان اینکه بر کسی پوشیده نیست که بحث تعلیم و تربیت و ظرایف و غنای آن وابسته به امر تحقیق و پژوهش است، اذعان کرد: این امر جایگاه و دیدگاه خاص خود را دارد و از این منظر خاص باید به آن رسیدگی شود.
وی به کشور های توسعه یافته اشاره کرد و ابراز داشت: این کشورها به برکت تحقیق و پژوهش به مدارج بالایی رسیده اند اما بعضی کشورها به خصوص جهان سومی ها در فاصله زیادی با این امر قرار دارند.
فتحی بیان داشت: جهان اولی ها از پژوهش برای پیشبرد اهداف خود بهترین استفاده را کردند ولی متاسفانه ما با سیستم های نابسامان تحقیق و پژوهش در کشور، دچار نقصان هستیم و اگر این موانع برطرف شود نقش نظام آموزشی در توسعه فرهنگ تحقیق و پژوهش در مدارس نتایج خوبی به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه باید بحث تحقیق و پژوهش را در مقطع ابتدایی نیز داشته باشیم و ساعتی را به تحقیق و پژوهش اختصاص دهیم، تاکید کرد: نقش معلمان و خانواده نیز در این زمینه بسیار مؤثر است و آنها می توانند دانش آموزان را در همه مقاطع خاص در رشته علوم انسانی به این امر ترغیب کرده و کمکی برای نظام آموزشی باشند.
فتحی، بحث کتابخانه ها و کتابداران در مدارس، تبلیغات و نقش رسانه ها به خصوص صدا و سیما و همه ارگان هایی که در این قضیه می توانند دخیل باشند را در تقویت شیوه کاربردی روش تحقیق و پژوهش موثر دانست.
وی ابراز امیدواری کرد: با کاربردی کردن همه این محورها بتوانیم به لطف خدا یک آموزش و پرورش پژوهش محور داشته باشیم.
گفتنی است، در پایان این مراسم از پنج تن از محققان برتر پژوهشی بخش مرکزی گیلان تجلیل شد.
پایان پیام/
نظر شما