به گزارش خبرگزاری شبستان، مراسم اختتامیه چهارمین جشنواره جایزه ادبی یوسف، عصر روز گذشته (شنبه) با حضور امیر بالار، جانشین بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، کامران پارسینژاد، دبیر علمی جشنواره جایزه ادبی یوسف، ظفرزاده مدیر فرهنگسرای ارسباران و برگزیدگان این جشنواره با اجرای محمد سلیمی در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.
کامران پارسینژاد، دبیر علمی چهارمین جشنواره ادبی یوسف در ابتدای سخنان خود گفت: تیم اوبرین نظریهپرداز و صاحبنظر در وادی داستان جنگ بر این باور است که داستان جنگ همواره به مقوله جنگ و نبرد نمیپردازد، همواره سخنان آنها درباره انواع بمبها، مانورهای نظامی، سلاحها و تاکتیکهای نظامی نیست، داستان جنگ همیشه نباید در فضای سربازخانهها، سنگرها و میادین جنگ و نبرد روی دهد. یک داستان جنگ مانند تمام آثار داستانی برتر جهان میتواند از قلب انسانها بگوید.
پارسینژاد ادامه داد: ناگفته پیداست، ساختمان و نظام درونی داستان به گونهای طراحی شده که میتواند تصویری سنجیده و باورپذیر از ساحت و نظام هستی، گونهها، رویدادها و پیامدهایش ارائه دهد، همچنین داستان میتواند به غور اندیشههای آدمی راه یابد، نهانخانه نهاد انسان را نمایان سازد و ژرفاها را بکاود، در پشت ساختمان استواری از تفکر و اندیشه نباشد و به راحتی قادر است به رصد و غور در مسائل سیاسی، نظامی، اجتماعی، فرهنگی و دینی در درازای زمان و تاریخ بپردازد و سنجش نقادانه و عقلانی در این راستا ارائه دهد.
به گفته وی، داستان به عنوان یکی از مولفههای بنیادین ظهور و تحول فرهنگ و تمدن از جایگاه ویژه در خور تعمقی در تعاملات زندگی اجتماعی و فردی آدمی برخوردار است و میتواند نقش محوری را در پیشرفت یا انحطاط جوامع مختلف ایفا کند.
دبیر چهارمین جشنواره علمی جایزه ادبی یوسف، ابراز داشت: از آنجایی که ادبیات داستانی در هر کشوری تحت تاثیر سازههای مهمی چون فرهنگ، دین، جامعه و مطابق با سیر تحولات بنیادین تاریخی شکل میگیرد و قوام مییابد، با ظهور انقلاب اسلامی 57 و در پی تهاجم دشمن ددمنش رفتهرفته ادبیاتی به منصه ظهور درآمد که با نام ادبیات دفاع مقدس شناخته شد، این ادبیات با گسترش جنگ تحمیلی به سرعت توانست در بستر جامعه ادبی پاگیرد روند رو به رشد خود را ادامه دهد و تاکنون پایدار ماند.
پارسینژاد در ادامه عنوان کرد: یقینا داستان دفاع مقدس یکی از چشمگیرترین جریانهای ادبی کشور از گذشته تا حال به حساب میآید و توانسته توجه بسیاری از تحلیلگران عرصه ادبیات و مخاطبان را به خود جذب کند و از آنجایی که از حماسه هشت سال دفاع مقدس زمان زیادی نمیگذرد، هنوز به درستی خط سیر این جریان ادبی تاثیرگذار در گذر زمان آن هم براساس تفکیک دورهها، سبکها و شگردهای به کار رفته در امر داستاننویسی ترسیم نشده است.
به گفته وی، بیشک توفیق این حرکت ادبی مدیون زحمات طاقتفرسای نویسندگان، صاحبنظران، منتقدان ادبی و متولیان امور فرهنگی است، به زعم بنده انتخاب برگزاری جشنوارههای ادبی در این حوزه میتواند سهم مهمی در ارتقای سطح کمی و کیف آثار یادشده داشته باشد، جامعه ادبی را با نویسندگان صاحبنام و نوقلمی که سالیان درازی به ممارست پرداختند و در نهایت به توانمندی لازم دست یازیدند، آشنا سازد و به مخاطبان ادبیات داستانی آثار برگزیده را معرفی کند و چهبسا کاری کند تا نویسندگان داستان خود را مقید به خلق مستمر داستان دفاع مقدس کنند.
پارسینژاد با ارائه گزارشی از چهارمین جایزه ادبی یوسف، اظهار داشت: بر این اساس یک بار دیگر این فرصت فراهم آمد تا اینبار در گستره داستان کوتاه دفاع مقدس در چهارمین جشنواره ادبی یوسف با همفکری، دقتنظر و ریزبینی از داوران و صاحبنظران این عرصه حاصل دو سال تلاش و جدیت نویسندگان از سراسر کشور مورد سنجش و داوری قرار گیرد، 825 داستان کوتاه توسط 254 نویسنده خانم و 223 نویسنده آقا از طریق پست و ایمیل در این جشنواره به دبیرخانه دائمی جشنواره ارسال شد که در ابتدای کار آثار یادشده به رؤیت دو داور رسید و پس از بررسی موشکافانه 278 اثر به مرحله بعد راه پیدا کردند و به دنبال آن آثار مذکور به دو قسمت مساوی تقسیم و میان دو گروه دو نفره داوری توزیع شدند.
وی افزود: چهار داور محترم پس از ارزیابی دقیق آثار مجوز 76 داستان کوتاه را برای راهیابی به مرحله نهایی صادر کردند. در این مرحله با اضافه شدن یک داور دیگر آثار مذکور مورد ارزیابی مجدد قرار گرفت که در نهایت تعداد بیست اثر به عنوان برگزیدگان جشنواره ادبی یوسف شناخته شدند.
دبیر چهارمین جشنواره علمی جایزه ادبی یوسف، ابراز داشت: به باور هیئت داوران جشنواره ادبی یوسف، آثار راه یافته به مرحله نهایی ضمن داشتن نوآوری در موضوع از ساختار و نظام درونی مستحکم و نثری فخیم و در خور تعمیق آنچنان که شایسته است، برخوردارند و در دایره معیارهایی چون جامعیت، مانعیت از بازآفرینی رویدادهای ضدارزشهای دفاع مقدس، فضاسازی مناسب، نمادسازی، شخصیتپردازی حساب شده و بهرهمندی از نظام بررسی و تحلیل موشکافانه وقایع جنگ و پیامدهای آن قرار میگیرند.
پارسینژاد ادامه داد: بدیهی است پیدایش نوآوری و نواندیشی در گستره داستان دفاع مقدس بنا به مناسبات علت و معلولی، ظهور ذهنیتهای نو، تجربهاندوزی، ژرفاندیشی و تحلیل منطقی است.
وی افزود: باید پذیرفت که ادبیات داستانی دفاع مقدس در کشور ما، جدا از تمام فراز و نشیبها و پستی و بلندیها و سنگاندازیهای عدهای نویسنده دگراندیش که قصد پدیدآوردن ژانر ادبیات ضدارزشهای دفاع مقدس را داشتند، روند رو به رشدی داشته و توانسته براساس معیارهای ذکرشده گامهای موثری بردارد و راه صواب را از ناصواب تشخیص دهد.
پارسینژاد با اشاره به حضور زنان اهلقلم، تصریح کرد: حضور چشمگیر و تاثیرگذار زنان اهلقلم در این وادی گواه بر این مدعاست، به زعم برخی از صاحبنظرانی که خلق داستان دفاع مقدس را مختص آقایان و آنانی میدانند که در صحنههای نبرد حضور داشتند، نقشآفرینی بانوان در چهارمین جشنواره ادبی یوسف این ایده را به ذهن متبادر میکند که زنان نیز میتوانند در این عرصه خودنمایی کنند و ادبیاتی متفاوت را پدید آورند با آنچه تاکنون خلق شده است.
وی در ادامه افزود: قابل ذکر است در جشنواره امسال تعداد شرکت کنندگان خانم و آقا برابر بود و از آنجایی که هر نویسنده میتوانست تعداد نامحدودی اثر ارسال کند، سهچهارم آثار رسیده به خانمها تعلق دارد، نکته قابل تعمق تعداد برگزیدگان خانم جشنواره است که باز هم نیمی از برگزیدگان خانم هستند در عین حال که نفر اول و سوم جشنواره نیز خانم هستند.
پارسینژاد در پایان افزود: اشاره این نکته ضروری است که توانمندی صاحبان قلم و اندیشه یقینا فراتر از آثاری است که در جشنواره یوسف مورد سنجش قرار گرفتند، لذا امید میرود در آیندهای نه چندان دور، شاهد ظهور آثار قوام یافتهتر با حفظ تمامی سازههای معتبر داستان نویسی باشیم.
پایان پیام/
نظر شما