دولت تمام توانش را برای مقابله با ریزگردها به میدان آورده است

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با انتقاد از عدم مدیریت مصارف آب در کشور گفت: 90 درصد مشکل ریزگردها خارج از مرزهای ایران است که باید در این زمینه با کشورهای همسایه سرمایه گذاری مشترک انجام دهیم.

به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، محمدجواد محمدی زاده، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت از محیط زیست در جلسه علنی امروز یکشنبه 15 مرداد که به بررسی وضعیت ریزگردها در کشور اختصاص داشت گفت: 35 درصد خشکی زمین که 17 درصد جمعیت دنیا را در خودش جای داده است با پدیده خشکسالی مواجه است یعنی در کشورهایی همانند چین، مغولستان، تایلند، بخشی از ایالت متحده آمریکا شاهد بحث ریزگردها هستیم.

وی اضافه کرد: در منطقه خاورمیانه به دلیل شرایط اکولوژیکی خاص مساله ریزگردها از وضعیت دیگری برخوردار است یعنی به دلیل تغییرات آب و هوا، اقلیم، تغییر کاربری ها و مدیریت نامناسب منابع آب و ساخت و سازهای بی رویه و توسعه لجام گسیخته ای که خارج از توان طبیعت است ما این پدیده را در این منطقه بیشتر شاهد هستیم.

محمدی زاده با اشاره به درد و دل امروز نمایندگان در رابطه با بحث ریزگردها در استانهای مرزی یاداور شد: 90 درصد مشکلی که امروز در کشور ما خودش را در مورد ریزگردها نشان می دهد مربوط به خارج از مرزهای ایران است و فقط ده درصد مربوط به داخل کشور است که باید برای هر کدام طرح جداگانه ای مطرح کرد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: ما در طول چند سال اخیر با خشکسالی در ایران مواجه هستیم و متوسط بارندگی در کشور ما 248 میلیمتر است و در همین امسال که از سالهای پربارش است 16 استان کشور دچار کمبود بارش شده اند.

وی عدم مدیریت صحیح منابع آب در خارج از کشور را از جمله عوامل موثر در این موضوع عنوان کرد و ادامه داد: کشورهایی همانند ترکیه، بر روی رودخانه های بالادستی شان 180 سد ایجاد کرده اند و آورد آب در دجله و فرات را همین موضوع بسیار کم کرده است و یا با توجه به عدم اقدامات مناسب در سوریه و عربستان شاهد افزایش کانون های ایجاد ریزگرد هستیم که این اشتباه در داخل کشور به نوع دیگری ایجاد شده است.

وی با اشاره به ایجاد 27 سد در حوزه آب خیز دریاچه ارومیه بیان کرد: قطعاً با این تعداد سد آب دیگر به مخزن دریاچه وارد نمی شود که بر همین اساس دولت امسال تصمیم گرفت حداقل سه سد مطالعه شده در حوزه دریاچه ارومیه را منتفی کند.

محمدی زاده تاکید کرد: تالاپهای زیادی در کشور ما و در بیرون از کشور ما با حق آبه مواجه هستند.

وی ادامه داد: تالاب دریاچه ارومیه باید 1/3 میلیارد مکعب آب داشته باشد که با توجه به اینکه امسال هم وزارت نیرو و هم سازمان حفاظت محیط زیست اقداماتی را انجام داده اند تنها توانسته ایم یک میلیارد و 800 میلیون مکعب آب به تالاب این دریاچه وارد کنیم.

وی با انتقاد از عدم مدیریت مصارف آب در کشور گفت: عدم تعادل باعث خشک شدن دریاچه های مهم کشور شده است که قطعاً این عدم تعادل زمانی حل می شود که مدیریت منابع از مصرف جدا شود و منابعی همانند آب، زمین و گونه های زیست محیطی در اختیار بهره برداران نباشد.

وی تاکید کرد: دستگاهی که بهره بردار است و مصارف صنعتی دارد یعنی دستگاههایی همانند وزارت نیرو و یا وزارت کشاورزی بهره بردارانی هستند که باید در این زمینه بهتر عمل کنند و یا ما باید مدیریت این منابع را به یک فرابخش بسپاریم.

وی از نمایندگان خواست اشکالات ساختاری را در این موضوع حل کنند و گفت: ما برای مشکلات داخلی کشور برای مقابله با پدیده ریزگرد طرحی را آماده کرده ایم که در این طرح 14 دستگاه علاوه بر سازمان حفاظت از محیط زیست وظایفی به عهده دارند.

معاون رییس جمهور گفت: جمهوری اسلامی ایران جزء پیش قراولان در امر مقابله با بیان زایی بوده است و در دنیا کارنامه درخشانی دارد ولی با این همه ما توانسته ایم تنها برای سه میلیون هکتار کار موثر انجام دهیم و 6 میلیون هکتار دیگر نیازمند کار جدی و چاره اندیشی هستند.

محمد زاده در عین حال از آماده شدن طرحی برای کمک به کشورهای عراق، عربستان و اردن برای مقابله با پدیده ریزگردها خبر داد و گفت: در طول 10 سال گذشته 529 طوفان شن، ماسه در کشور داشتیم که یکی از آنها در اهواز بوده است و با توجه به اینکه نزدیک ترین کشورها به ایران عراق است این ریزگردها به راحتی از عراق وارد می شود و تمامی اقدامات برای مقابله انجام شده است اما اگر این کشورها اقدامی نداشته باشند قطعاً ما نیز به جایی نمی رسیم.

وی اضافه کرد: علی رغم اینکه با آقای نوری مالکی در سفرشان به تهران در این زمینه صحبت کردیم و با وزرای محیط زیست و کشاورزی این کشور صحبت شده است اما وضعیت امنیت در عراق به گونه ای است که در عراق این بحث اولویت ندارد و امنیتی در کشور نیست که ما نیروهای خود را به عراق بفرستیم.

وی از گروههای دوستی ایران و عراق خواست تا از مسئولان عراقی بخواهند در این زمینه کمک های لازم را انجام دهند.

وی با تاکید بر اینکه ما راه حل های کوتاه مدت را برای مقابله با پدیده ریزگردها انجام داده ایم گفت: ما باید راه حل های دراز مدت را انجام دهیم و منابع لازم برای طرح 5 ساله ای که ما آماده کرده ایم دیده شود والا این طرح تا 10 سال نیز طول می کشد.

محمدی زاده با بیان اینکه دولت هر آن چیزی که به لحاظ دانش و اعتبارات برای مقابله با پدیده ریزگردها لازم بوده است به میدان آورده است گفت: ما ظرفیت های دیپلماتیک را به کار برده ایم و از مجلس استدعا داریم از دستگاههای مسئول نیز این موضوع را پی گیری کند و در بحث ساختارها از عواملی که باعث اخلال می شود جلوگیری کند.

لاریجانی در ادامه خطاب به محمدزاده گفت: انتظاری که در حال حاضر دوستان دارند این است که بحث گردوغبارها که ریشه اش در عراق یا سعودی و یا عربستان است گرفته شود.

وی اظهار کرد: ما در جریان مذاکرات شما با مسئولان عراقی هستیم و تا آنجایی که اطلاع داریم در عراق حرکت های علمی صورت نگرفته است و بیشتر تمهیدات شما در داخل ایران است این در حالی است که ریشه این موضوع در خارج و به ویژه در کشور عراق است.

وی گفت: انتظار این است که یک اقدام سازمان یافته منسجمی انجام دهیم و حتی اگر قرار است سرمایه گذاری در عراق داشته باشیم در این زمینه با مسئولان عراقی مذاکره داشته باشیم و در پروژه هایی که در عراق است شرکت کنیم.

محمدی زاده در بیان توضیحات لاریجانی گفت: ما دو طرح را برای مقابله با این موضوع در دست تهیه داریم یک طرح مربوط به داخل کشور است و طرح دیگر مربوط به خارج از کشور است.

وی گفت: از 2 ماه قبل رییس کارگروه مبارزه با ریزگردها در عراق شخص نوری مالکی شده است اما با توجه به اینکه وزارت محیط زیست این کشور در میدان بوده است اما وزارت کشاورزی آن همکاری نمی کرده است شاهد مشکلات و تشدید این موضوع بوده ایم که در حال حاضر در حجم بیش از 500 هزار هکتار بحث مقابله با ریزگردها شروع شده است که ما امیدواریم با دستورات نوری مالکی در این کشور شاهد جهش باشیم.

وی اضافه کرد: ما می خواهیم پیشنهاد دهیم که خطوط اعتباری به این سمت برود که جمهوری اسلامی ایران در عراق سرمایه گذاری مشترکی را برای مقابله با ریزگردها انجام دهد.

پایان پیام/
 

کد خبر 159317

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha