ایران و الگودهی به کشورهای مسلمان دستخوش انقلاب

با نگاهی به کشورهای دستخوش انقلاب در منطقه خاورمیانه می توان متوجه شد که این خیزش ها با وجود تفاوت هایی در رهبری، سازماندهی از الگویی پیروی می‌کند که به باور بسیاری انقلاب اسلامی ایران است.

خبرگزاری شبستان: با نگاهی به کشورهای دستخوش انقلاب در منطقه خاورمیانه می توان متوجه شد که این خیزش ها با وجود تفاوت هایی در رهبری، سازماندهی و زمینه بروز و ظهور، از الگویی پیروی می‌کند و الهام می‌گیرد که به باور بسیاری از جمله خود انقلابیون کشورهای عربی الگوی الهام بخش و مرکز ثقل این تحولات، انقلاب اسلامی ایران است. زمینه های تاریخی و اهداف مشترک انقلاب اسلامی ایران با انقلاب های اخیر در خاورمیانه ظرفیت هایی است که موجب تأثیرگذاری و الگودهی انقلاب اسلامی ایران به انقلاب های اخیر در خاورمیانه خواهد شد. در ادامه به ظرفیت های انقلاب اسلامی ایران در راستای الگودهی به انقلاب های اخیر در خاورمیانه اشاره می شود:
1- گفتمان دین محور: شعارهای غالب تظاهرات مردمی در کشورهای عربی نشان می‌دهد که اسلام گرایی و دین-محوری یکی از عمده ترین عوامل خیزش آنها بوده است. با نادیده گرفتن این مسأله دنیای غرب تلاش دارد با تبلیغات متراکم خود این مسأله را تلقین کند که خیزش مردمی در کشورهای عربی با یوتیوب، فیس بوک و توییتر و دیگر رسانه‌های اجتماعی مجازی شروع شده و پایان خواهد یافت؛ مسأله‌ای که نشان از غفلت آنان از گفتمان بیداری بخشی انقلاب اسلامی است.
2- گفتمان عدالت محور: گفتمان عدالت به معنای نظام معنایی و دلالت، از بدو پیروزی انقلاب اسلامی بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران حاکم بوده است. این گفتمان، بعضی از رفتارها و منافع را برای سیاست خارجی ایران ممکن و مشروع ساخته و برخی دیگر را ناممکن و نامشروع می سازد. گفتمان عدالت در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران حول معانی عدالت خواهی، استقلال طلبی، صلح¬طلبی مثبت، حمایت از مسلمانان و مستضعفان، ظلم ستیزی، سلطه ستیزی و استکبارزدایی و تجدید نظرطلبی و شالوده شکنی نظم و نظام بین الملل عمل می کند. این گفتمان با توجه به ظرفیت های انقلاب اسلامی می تواند به نوعی محور سیاست جنبش های اخیر در خاورمیانه گردد.
3- آموزه های انقلاب اسلامی: به واقع آموزه‌ها و اندیشه‌های انقلاب اسلامی مبتنی بر عدالت اجتماعی، مردم‌سالاری دینی، استقلال و آزادی که توانسته به تلفیقی از جمهوریت و اسلامی دست یابد می تواند الگوی بسیاری از جنبش‌ها و خیزش‌های مردمی است. از این دیدگاه می‌توان گفت که انقلاب اسلامی نقطه‌ عطفی در بیداری و رهایی نه تنها جهان اسلام که دیگر ملت‌ها به شمار می‌رود.
4- گفتمان مقاومت: انقلاب اسلامی مردم ایران با رمز گشایی از سه‌گانه هویت، بیداری و دین مداری توانسته به تبیین و تثبیت گفتمان قدرت منطق در اعماق دل‌ها و باورها کمک رساند. چنین گفتمانی در طول سه دهه اخیر الهام‌بخش بسیاری از خیزش‌های مردمی بوده است؛ جنبش‌های رهایی بخش اسلامی در لبنان، فلسطین، مصر، تونس، الجزایر، سودان، پاکستان، عربستان و ترکیه با چنین گفتمانی احیا شدند. این اندیشه که نشات گرفته از آموزه‌های اسلام سیاسی است در تقابل با گفتمانی است که از سوی آمریکا ترویج و تبیین شده است؛ آمریکا در طول سه دهه اخیر عموماً و یک دهه اخیر خصوصاً تلاش داشته تا با اجرای طرح‌های متعدد مهار انقلاب اسلامی از عمق ضریب نفوذ آن در بین ملت‌ها بکاهد.
5- تقویت اندیشه خاورمیانه اسلامی: روند هارمونی تحولات خاورمیانه حکایت از شکل‌گیری خاورمیانه اسلامی با اندیشه و ایده اسلامی و ملهم از انقلاب اسلامی ایران است؛ به واقع برآیند مدل خاورمیانه اسلامی افزایش نرخ نفوذ ایران و کاهش نفوذ آمریکاست.
6- برگزاری کنفرانس‏های بین المللی: انقلاب اسلامی ایران همان‏گونه که مسلمانان ایران را به برادری و تفاهم اسلامی دعوت می‏کند، تمام مسلمانان را نیز برای تحقق وحدت اسلامی فرا می‏خواند. در این راه جمهوری اسلامی اساس کار خود را دعوت از عالمان و متفکران سراسر جهان برای بحث و تبادل نظر جهت آگاهی و شناخت بیشتر مذاهب از یک‏دیگر و جلوگیری از هرگونه فعالیت‏های تفرقه‏افکنانه و ضد وحدت قرار داد. جمهوری اسلامی ایران با برپایی کنفرانس‏های متعدد در سطح جهان توانسته است گام‏های بزرگی برای گردهمایی و تجمع عالمان اسلامی بردارد و با ایجاد بحث‏های مفید و سازنده بیشتر حقایق مکتوم و نیز مشترکات و امور مورد تفاهم مذاهب اسلامی را آشکار سازد و زمینه‏های تشکیل امت واحده را پدید آورد. رهبر انقلاب اسلامی در خصوص برگزاری کنفرانس‏ها و گردهمایی‏های بزرگ عالمان و متفکران اسلامی می‏فرماید: «مهم‏ترین مسؤولیت این کنفرانس‏ها و امثال آن، شناسایی مبانی وحدت و رفع آن موانع می‏باشد. به اعتقاد ما کوچک‏ترین این موانع ذهنیت عامه مردم است که باید اصلاح شود و این امر جز به دست علما، روشنفکران، نویسندگان و کسانی که قدرت هدایت افکار عمومی را دارند، میسر نیست».
پایان پیام/

 

کد خبر 158536

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha