مراسم بزرگداشت سهروردی در زنجان برگزار شد

مراسم روز بزرگداشت سهروردی و روز ملی استان زنجان در دانشگاه پیام نور زنجان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان این مراسم شب گذشته (8 مرداد) با حضور جمعی از مدیران استان با همکاری دانشگاه پیام نور و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان برگزار شد.
 

شایان ذکر است شیخ شهاب الدین سهروردی چهره‌ برجسته ا‌ی در حکمت، فلسفه و عرفان در فرهنگ ایران است، او در سال 549 هجری قمری در قریه‌ سهرورد زنجان دیده به جهان گشود.
 

اولین آموخته های او در شهر مراغه نزد مجدالدین جیلی بود، سهروردی نزد جیلی، فقیه مشهور آن زمان، فقه را آموخت و در همانجا و نزد همین استاد با فخر رازی، منتقد بزرگ فلسفه مشاء، همدرس بود.
 

سهروردی پس از تکمیل تحصیلات به اصفهان رفت تا نزد ظهیرالدین فارسی، علم منطق را بیاموزد. او در همین شهر بود که برای نخستین بار با افکار ابن سینا روبرو شد و پس از مدتی تسلط خاصی بر آن پیدا کرد.
 

این فیلسوف بزرگ پس از اتمام تحصیلات رو به عرفان و سلوک معنوی آورد. شیخ در جریان سفرهایش مدتی با جماعت صوفیه هم کلام شد و به مجاهدت نفس و ریاضت مشغول شد.
 

شیخ همیشه در بیان مسائل، به خصوص احکام و مسائل مربوط به دین بی باک بود و همین صراحت بیان او بود که سرانجام فقهای قشری عامه علیه او شوریدند، او را مرتد خوانده و سخنانش را خلاف اصول دین دانستند.
 

این کینه و عناد تا جایی رسید که ملک ظاهر را تشویق به قتل او کردند، اما ملک ظاهر نمی پذیرفت و به خواست آنان توجهی نمی کرد، اما فقها با ارسال شکوائیه به صلاح الدین ایوبی او را مجاب کردند که فرمان قتل شیخ را صادر کند.
 

سرانجام صلاح الدین ایوبی در نامه ای از پسرش خواست به دلیل برخی ملاحظات سیاسی شیخ را به قتل برساند، بدین ترتیب شیخ را زندانی کرده و در سن 36 یا 38 سالگی به قتل رسید.
 

مشهور است که او را به دار آویختند یا خفه کردند و جنازه‌ شیخ را در روز جمعه آخر ذی الحجه سال 587 هـ.ق از زندان بیرون آوردند. جرم او معاندت با شرایع دینی بود. بدین ترتیب سهروردی نیز سرانجامی همچون سقراط یافت.
 

از سهروردی در طول عمر کوتاه خود حدود پنجاه کتاب و رساله به یادگار مانده است. آثار او نه تنها حاوی مهمترین آثار وی است بلکه به طرز شگفتی از نظر فصاحت و بلاغت تحسین شده و دارای نثری پخته و قوی است.
 

سهروردی پایه‌گذار حکمت اشراق و احیاء ‌کننده‌ فلسفه‌ ایران باستان است و بیش از فلاسفه مسلمان قبل از خود به آیات قرآنی و احادیث نبوی توجه کرده ‌است، به این دلیل عده ‌ای معتقدند وی در صدد جمع حکمت نبوی و حکمت ایرانی پیش از اسلام است.

 

وی اعتقاد دارد در پرتو نور منبعث از وحی قرآنی و نور محمدی می‌ توان به حقیقت ادیان و حکمت پیشینیان، از هرمس و فیثاغورس تا زرتشت و حکمای فرس دست یافت.
 

این فیلسوف برجسته انبیا را انسان کامل می ‌د‌اند‌، وی مسلمانی است که از فرهنگ ایران باستان آغاز می ‌کند‌ و به نور محمد‌ی می ‌رسد‌.
 

برخی از سخنان شیخ شهاب الدین سهروردی: " وقتی قرآن می ‌خوانی با نشاط و شاد‌ باش و فکر لطیف د‌اشته باش. قرآن را چنان بخوان و چنان فکر کن که فقط د‌ر شأن تو نازل شد‌ه است و فکر کن که فقط تو مخاطب خد‌ا هستی" ، " د‌ست ‌خوش بازی الفاظ نشوید‌ زیرا د‌ر قیامت که پرد‌ه ‌ها کنار می ‌رود‌ از هر 1000 نفر، 999 نفر کشته شد‌ه الفاظ و سربرید‌ه عبارات هستند".
 

پایان پیام/

کد خبر 157177

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha