خبرگزاری شبستان؛ چرا شیعیان هنگام وضو دستها را از بالا به پایین میشویند در حالی که پیروان دیگران مذاهب اسلامی، از پایین به بالا میشویند؟ این پرسشی است که آیت الله سبحانی از مراجه عظام تقلید به آن پاسخ داده اند. متن پاسخ ایشان به این شرح است: چون لفظ «ید» کاربردهای گوناگونی دارد، کلمه «إلی» در «إِلَى المَرافِق» بیانگر مقداری از اجزاء عضو است که باید شسته شود یعنی باید دستها تا آرنج شسته شود نه کمتر و نه بیشتر.
همگی میدانیم که وضو یکی از مقدمات نماز است. در سوره مبارکه مائده میخوانیم: «یا أَیُّهَـا الّذینَ آمَنُوا إِذا قُمْتُمْ إِلَی الصَّلاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَکُمْ وَأَیدیَکُمْ إِلَی المَرافِقِ وَ امْسَحُوا بِرُؤسِکُمْ وَ أَرْجُلَکُمْ إِلَی الکَعْبَیْنِ». (1) ای افراد با ایمان هرگاه برای نماز به پا خاستید، صورت و دستهای خود را تا آرنج بشویید و سر و پاها را تا کعبین(دو برآمدگی) مسح کنید». در جمله نخست «فَاغْسِلُوا وُجُوهَکُمْ وَأَیدیَکُمْ إِلَی المَرافِق» لفظ «أیدی» به کار رفته که جمع «ید» به معنی دست است و با در نظر گرفتن دو مطلب روشن میشود که چرا باید دستها را از بالا به پایین شست.
1. کلمه «ید» در زبان عربی استعمالات مختلفی دارد و گاه صرفاً به انگشتان دست، گاه به انگشتان تا مچ، گاه به انگشتان تا آرنج، و بالأخره گاه به کلّ دست از سر انگشتان تا کتف، اطلاق میشود.
2. مقدار واجب از شستن دست در وضو فاصله میان مرفق تا سر انگشتان است، لذا قرآن لفظ «إِلَی المَرافِق» را به کار برده تا مقدار واجب را بیان کند.
نتیجه میگیریم: چون لفظ «ید» کاربردهای گوناگونی دارد، کلمه «إلی» در «إِلَی المَرافِق» بیانگر مقداری از اجزاء عضو است که باید شسته شود یعنی باید دستها تا آرنج شسته شود نه کمتر و نه بیشتر و هرگز ناظر به «کیفیت» غَسل و شستوی دست (که مثلاً از بالا به پایین صورت گیرد یا از پایین به بالا) نیست، اما کیفیت شستشو مربوط به عرف و عادت است و معمولاً از بالا به پایین میشویند.
فیالمثل اگر پزشک دستور دهد پای بیمار را تا زانو بشویید،پای وی را از بالا به پایین میشویند، نه بالعکس یا اگر انسانی به رنگکاری بگوید این اتاق را تا سقف رنگ کن ، هیچگاه از پایین دیوار آغاز نمیکند، بلکه از بالا شروع کرده تا به پایین برسد. از این رو، شیعه امامیه معتقد است که در هنگام وضو، صورت و دستها را بایستی از بالا به پایین شست و خلاف آن را صحیح نمیداند. زیرا کلمه «تا» در زبان فارسی، و یا «إلی» در زبان عربی، در این موارد، ناظر به بیان مقدار محل عمل است نه کیفیت انجام آن.
گذشته از این، سیرة ائمه اهل بیت، که عِدل قرآنند، بیانگر کیفیت شستن است و آنان دستها را از بالا به پایین میشستند.
1- مائده/6
پایگاه اطلاع رسانی مرجع عالیقدر آیت الله سبحانی
پایان پیام/
نظر شما