به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، علی اصغر زینالو مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی در نشست تخصصی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان قزوین بیان کرد: میزان مصرف روغن زیتون در کشور حدود 950 هزار تن در سال است که این عدد مسئولان وزارت جهاد کشاورزی را بر آن داشت تا از سال 72 طرح ملی توسعه کشت و پرورش زیتون را اجرایی کنند.
وی ادامه داد: سالانه بیش از یک میلیارد دلار از درآمد ارزی کشور برای واردات روغن و مواد اولیه آن مصرف می شود که این موضوع و عواملی همچون سازگاری و قابلیت کشت انواع زیتون در شرایط اقلیمی متفاوت در 26 استان کشور، مقاوم بودن درخت زیتون در مقابل خشکسالی و نیز استحصال یک کیلوگرم روغن از پنج کیلوگرم زیتون و نیز فواید منحصر به فرد روغن زیتون در مقایسه با سایر روغن های نباتی، طرح پرورش زیتون را به عنوان یک طرح ملی ضروری و پایه گذاری کرده است.
مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: خوشبختانه در چند سال اخیر سطح زیر کشت زیتون از هفت هزار هکتار به 103 هزار هکتار افزایش یافته و تولید زیتون نیز به 103 هزارتن رسیده است و عمده ترین مناطق تولید زیتون در کشور استان های قزوین، زنجان، گیلان و گلستان است که در این میان محصولات منطقه طارم از کیفیت خوبی برخوردار است.
وی عنوان کرد: هدف از طرح ملی توسعه زیتون تأمین بخشی از نیاز روغن مورد نیاز کشور است که در این طرح 20 درصد نیاز تأمین خواهد شد.
زینالو افزود: در سال گذشته حدود یک میلیون و 230 هزار تن روغن زیتون وارد کشور شد که برای آن بیش از یک میلیارد و 890 میلیون دلار ارز هزینه شد و متاسفانه 90 درصد روغن زیتون مورد نیاز کشور وارداتی است که اجرای این طرح ملی می تواند از خروج این ارز هنگفت جلوگیری کند.
وی اعلام کرد: یکی دیگر از اهداف اجرای این طرح هدایت تولید زیتون کشور به سمت روغن گیری است، زیرا در حال حاضر 70 درصد کشت و برداشت زیتون به صورت کنسروی است که باید اصلاح شود.
مجری طرح ملی زیتون کشور گفت: 60 درصد میوه کشور به صورت کنسروی برداشت می شود و در برخی مناطق به دلیل وجود آفت مگس زیتون، گرایش به سمت کشت کنسروی بیشتر است و گاهی برای سود بیشتر این کار صورت می گیرد بنابراین باید اهرم و انگیزه لازم برای تغییر این وضعیت وجود داشته باشد.
وی توضیح داد: 90 درصد برداشت زیتون در کشورهای اروپایی به صورت روغن زیتون است و از آنجا که نیاز اساسی کشور ما هم به روغن زیتون است باید با سرعت در این مسیر حرکت کنیم و برای توسعه کشت زیتون نیازمند تجهیزات و ابزارهای جدید هستیم که در این زمینه هیچ مشکلی وجود ندارد و ظرفیت صنایع تبدیلی متناسب با تولید است و تا چندسال آینده جوابگوی نیازها است.
زینالو ادامه داد: ظرفیت روغن کشی کارخانه های کشور 73 هزار تن است که بخش عمده آنها به صورت واحدهای ثابت و در برخی استان ها به صورت سیار این کار انجام می شود و برای حمایت از تولید روغن زیتون کسانی که متقاضی خرید دستگاه های روغن کشی با ظرفیت 300 تا 400 کیلو در ساعت باشند، 40 درصد هزینه ها را از سوی سازمان حمایت از زیتون کاران تامین و پرداخت می کنیم.
وی تأکید کرد: دفتر طرح توسعه زیتون کشور به عضویت شورای زیتون جهانی درآمده است که باید کنترل کیفیت محصول زیتون، قیمت و بسته بندی را به دقت نظارت و اجرایی و طبق استانداردهای جهانی عمل کنیم تا دچار مشکل نشویم.
مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: کنترل محموله های وارداتی از دیگر کارهای این عضویت است و برای جلوگیری از تقلب در ارائه محصول بدون کیفیت، زیتون های وارداتی در مبداء و مقصد کنترل کامل خواهد شد تا سلامت مردم به مخاطره نیفتد.
وی با اشاره به پایین بودن سرانه مصرف زیتون در کشور گفت: درصدد افزایش سطح زیرکشت زیتون در کشور هستیم و باید با ترویج مصرف روغن زیتون در سبد غذایی، فرهنگ سازی مناسبی از سوی رسانه ها به ویژه صداوسیما صورت گیرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین، زینالو افزود: در حال حاضر سرانه مصرف زیتون کنسروی در کشور 700 گرم و روغن زیتون 100 گرم است در حالی که این میزان در اتحادیه اروپا به صورت کنسروی یک هزار و 200 گرم و روغن زیتون 3 هزار و 700 گرم است.
وی خاطرنشان کرد: میزان مصرف زیتون در کشور بین چهار تا شش برابر باید افزایش یابد تا به وضعیت مناسبی برسیم و مصرف روغن زیتون از بسیاری از بیمارهای قلبی و عروقی جلوگیری کرده و به سلامت مردم کمک می کند، بنابراین انتظار می رود با افزایش آگاهی مردم این کالا در سبد غذایی مردم جایگاه بهتری پیدا کند.
پایان پیام/
نظر شما