مقایسه روش ترکیبی معرفتی سهروردی با حکمت مشاء

نقش و تأثیر شیخ اشراق در حکمای پس از خود و بررسی روش تلفیقی و ترکیبی معرفتی سهروردی و مقایسه‏ آن با روش مشاء از مهمترین مباحثی است که در کتاب عرفان در حکمت اشراق درباره آنها سخن رفته است.

خبرگزاری شبستان: شیخ اشراق در سال 549 در قریه سهرورد نزدیک به زنجان چشم بر جهان گشود و تحصیلات اوّلیه خود را در خدمت مجدالدین جیلى در مراغه انجام داد و مراتب عالى‏تر علمى را نزد ظاهر الدین قارى در اصفهان به پایان رسانید و در این دوره با یکى دیگر از بزرگان تفکّر آن عصر امام فخر رازى هم مکتب بود. سپس به سیر و سلوک معنوى پرداخت و سیر آفاقى و انفسى کرد، و مانند بسیارى دیگر از بزرگان تصوّف سیر درونى را با سفر در بلاد گوناگون اسلامى توأم ساخت، و بالاخره در شهر حلب اقامت گزید، و مدّتى دوستى و انس با پادشاه آن بلاد ملک ظاهر شاه داشت تا اینکه علل مختلف دینى و اجتماعى او را منفور برخى از علماى قشرى ساخت و بالاخره به فتواى آنان در سال 587 به نحوى که هنوز کاملا روشن نیست به شهادت رسید.
وی با سن کم نوآوری فراوانی در آثار خود به جای نهاد و انتقادات شدیدی را متوجه حکمت و منطق ارسطوئی کرد. وی را می بایست زمینه ساز ظهور شخصیت نامدار عالم حکمت و فلسفه در جهان اسلام یعنی صدرالدین شیرازی ملاصدرا دانست که با بهره گیری از سنت فلسفی مشاء و اشراق دستگاه فلسفی جامع و نوینی را به عالم علم و حکمت عرضه داشت، که همچنان به قوت و حیات خود باقی است.
کتاب «عرفان در حکمت اشراق»، اثری است در حوزه‏ی فلسفه و عرفان، که به شرح و توضیح زندگی، افکار و آثار شیخ شهاب الدین سهروردی، عارف، فیلسوف، ادیب قرن ششم هجری پرداخته است. این اثر در یک مقدمه و پنج فصل تدوین گردیده است.

فصل اول کتاب با عنوان «آشنایی با شیخ اشراق» به بررسی و معرفی شخصیت‏هایی که به سهروردی شهرت دارند پرداخته و در ادامه به آرای برخی اندیشمندان درباره‏ی سهروردی، استادان و معاصران وی و همچنین شرح آثار وی پرداخته شده است.
«دیدگاه‏ها، نقش و روش معرفت‏شناسی سهروردی»، عنوان فصل دوم کتاب است که نویسنده، ابتدا دیدگاه‏های شیخ اشراق و نقد او بر نظریات دیگران را مطرح نموده است. در ادامه به نقش و تأثیر شیخ اشراق در حکمای پس از خود، مانند؛ خواجه طوسی، ملاصدرا و حکیم سبزواری پرداخته شده است. بررسی روش تلفیقی و ترکیبی معرفتی سهروردی و مقایسه‏ی آن با روش مشّاء و عرفان، بخش دیگر این فصل است.
در فصل سوم با عنوان «منابع حکمت اشراق» به بررسی منابع ایرانی، یونانی، عرفانی و قرآنی که شیخ اشراق از آن‏ها تأثیر پذیرفته اختصاص دارد. در این فصل به ویژه بر تأثیرپذیری شیخ اشراق از قرآن و حدیث تأکید شده که تاکنون در منابع حکمت اشراق به آن توجه نشده است. در انتهای این فصل نیز، به نمونه‏هایی از این تأثیر در آثار سهروردی اشاره می شود.

صوفی، عارف، حال، مقام، نفس، قبص، بسط، وجد و تواجد؛ واژه‏های مربوط به عرفان نظری هستند که در آثار سهروردی مطرح شده‏اند. لذا فصل چهارم این کتاب به شرح و توضیح این واژه‏ها اختصاص دارد.
فصل پنجم کتاب به اصطلاحات و واژه‏های عرفانی عملی اختصاص یافته است که در آثار شیخ اشراق مطرح شده‏اند. در این فصل با استفاده از آثار عارفانی همچون ابونصر سراج، ابوالقاسم عبدالکریم هوازن (خواجه ابوالقاسم قشیری) و خواجه عبدالله انصاری، به توضیح واژه‏های عرفانی پرداخته شده است.
شایان ذکر است، کتاب «عرفان در حکمت اشراق» به قلم دکتر حسن سعیدی و به همت انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده است.
پایان پیام /
 

کد خبر 153637

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha