خبرگزاری شبستان: سرویس سیاسی خبرگزاری شبستان در گفتگویی با حمیدرضا ترقی، معاون امور بین الملل حزب موتلفه اسلامی به بررسی دیدگاه های این حزب برای انتخابات ریاست جمهوری پرداخته است که مشروح این گفتگو را در زیر می خوانید:
- آقای ترقی؛ آقای بادامچیان رییس ستاد انتخابات حزب موتلفه در مصاحبه ای عنوان کرده اند که اگر حزب موتلفه نامزد خود را برای ریاست جمهوری یازدهم معرفی کند، قطعاً بسیاری از افراد به نفع وی کنار می کشند؟ آیا این نامزد حزب مشخص است؟
اطلاعی ندارم، چون هنوز فرد خاصی به صورت مصداقی در حزب برای کاندیداشدن در انتخابات ریاست جمهوری مشخص نشده است.
احتمالاً در بیان مطلب دقیق دقت نشده است زیرا ما هنوز در رابطه با مصداق ها در حزب بحث نکرده ایم.
- نامزد ریاست جمهوری حزب موتلفه باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟
این ویژگی ها هم جزء موضوعاتی است که در ستاد انتخاباتی که وی مسئول آن شده است باید مورد دقت قرار گیرد و ان ویژگی ها و شاخصه ها را به تصویب شورای مرکزی برسانندکه این جزء کارهای مطالعاتی است که دارد انجام می شود و متناسب با تحلیلی که از شرایط آینده و شرایط کنونی کشور و نیازها و مشکلاتی که در دوره های بعدی داریم بر آن اساس این شاخص ها باید تعیین شود که چهره، چهره سیاسی یا فرهنگی و یا اقتصادی باشد یا چه شاخصه های از نظر مطالعاتی، تحقیقاتی و مدیریتی داشته باشد.
- با توجه به شرایط زمانی که به آن اشاره کردید آیا موتلفه این ظرفیت را دارد که بتواند نامزدی را با ویزگی هایی که عنوان کردید برای ریاست جمهوری یازدهم معرفی کند؟
قطعاً شخصیتهای که برای این کار و مسئولیت سنگین در کشور ما وجود دارد متعدد هستند و شناسایی شان براساس آن شاخصه ها برای یک حزب کار دشواری نیست.
یکی از کارهای حزب موتلفه این است که برای نامزدها و کاندیداها پرونده و شناسنامه ای تشکیل دهد که تمام خصوصیات فکری و اقتصادی و سوابق اجرایی شان را در ان پرونده جمع آوری کند و وقتی شاخص ها در حزب تصویب شد براساس آن شاخص ها آنها را با مصداق ها تطبیق دهد و پیشنهاد خودش را در مورد اعلام موضع حزب به شورای مرکزی ارایه دهد.
- به نظر شما چه تعداد افراد در حزب موتلفه وجود دارد که به آن شاخص ها نزدیک باشند؟
ما ملاکمان فقط در حزب نیست و معرفی حزب برای اعلام حمایت از کاندیداهای خاص فقط محدود به افراد حزب نیست ممکن است فردی به دلایل مختلفی خارج از حزب باشد ولی روحیه افکار، اندیشه هایش و موضع گیری هایش با معیارهای حزب منطبق باشد و منافاتی نیست که حزب این افراد را معرفی کند.
- شما معتقدید ممکن است در بین اصولگرایان افرادی باشند که ملاکهای حزب موتلفه را داشته باشند و مورد حمایت حزب قرار گیرند؟ و آیا این افراد در حال حاضر در بین اصولگرایان هستند؟
بله، قطعاً همینطور است شاید بیش از ده نفر در بین اصولگرایان هستند که بسیاری از شاخص های که موردنظر است را دارا هستند و در حال حاضر نیازی به بردن نام این افراد نداریم زیرابنا نداریم در این مرحله بروی مصداق ها جهت گیری خاصی داشته باشیم.
- بحث هایی پیرامون انتخابات ریاست جمهوری از چه زمانی باید آغاز شود؟
ما در مورد انتخابات ریاست جمهوری چندین مرحله کار داریم که یکی کارهای مطالعات و تحقیقاتی است که نوعاً احزاب و گروههای سیاسی برای شرایط کشور و آینده نگری نسبت به شرایط کشور انجام می دهند و متناسب با ان به مصداقها می رسند و این مطالعات می تواند حداقل از یکسال قبل شروع شود تا زمان انتخابات
یک کار دیگر مربوط به ارزیابی عملکرد مسئولین فعلی و نقاط ضعف و قوت و آسیب شناسی ریاست جمهوری فعلی است که در کنارش آسیب شناسی گفتمان فعلی حاکم بر کشور نیز مطرح است که این می تواند از دو سه سال قبل شروع شود و مورد دقت و بررسی قرار گیرد تا بشود گفتمان جدیدی را که برای انتخابات آینده طراحی می کنیم ان گفتمان را بر اساس آسیب شناسی و اشکالات و نواقصی که در گفتمان فعلی وجود دارد تکمیل کنیم.
بحث بعدی به کاری که ممکن است خود نامزدها و افراد و مصادیقی که می خواهند انجام دهند برمی گردد نوعاً وقتی فردی می خواهد به یک رجال مذهبی و سیاسی در کشور تبدیل شود باید مراحلی را طی کند که به این جایگاه ارتقا پیدا کند باید نماینده مجلس شود یا وزیر شود و یا در محافل سیاسی به عنوان صاحب نظر موضع بگیرد و حرف بزند و در راس رسانه ها به طور طبیعی به صورت مستمر قرار گیرد تا واجد شرایط برای انتخاب شدن باشد.
ممکن است این فرایند چندین سال طول بکشد اما چون هدفی است که مربوط به خود افراد است قاعدتاً آنها این مسیر را با یک هدف مشخص دنبال می کند که زمان دقیقی را نمی توان برای ان مشخص کرد در واقع این مراحل غیر از مراحل رسمی و قانونی تبلیغات انتخابات است تبلیغات انتخاباتی معمولاً برای نامزدهای که هیچ فعالیتی از قبل نداشته اند از پنج الی شش ماه قبل شروع می شود ولی زمان بری تبلیغات رسمی همان زمانی است که قانون مشخص کرده است یعنی یکماه قبل از انتخابات از طریق رسانه ملی آغاز می شود.
- در هر دوره ریاست جمهوری شاهد تفاوت ها و شباهت های میان رییس جمهورها بودیم رییس جمهور فعلی با رییس جمهور آینده چه تفاوتها و شباهت های باید داشته باشد؟
ما یک گفتمان را در کشور از سال 84 یعنی بعد از حاکمیت اصلاحات در کشور دنبال می کنیم به نام گفتمان اصولگرایی که این گفتمان به دنبا ل دولت سازی اسلامی و جامعه سازی اسلامی برای این مرحله از انقلاب اسلامی است در واقع با این گفتمان هم می شود جامعه نمونه اسلامی را ساخت و هم دولت را به سمت اسلامی شدن کامل سوق می دهد.
باید ببینیم این گفتمان در طی 8 سال دو دولت نهم و دهم چه مقداری هم در جامعه سازی اسلامی و هم در دولت ساز اسلامی توفیق داشته است و کاستی هایمان چه بوده است که بتوانیم در دولت آینده ضمن اینکه همین گفتمان را دنبال می کنیم این کاستی ها و عقب ماندگی ها را جبران کنیم. این مسائل برای رییس جمهور آینده تعیین کننده است که هم تداوم بخش گفتمان فعلی که همان گفتمان اصولگرایی است و با هدف پیشرفت و عدالت در دهه چهارم انقلاب می خواهد حرکت کند باشد و هم ضعف های که در دولت قبلی برطرف نشده است را برطرف کند.
- چرا حزب موتلفه در انتخابات مجلس نهم به ویژه در حوزه انتخابیه تهران توفیق چندانی نداشت و افراد مطرح این حزب در تهران به مجلس راه نیافتند؟ و آیا با این شرایط در صورت معرفی نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری به پیروزی امیدوار هستید؟
لیستی که مورد حمایت حزب موتلفه در انتخابات مجلس نهم بود لیست جبهه متحد اصولگرایان بود و ما تنها برای فعالیت نامزدهای حزب تبلیغات انجام ندادیم و تبلیغاتمان برای تمامی اعضاء جبهه متحد بود و تفکیکی بین موتلفه ای و یا غیرموتلفه ای بودن این افراد انجام ندادیم. ما یک لیست مستقل و جدایی از نامزدهای موتلفه در جامعه ارائه نداریم که دریافت جامعه این باشد که این افراد مربوط به موتلفه است و یا این افراد برای حزب های دیگر است ضمن اینکه دبیرکل تشکل های دیگر هم در انتخابات مجلس نهم رای نیاوردند ،شرایط تهران هم به لحاظ سیاسی شرایط خاصی است و مردم به لیست ها رای ندادند بلکه به افرادی که بیشتر می شناختند و ارتباط با آنها داشتند و چهره اجتماعی مطرح رای دادند.
اما موتلفه در سطح کشور بسیار موفق بود و تعداد نامزدهای عضو این حزب که به مجلس نهم راه یافتند نسبت به دور قبل بیش از دو برابر افزایش یافتند.
- حزب موتلفه اگر احتمالاً نامزدی برای ریاست جمهوری یازدهم معرفی کند ترجیح می دهد از چهره های شاخص حزب باشد یا جوانان حزب؟
پست ریاست جمهوری پستی است که باید به عنوان شخص دوم کشور و نظام مطرح باشد و باید ظرفیت و جایگاه مناسبی برای پذیرش این پست و مسئولیت وجود داشته باشد. طبیعتاً کسی که می خواهد در پست ریاست جمهوری قرار گیرد نمی تواند از سابقه کمی در عرصه سیاسی برخوردار باشد و ثانیاً نمی تواند از چهره های ناشناخته باشد تا ما بخواهیم برای شناساندن آن به احاد جامعه یک هزینه هنگفت تبلیغاتی را مصروف کنیم بنابراین چون باید جزء رجال سیاسی و مذهبی باشد باید جزء چهره های شناخته شده برای جامعه و مردم باشد و مردم امروز به چهره ها رای می دهند که آنها را در عرصه سیاسی و اجتماعی آزموده باشند و عملکرد آنها را از قبل مشاهده کرده باشند نسبت به انها حساسیت منفی نداشته باشند و توانایی آنها را در استفاده از ظرفیت کل مجموعه نیروهای معتقد به انقلاب و آرمانهای انقلاب بتوانند تشخیص دهند و اینها مستلزم این است که ما در معرفی نامزد و حمایت از نامزدها تمام این ابعاد را مدنظر قرار دهیم.
اینکه فردی شاخص است یا چهره بین حزب و یا چهره جوان باشد ملاکهای نیست که ما به آن توجه کنیم ممکن است ما یک جوان داشته باشیم که ممکن است هیچ توانایی اجرایی نداشته باشند و یا یک شخصیت مسن و داشته باشیم که قادر به انجام این مسئولیت وظیفه نباشد. ما باید یک مقداری شاخص های دقیق و مهمتری را در انتخابات ریاست جمهوری مدنظر قرار دهیم که فراتر از این مباحث باشد.
- تاکید کردید بر حضور افراد مطرح و شناخته شده آیا ممکن است این افراد مطرح با توجه به بحث های که این روزها است آقای متکی و یا ال اسحاق باشند؟
ما هنوز اصلاً شاخص ها را مطرح نکردیم که براساس آن به مصداقها برسیم که بتوانیم در حال حاضر نفی اً و اثباتاً راجع به کسی به نتیجه برسیم. من هر چه در مورد این دو فرد بگویم برخلاف سیاست های حزب است اگر همین موضوع را نفی کنیم درست نیست زیرا این افراد افرادی نیستند که انها را نفی کنیم و یا اگر تایید کنیم بعد ممکن است تصمیم دیگری گرفته شود و چون به مصداق ها نرسیده ایم همه کسانی که در مظان کاندیدای ریاست جمهوری هستند ممکن است مطرح شوند ولی باید با آن شاخص ها آنها را سنجید و بعد ارزیابی کرد.
- با توجه به اختلافات موجود در جامعه اصولگرایی آیا می توان به اتحاد بین گروههای مختلف اصولگرایی برای معرفی یک فرد خاص خوش بین بود؟
وفاق و همدلی اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری بسیار بیشتر از انتخابات مجلس است زیرا در مجلس تعداد افراد زیاد و متنوع هستند و مسائلی مثل توقعات استانها و شهرستانها در ترکیب نامزدها تاثیرات اجتناب ناپذیری دارد و طبیعتاً در آنجا امکان این وحدت بسیار کم است ولی در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری بستگی به این دارد که رقیب جدی اصولگرایان یعنی اصلاح طلبان چگونه در عرصه رقابت های انتخابات وارد شود یعنی ممکن است فقط رقابت بین اصولگرایان سامان یابد و یا نه رقیب اصلاح طلب نیز ممکن است به عرصه سیاست وارد شود.
- پیش بینی شما از چگونگی ورود اصلاح طلبان در انتخابات یازدهم چیست؟
تلاش اصلاح طلبان این است که بتوانند به یک انسجامی برای ورود به انتخابات برسند ولی به نظر می رسد اختلاف نظر بین آنها زیاد است بعضی ها حاضر نیستند از حضور حداکثری با نامزد شاخص خودشان کوتاه بیایند و بعضی ها نیز معتقدند برای جلوگیری از مرگ سیاسی جریان اصلاحات اگر شده است حتی با یک چهره سفید برای ماندن در قدرت استفاده کنند و وارد رقابت شوند.
اگر این اختلافات به نتیجه برسد ممکن است در رقابت وارد شوند ولی هنوز وضعیت شفافی از آینده اصلاح طلبان ما مشاهده نمی کنیم که مطمئن باشیم در این رقابت جدی وارد شوند.
پایان پیام/
نظر شما