گزیده سرمقاله‌ برخی از روزنامه‌های صبح امروز کشور

روزنامه‌های صبح امروز چون کیهان، رسالت، جمهوری اسلامی، آرمان، ملت ما، تهران امروز، وطن امروز، سیاست روز،قدس، سرمقاله های خود را به بررسی مسائل روز ایران و منطقه اختصاص داده اند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، برخی روزنامه‌های صبح امروز سرمقاله‌های خود را به موضوعات زیر اختصاص دادند.

*روزنامه کیهان در سرمقاله امروز خود با عنوان «اقلیت رو به فروپاشی عربستان» به قلم «سعدالله زارعی» آورده است:

تحولات عربستان از آنجا که ناظر به فروپاشی آخرین رکن قدرت آمریکا در خاورمیانه و در جهان اسلام است، دارای تأثیر، حساسیت و اهمیت ویژه ای می باشد و از این رو ممکن است از نظر زمانی در مقایسه با آنچه در ایران در سالهای 56 و 57 رخ داد و یا آنچه در ترکیه در فاصله 75 تا 81 روی داد و یا آنچه در عراق در فاصله 81 تا 84 روی داد و نیز آنچه در مصر در فاصله 89 تا 91 اتفاق افتاد، زمان طولانی تری را بخود اختصاص دهد ولی به زودی واقع خواهد شد.

اگر روی نقشه جغرافیایی- حد فاصل مراکش تا پاکستان- در سال 1356 نظر بیاندازیم در می یابیم که در این قطعه که با تسامح، خاورمیانه خوانده می شود، هفت قدرت منطقه ای خودنمایی می کند؛ ایران، عربستان، ترکیه، عراق، سوریه، مصر و رژیم صهیونیستی. در این مقطع به جز سوریه که به بلوک شرق تعلق داشت بقیه در زمره پایگاههای اساسی آمریکا و غرب به حساب می آمدند و بلوک غرب از طریق این قدرت های منطقه ای بر منابع عظیم نفت و گاز و مواد کانی، آبراههای استراتژیک و بازارهای مصرف منطقه سیطره داشت.

*روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود با عنوان «اشتباه رسانه‌ای در مواجهه با تورم» آورده است:

«»عنوان سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی است که در آن می‌خوانید؛شاید اگر بخواهیم با واقعیت تلخ و گزنده گرانی که این روزها بیش از هر زمان دیگری جامعه را آزار می‌دهد منصفانه و البته مدبرانه مواجه شویم، بیراه نباشد که رسانه‌ها را نیز از وجوه خاصی بتوان مقصر دانست. اشتباه نشود، مقصود از مقصر قلمداد کردن رسانه‌ها در ماجرای گرانی، تکرار همان موضع نخ نما شده و عوام فریبانه نیست که با فرافکنی و دادن نشانی نادرست به خیال خود تلاش می‌کند، رسانه‌ها را عامل دامن زدن به مشکلات و چالش‌ها معرفی کند؛ نه این بار به نظر می‌رسد رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران، وبلاگ نویسان و تحلیلگران رسانه‌ای از جنبه‌های دیگری در مواجهه با مشکل گرانی و تورم دچار اشتباه شده‌اند. البته بدیهی است که مراد از جمع بستن تمام رسانه‌ها و... این نیست که همگان را به یک چوب برانیم چرا که قطعاً استثناهایی وجود دارد و میزان اشتباهات هم متفاوت است.
اما چرا رسانه‌ها را در مواجهه با موضوع گرانی، مقصر می‌دانیم؟

*روزنامه رسالت در سرمقاله امروز خود با عنوان «تحول بنیادین؛ آزمون رؤسای آموزش و پرورش» به قلم « محمود فرشیدی» آورده است:

اجلاس روسای ادارات آموزش و پرورش، یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی تربیتی هر ساله در کشور است و فرصتی فراهم می آورد تا سکانداران تعلیم و تربیت با دیدگاه های شخصیت های برجسته و مسئولان ارشد نظام، خصوصاً در زمینه آموزش و پرورش آشنا شوند. امسال به دلیل تقارن ماه مبارک رمضان با مردادماه، این اجلاس دیروز آغاز شد و به مدت سه روز تا فردا ادامه خواهد یافت.‏

مروری بر سخنرانی های انجام شده طی بیست و هشت اجلاس گذشته حکایت از آن دارد که در مقام سخن، همه مسئولان و شخصیت ها به جایگاه والا و نقش تعیین کننده آموزش و پرورش اعتراف دارند اما در مقام اجرا و عمل، روند تعلیم و تربیت در کشور، پاسخگوی انتظارات رهبری و مردم نیست و اگر چه طی بیش از سه دهه گذشته تلاش های فراوانی توسط نیروهای دلسوز در این عرصه انجام شده است اما مرور زمان ثابت کرده است که غالب آن تلاش ها به دلیل آنکه متکی بر پایه و اساس و جهت گیری روح و فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی نبوده است و یا در مقام اجرا از این فلسفه فاصله گرفته، راه به جایی نبرده است و شاید بتوان گفت در بسیاری موارد نتیجه معکوس بخشیده است؛ تجربیات تلخ نظام جدید متوسطه - حذف معاونت پرورشی، تضعیف و انحلال تدریجی مراکز تربیت معلم و بسیاری از تغییرات شتابزده در ساختار وزارتخانه و اخیراً ساختار مقاطع تحصیلی و به کار گیری روش حدس و خطا نمونه هایی است که می تواند مستند این ارزیابی قرار گیرد.
بارها گفته‌اند و شنیده‌ایم که یکی از کارکردهای رسانه، تبیین و تشریح مفاهیم، مقولات و مسائل پیچیده و غامض برای افکار عمومی است.

*روزنامه قدس در سرمقاله امروز خود با عنوان «گرانی و سلطان های نامریی!» به قلم «امید روحپرور» آورده است:

مرغ در برخی استانها کیلویی 8000‌تومان شد! این خبری بود که دیروز برخی خبرگزاری‌ها آن را در خروجی خود قرار دادند؛ رقمی که خیلی را دست به دهان کرد که چطور ثبت این رقم نجومی آن هم در آستانه ماه مبارک رمضان امکان دارد.

طی چند روز گذشته جنگ تمام‌عیاری میان مرغداران و شرکت پشتیبانی امور دام سر گرفته است، جنگی که بدون‌تردید دود آن به چشم مردمی رفته است که این روزها وقت خود را در صفهای خرید مرغ به هدر می‌دهند. مرغداران مدعی‌اند شرکت یادشده از اردیبهشت‌ماه تاکنون 55‌هزار تن نهاده کنجاله سویا که از سوی اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور خریداری و پول آن پرداخت شده را در اختیار تولیدکنندگان نگذاشته است. درمقابل شرکت پشتیبانی امور دام هم از تخلفات مرغداران می گوید.

این در حالی است که در چند روز گذشته برخی نمایندگان مجلس علت اصلی گرانی کالاها بویژه کالاهای اساسی در بازار را عدم صدور مجوز برای ترخیص حدود 96‌هزار تن کالا از گمرک دانسته اند.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که بعضی مسؤولان کشورمان از وجود دستهای پنهان در ماجرای رشد قیمتها خبر داده‌اند.

*روزنامه سیاست روز در سرمقاله امروز خود با عنوان «ضرورت واکاوی و بازخوانی قطعنامه 598» به قلم «اسد الله افشار»  آورده است:

«ضرورت واکاوی وبازخوانی قطعنامه 598 »عنوان یادداشت روز روزنامه سیاست روز به قلم اسد الله افشار است که در آن می‌خوانید؛شورای امنیت از 31 شهریور 1359 که عراق به ایران تجاوز کرد تا پایان سال 1369 مجموعا 14 قطعنامه و15 بیانیه صادر نمود که قطعنامه 598 به عنوان هشتمین قطعنامه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. همه قطعنامه‌های قبلی به علت جهت گیری ناعادلانه آنها از سوی ایران رد شده بود اما در ابتدای صدور قطعنامه 598 بعلت نکات مثبتی که در این قطعنامه گنجانده شده بود از سوی جمهوری اسلامی اعلام شد که ایران جای بحث و مذاکره دراین قطعنامه می‌بیند و آن را نه رد کرد و نه قبول؛ ولی سرانجام در تاریخ 27 تیر 1367 این قطعنامه مورد قبول جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. واینک درسا لروز پذیرش قطع نا مه ی مذکور نکا تی را دراین خصوص یادآورمی شویم :

1- قطعنامه 598 شورای امنیّت به صورت ناگهانی و بدون پیش زمینه به وجود نیامد و ناشی از تفکرات یک جانبه هم نبود، بلکه نتیجه تحوّلات عظیم و اساسی در جبهه های نظامی و سیاست های بین المللی بود که در جهت تقویت روحیه رژیم عراق و حامیان او و جلوگیری از گسترش امواج انقلاب اسلامی در کشورهای عربی تنظیم گردید. پیشرفت های نظامی عمده‌ای که در رشته عملیات های والفجر، خیبر، قدس، ظفر، کربلا، فتح و نصر به دست آمد و تلفات و خسارات سنگینی که به نیروهای دشمن وارد شد و تصرّف بخشی از اراضی در داخل عراق، و به خصوص نزدیک شدن ایران به بصره، وضعیت شدیدا تهدیدآمیزی را برای عراق و حامیانش به وجود آورد. لذا با دستپاچگی حرکت سیاسی تازه ای را سامان دادند تا با قبول برخی خواسته های ایران، نظام عراق را از این مهلکه نجات دهند.

*روزنامه تهران امروز در سرمقاله امروز خود با عنوان «تجهیزات پزشکی و جان بیماران!» به قلم «نوشیروان محسنی بندپی» آورده است:

هشدارهایی که این روزها در رسانه‌های مختلف درباره کیفیت تجهیزات پزشکی و برخی داروها شنیده می شود، به حق است. البته وضعیت داروها و تجهیزات پزشکی یکی نیست! ما در زمینه تولید دارو 98 درصد به خودکفایی رسیده ایم. مسئله قاچاق و وضعیت کیفیت تنها در زمینه تهیه داروهای بیماران صعب العلاج مشکل‌زاست! مثلا بیمارانی که شیمی‌‌درمان می‌شوند. داروهای مورد نیاز این بیماران هم قیمت بالایی دارند وهم ارز بر هستند.

بنابراین مسئله ای که امروز باعث نگرانی شده‌است درباره همه داروها عمومیت ندارند. برنامه های خوبی در چند سال اخیر انجام شده که باعث شد تا تکنولوژی‌های نوین به بازار عرضه شود و به حجم بالایی از تولید برسیم! اما مسئله اینجاست که بیماران خاص معمولا افراد محتاجی هستند که مجبورند به هرقیمتی داروی خود را تامین کنند و همین باعث می شود تا بازارهای سیاه و آزاد نبض این داورها را در دست بگیرند. بنابراین باید نظارت بیشتری انجام داد تا این داروها راحت‌تر در اختیار آنها قرار بگیرد. اما در زمینه تجهیزات پزشکی هنوز در ابتدای تکنولوژی هستیم.

*روزنامه وطن امروز در سرمقاله امروز خود با عنوان «مبانی نبرد اطلاعاتی ایران و غرب» به قلم «مهدی محمدی» آورده است:

این کاملا درست است که ایران و غرب درگیر یک نبرد اطلاعاتی سنگین و سطح بالا با یکدیگر هستند‌ اما آیا واقعیت آنچه در صحنه نبرد اطلاعاتی ایران و غرب می‌گذرد، همان است که روایتگران آمریکایی و اسرائیلی می‌گویند؟ اخیرا چند نویسنده آمریکایی و اسرائیلی از جمله یوسی ملمان، تحلیلگر هاآرتص در امور امنیتی و دیوید سانجر که همین موقعیت را در روزنامه نیویورک تایمز دارد، کتاب‌هایی منتشر کرده‌اند که ادعا شده توصیفی از ابعاد پنهان و عمدتا ناگفته نبرد اطلاعاتی ایران و غرب است.

یکی از این کتاب‌ها عملیات سایبری آمریکا و برخی دیگر از کشورهای غربی علیه برنامه هسته‌‌ای ایران را توصیف می‌کند و دیگری روایتی است از ترور دانشمندان هسته‌‌ای ایران از سوی صهیونیست‌ها. نبرد اطلاعاتی ایران و غرب البته چیز جدیدی نیست. در واقع سابقه این موضوع به نخستین روزهای پس از انقلاب بازمی‌گردد؛ زمانی که غربی‌ها تصور می‌کردند با خلأ یک جامعه اطلاعاتی نیرومند در ایران مواجه هستند.

اما نسخه جدید این نبرد مشخصا محصول فتنه 88 است. پس از فتنه به 2 دلیل عملیات اطلاعاتی مجددا به فهرست گزینه‌های فشار غرب علیه ایران بازگشت. نخستین دلیل این بود که بر اثر خیانت‌های جریان فتنه و بی‌ثباتی‌های مقطعی که در آن زمان ایجاد شد، این تحلیل در ذهن غربی‌ها به‌وجود آمد که نوعی از هم‌گسیختگی امنیتی در ایران وجود دارد و بنابراین زمان برای وارد کردن ضربه‌های کاری در حوزه‌های نیمه‌سخت به ایران مناسب است. 

*روزنامه ملت ما در سرمقاله امروز خود با عنوان «برطرف کردن ضعف‌های هویتی و کارکردی وزارت خارجه» به قلم «سید احمدرضا دستغیب» آورده است:

وزارت خارجه در بسیاری از حوزه‌ها عملکرد درخشانی نداشته است. انفعال و بی‌تفاوتی به بسیاری از مسائلی که مرتبط با حوزه کارکردی دستگاه دیپلماسی است باعث شده تا بسیاری از کارشناسان و سیاسیون به انتقاد از رئیس‌جمهور و وزیر خارجه بپردازند. به‌واقع همگان می‌دانند سیاست‌هایی که سرلوحه برنامه عملیاتی وزارت خارجه قرار می‌گیرد برگرفته از دیدگاه‌های شخصی وزیر نیست و شخص رئیس‌جمهور در این میان نقش بسزایی دارد.

بر این اساس می‌توان گفت که مجموعه‌ای از عوامل و متغیرها وجود دارند که روند عملکرد یک وزارتخانه را تحقق می‌بخشند. نکته‌ای که در بررسی عملکرد وزارتخانه‌ها مورد تاکید قرار می‌گیرد، ارزیابی عملکرد دستگاه‌ها و عوامل داخلی است. در این ارزیابی عوامل و اتفاقاتی مانند کاهش روابط با انگلیس می‌تواند یکی از معیارهای سنجش عملکرد وزارت خارجه باشد اما با توجه به تحولات سریع در عرصه بین‌الملل و اهدافی که برای دستگاه سیاست خارجی پیش‌بینی شده است.

می‌توان گفت که وزارت خارجه دولت دهم در بسیاری از مواقع از تحولات بین‌المللی جامانده و نتوانسته، منافع ملی و هویتی ایران را در این زمینه‌ها جامه عمل بپوشاند. برای تشریح این موضوع می‌توان به این مسئله اشاره داشت که یکی از نقاط ضعف وزارت خارجه به دلیل موازی بودن جایگاه‌ها در عرصه سیاست خارجی است. در این خصوص می‌توان گفت که شکل‌گیری نهادها و جایگاه‌ها به صورت موازی ممکن است باعث بروز مشکل مهمی در عرصه داخلی نشود اما چنین مسئله‌ای از نقطه نظر بیرونی ایجاد نگرانی می‌کند. 

*روزنامه آرمان در سرمقاله امروز خود با عنوان «هاشمی و ویژگی‌های خطیب جمعه» به قلم « تیمور علی عسگری» آورده است:

خطیب جمعه پل ارتباطی میان مردم و حاکمیت است، جایگاه امامت جمعه از یک طرف یک جایگاه رسمی و حکومتی است و از جهت دیگر با توجه به اینکه شرط اصلی آن عدالت است، خطیب نماز جمعه باید با مردم رفتاری صمیمانه و صادقانه داشته باشد و مسائل را عالمانه و از روی انصاف تحلیل کند، رفتار فراجناحی پیشه کند و گفتنی‌ها را بگوید. با توجه به چنین جایگاهی که اشاره شد در آخرین خطبه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی مطالب گفتنی و ضروری بیان شد. روشن است که حضور ایشان در جایگاه خطیب جمعه در تهران تقویت نظام و انقلاب محسوب می‌شود.

دوستداران نظام و حتی مخالفان منصف آن می‌دانند که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی از سرمایه‌های مهم مکتب فکری امام راحل و مصداق بارز و روشنی از سیاست‌ورزی و آینده‌نگری است و همچنان که بارها گفته‌اند از دیدگاه ایشان مردم پایگاه اصلی نظام و ستون فقرات آن هستند و بر این باورند که گفتنی‌ها را باید به مردم گفت و تریبون نماز جمعه بارانداز روحی مردم محسوب می‌شود. خطیب جمعه هم باید مشکلات و نابسامانی‌ها را مطرح کند و هم راه حل ارائه کند. چنانچه در بعضی مسئولان گوش شنوایی وجود نداشته باشد این خطیب جمعه است که می‌تواند مسئولان را به نقد کشانده و مطالبات مردم را مطرح کند. 

پایان پیام/

کد خبر 152879

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha