سازمان ها به دانش و تجربیات نیروهای با تجربه بهای بیشتری بدهند

استاد اندیشکده خراسان رضوی، استفاده از تجربیات کارکنان با تجربه و بازنشسته را یکی از نیازهای اصلی کشور دانست و گفت: متاسفانه در کشور ما به دانش و تجربیات کارکنان با تجربه در سیستم اداری بهای چندانی نمی دهند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از سنندج، امیر نیکجو، استاد اندیشکده خراسان رضوی، شب گذشته ( 26 تیر) در جریان برگزاری سمینار آموزشی مدیریت دانش شرکت گاز استان کردستان، نیروی انسانی، تجهیزات، پول، مدیریت، دانش و تجربیات را از مهم ترین عناصر مهم در جهت تحقق اهداف یک سازمان نام برد و گفت: دانش و تجربیات پرسنل با ارزش ترین این عناصر است که متاسفانه در سازمان ها فراموش شده است.

وی با اشاره به اینکه در سیستم اداری کشور برای دانش و تجربیات پرسنل ارزش قائل نیستیم، گفت: زمانی فردی در دستگاهی دولتی بازنشسته می شود تمام ملزومات کاری و امکانات را از وی می گیرند اما سراغی از دانش و تجربه ای که سال ها در سیستم کسب کرده و می تواند بسیاری از مشکلات سیستم را با این دانش برطرف کرد، نمی گیرند که این مساله جای تاسف دارد.

استاد اندیشکده خراسان رضوی با اشاره به اینکه ما ایرانی ها در زمینه مدیریت دانش صاحب سبک هستیم، گفت: در فرهنگ ایرانی اسلامی ما تاکید زیادی بر دانش آموزی و آموختن علم شده و این بستر مناسبی در جهت پیاده کردن بحث مدیریت دانش در سازمان ها است.

نیکجو، به تاکیدات رهبر معظم انقلاب به بحث مدیریت دانش نیز اشاره کرد و گفت: پرداختن به موضوع مدیریت دانش یکی از تاکیدات معظم له است و جا دارد سازمان ها در این زمینه بیشتر تلاش کنند.

وی مدیریت دانش را همان نشر دانش و تجربیات و به اشتراک گذاشتن آن دانست و گفت: در دین مبین اسلام نیز بر این نکته که ' زکات علم نشر دادن آن است تاکید شده است ' که این مسئله نشان از اهمیت مدیریت دانش در دین مبین اسلام است.

وی با بیان اینکه بحث مدیریت دانش که امروز در دنیا توسط کشورهای غربی و ژاپن مطرح شده و این کشورها به عنوان خاستگاه اصلی این بحث مطرح هستند، در دین و فرهنگ ما به کرات از آن نام برده شده است، گفت: تمام مباحث مربوط به دانش آموزی و نشر دانش در دین اسلام مورد تاکید قرار گرفته اما از آن استفاده نکرده ایم و به این دلیل امروز با آن بیگانه هستیم.

این استاد دانشگاه در ادامه نگهداری از دانش های سازمانی که در طول سالها فعالیت پرسنل انجام می شود را یکی از مهم ترین نکات در سیستم ها دانست و گفت: مستند سازی این دانش ها باید توسط واحد و یا مرکزی در دستگاه ها صورت بگیرد تا بتوان از این دانش و تجربیات برای کسب موفقیت های بیشتر بهره برد.

نیکجو، بهره برداری و توسعه سرمایه های دانش یک سازمان در جهت تحقق اهداف سازمان را تعریف مدیریت دانش دانست و گفت: سازمان هایی که در راستای توسعه و پیشرفت گام بر می دارند باید با جدیت بحث مدیریت دانش را در سیستم خود پیاده کنند.

وی در ادامه بحث خود به برخی از دانش های ضمنی در سطح جامعه اشاره کرد و گفت: این دانش ها که در دل و جان آدم ها نهفته است بوسیله مطالعه و در دانشگاه ها کسب نمی شود و از این رو نیاز به مستندسازی در جهت حفظ و نگهداری دارد.

وی به تجربه های یک آهنگر، جوشکار و یک فرد عطار اشاره کرد و گفت: این تجارب را باید در جایی به صورت مکتوب و مستند حفظ کرد تا با فرد به خاک سپرده نشود و مورد استفاده قرار گیرد.

وی 80 درصد دانش های موجود در جهان را جز دانشه های ضمنی و تنها 20 درصد را دانش های صریح یعنی آنچه که در کتب، روزنامه ها، مجلات و سایر منابع عینی یافت می شود، دانست.

نیکجو همچنین به تجارب کارکنان ادارات و سازمان ها نیز اشاره کرد و گفت: یک مدیر و یا کارشناس بعد از بازنشستگی و یا خروج از سیستم نباید دانش و تجارب را با خود ببرد بلکه باید به صورت مستند در اختیار سیستم قرار دهد.

وی از بازنشسته های هر سازمان به عنوان مخزن های طلا نام برد و گفت: هر سازمانی که بتواند از دانش و تجربیات پرسنل بازنشسته خود استفاده ببرد قطعا بهتر و سریعتر می تواند به اهداف خود برسد.

وی تبدیل دانش های ضمنی به صریح را یکی از نیازهای اصلی جامعه امروز دانست و تاکید کرد با تبدیل این دانش ها می توان درصد خطاها و اشتباه ها را در سیستم ها و صنوف کاهش داد و به تحقق اهداف کمک کرد.

یکی دیگر از اساتید دانشگاهی حاضر در این سیمنار، انسجام بخشی تجربیات و دانش در بخش خصوصی را از جمله اصناف را از ضروریات جامعه دانست و تاکید کرد اصناف می توانند با طراحی یک سامانه تجربیات مرتبط با صنف خود را در جهت پیشرفت و تحقق اهداف به اشتراک بگذارند.

به گزارش روابط عمومی شرکت گار کردستان، علیرضا سروش، بسترهای لازم در جامعه برای به اشتراک گذاشتن دانش را بسیار مناسب دانست و افزود: فضای مجازی اکنون شرایط لازم را برای به اشتراک گذاشتن تجربیات و دانش اقشار مختلف مردم فراهم کرده است.

وی انسجام بخشی به این دانش ها و تجربیات را یکی از نیازهای اصلی در این ارتباط دانست و تاکید کرد در قالب هسته ها و گروه های تخصصی می توان این تجربیات و دانش را منسجم و در یک سامانه و یا فضایی ساماندهی و به اشتراک گذاشت.
 

پایان پیام/

کد خبر 152720

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha