به گزارش خبرگزاری شبستان، فعالیت مرکز ایرانشناسی سارایوو با حضوردکترمحمدباقرخرمشاد و علیرضا اسماعیلی مدیر کل اروپا و آمریکا در محل مرکز بومی ایرانشناسی سارایوو آغازشد. در ابتدا، محمد رضا آرام ، رایزن فرهنگی ایران در سارایوو، ضمن اشاره به اهداف و فعالیتهای مرکز ایرانشناسی سارایوو و طرحهای پیش روی این مرکز ، راه اندازی این مرکز را گام مهمی در راه پیشبرد تعاملات فرهنگی موجود بین دو ملت ایران و بوسنی و رشد و ارتقای فرهنگی مخاطبان فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی در منطقه بالکان دانست.
"نامیر کارا خلیلوویچ" ، رئیس کرسی زبان و ادبیات فارسی دانشکده فلسفه دانشگاه سارایوو ، دور جدید فعالیتهای رایزنی فرهنگی ایران را شروع بسیار خوبی برای حرکتهای فرهنگی جدید در عرصه فرهنگی و اجتماعی بوسنی دانست .
وی مهمترین هدف این فعالیتها را معرفی صحیح و درست فرهنگ و تمدن غنی ایران دانسته و جمهوری اسلامی ایران را شایسته ترین کشور برای اجرا و پیاده سازی طرحها و فعالیتهای مفید و مثبت برای ملت بوسنی برشمرد.
"منیر درکیچ "مربی ارشد آموزش زبان فارسی دانشکده فلسفه سارایوو زمینه فعالیتهای جدید در حوزه فرهنگی و اجتماعی بوسنی را بسیار مساعد دانست و آمادگی خود را برای هرگونه همکاری با مرکز ایرانشناسی ابراز داشت.
" نهاد چامجیچ" محقق و مدیر موسسه الست ، فوق لیسانس تاریخ ایران اسلامی از ایران، جامعه بوسنی را تشنه کمک و همدلی ایران دانست و ملت بوسنی را نیازمند بهره گیری از فرهنگ غنی و گرانسنگ ایران اسلامی برشمرد.
تاسیس مدرسه آموزش قرآن در شهر زنیتسا که زیر نظر موسسه الست فعالیت می کند، نیز یکی از پروژه های جدید این موسسه می باشد.
"احمد زلجیچ" محقق انستیتو شرق شناسی سارایوو، به بیان مشترکات فرهنگی ملل مختلف حوزه شرق که در انستیتو شرق شناسی سارایوو ، تحت مطالعه می باشد، پرداخت و حضور محققان حاضر در جلسه را نشانه ای بر اجماع و همکاری دوستان بوسنیایی با محوریت همکاری با ایران دانست.
وی بوسنی را بخش مهمی از جغرافیای جهان اسلام توصیف کرده و این ویژگی بوسنی را از قابلیت های مهم این کشور در عرصه های فرهنگی قلمداد نمود.
" سداد دیزدارویچ" فارغ التحصیل دانشگاه تربیت مدرس ایران و استاد دانشگاه زنیتسا، با بیان ارتباطات عاطفی و انسانی خود با حوزه فرهنگی و تمدنی ایران زمین، به معرفی فعالیتهای گذشته و آینده خود پرداخت.
تلاش در جهت راه اندازی رشته زبان فارسی در دانشگاه زنیتسا وفعال سازی اتاق ایران در کتابخانه عمومی این شهربا همکاری رایزنی فرهنگی ایران در سارایوو، از جمله طرحهای مورد پیگیری وی می باشد.
"الویر موسیچ"، فارغ التحصیل از ایران و استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه زنیتسا، ضمن خوشامدگویی به دکترخرمشاد وهیات همراه، حضور آنان را در برنامه بزرگداشت مسلمانان مظلوم شهر سربرنیتسا، حرکت عظیمی دانست و ضمن قدردانی از این عمل، ازتاسیس اتاق سربرنیتسا در رایزنی فرهنگی ایران در سارایوو و نیز در ایران بعنوان گام مهمی برای تثبیت دوستی دو ملت ، یاد کرد.
راه اندازی رشته زبان فارسی دانشگاه زنیتسا از جمله برنامه هایی است که با حضور وی در این شهر به اجرا در آمده است.
ضرورت اعتماد متقابل بین رایزنی فرهنگی و محققان و اندیشمندان فارغ التحصیل از ایران و ضرورت تلاش این اندیشمندان در راه تالیف کتب مرتبط با حوزه های فرهنگی ایرانی و شرقی و راه اندازی طرح گفتگوهای بین ادیان و فرق و ترجمه و انتشار دائره المعارف بزرگ اسلامی و تالیف دائره المعارف ایرانشناسی از دیگر موارد مطروحه از سوی "الویر موسیچ" بود.همچنین برگزاری اولین کنفرانس بین المللی "حافظ شیرازی ، بین سنت و مدرنیته"و راه اندازی مرکز عرفان و ادیان در شهر توزلا از جمله طرح های پیشنهادی وی زیر نظر مرکز ایرانشناسی سارایوو می باشد
"معمر کودریچ"، لیسانسیه شرق شناسی و مترجم که به فعالیتهای ترجمه و تالیف اشتغال دارد، با بیان کمبودها و کاستیهایی که در زمینه معرفی ایران در حوزه اجتماعی بوسنی حس می شود، به نیازها و ضروریات موجود در حوزه فعالیتی رایزنی اشاره نمود.
وی همچنین به راه اندازی دفتر رایزنی در شهر موستار اشاره داشت که این اقدام می تواندموجب شروع دوره جدیدی از اقدامات بسیار مثبت به منظور تغذیه فکری مناسب علاقمندان به فرهنگ، تمدن و هنر ایرانی باشد . آموزش زبان فارسی و ایرانشناسی ، معرفی فرهنگ ، تمدن و هنر ایران اسلامی در قالب برگزاری دوره های هنری همچون خوشنویسی و نیز برگزاری هفته فیلم از دیگر اقدامات آتی دفتر نمایندگی فرهنگی در شهر موستار می باشد . همچنین نشریه "زمبک"، (زنبق) ویژه نوجوانان با محوریت آموزشهای فرهنگی و معرفی تمدن اسلامی از جمله فعالیتهای جدید رایزنی فرهنگی در همکاری با معمر کودریچ است که شماره نخست آن به تازگی چاپ و منتشر شد.
خرمشاد، کشور بوسنی و هرزگوین را منشاء بخشی از خاطرات مقدس و مشترک همه ایرانیان دانست و از این خاطرات به نیکی یاد کرد.
وی همچنین خونهای پاک و به ناحق ریخته شده شهدای سربرنیتسا را ماندگار و مایه برکات عظیم در این کشور و در منطقه دانست و برای این شهدای مظلوم ، طلب مغفرت و آمرزش کرد.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ،ابراز رضایت خاطر از سوی حاضران در جلسه را نسبت به دور جدید فعالیتهای رایزنی فرهنگی ایران، نشانه حسن نیت و صداقت موجود در میان کارگزاران فرهنگی ایران در بوسنی قلمداد نموده و آن را ستود.
وی گفت : مطلع فعالیتهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در چند سال آینده معرفی تمدن نوین اسلامی ایرانی است. از مفروضات ما این است که انقلاب اسلامی ایران در دهه چهارم حیات خود بایستی تمدن سازی کرده و بماند زیرا در غیر این صورت زیر فشارهای بیرونی خم می شود . در واقع معرفی پیشرفتهای امروز ایران بخشی از همین روند تمدن سازی است. ذهنیات ساخته شده توسط دشمنان در بیرون، با واقعیات موجود در ایران بسیار متفاوت است .در واقع علت اصلی دشمنی غرب با انقلاب اسلامی ، همین قابلیت پویایی ، زایندگی و جریان سازی آن که در نهایت منجر به زایش تمدنی جدید می گردد ، می باشد.
خرمشادگفت: "جان استمپل" در کتاب خود با نام "درون انقلاب ایران"، پیش بینی کرده بود که انقلاب اسلامی در صورت استقامت ، چالش بزرگی برای تمدن غرب است. همزیستی علم و دین در ایران و حضور دانشمندان عالم و عالمان دانشمند در این کشور موجب تعجب و وحشت غرب شده است.در واقع بدیهیات موجود در مباحث دینی ما ، زمینه ساز تولید و شکل گیری تمدنی است که این تمدن دربخش مبانی با غرب در اختلاف است.ایران دو دوره تمدنی شکوفا را در قبل از اسلام و بعد از اسلام داشته است.
وی افزود: وظیفه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی معرفی دیروز و امروز تمدن ایران است. در واقع انقلاب اسلامی ویژگیهای جدیدی را در بدنه تمدن ایران بوجود آورده است.
خرمشاد ادامه داد: وجود مرکز ایرانشناسی سارایوو، بعنوان پشتیبان اتاقهای ایران و مراکز ایرانشناسی موجود در دانشگاهها می باشد که زمینه تولید آثار فرهنگی و تالیفات جدید را فراهم می نماید.
وی گفت: فضای مجازی در عصر حاضر، زمینه بسیار مساعدی است برای معرفی ایرانشناسی که در این عرصه امکان فعالیتهای بسیار زیادی داریم.
بنا بر گزارش اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی،خرمشاد خاطرنشان کرد: در حوزه گفتگوی ادیان، نیز ما بسیار مشتاق به فعالیت و آماده همکاری هستیم. در واقع در این زمینه تجربیات خیلی خوبی داریم.با کلیساهای ارتدوکسی، کاتولیک و پروتستان همکاریها وتجربیات خوبی در گفتگو داریم و آماده تبادل این تجربیات هستیم.
وی گفت: در حوزه شرق شناسی هم بسیارآماده به کار هستیم. در ایران امروزه حوزه های بسیار فعالی در این زمینه داریم .در حوزه نشریات، حضور در فضای رسانه ای همچون نشریات پر تیراژ، حضور در شبکه رادیویی با ساعتهای مشخص، نشر مجله ای جدید و تخصصی تر، حضور در مطبوعات پر تیراژ، همه از مواردی است که ما آمادگی همکاری داریم.
پایان پیام/
نظر شما