به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، مسجد جامع گلپایگان در زمان حکومت ابوشجاع محمد بن ملکشاه سلجوقی که در سال 498 تا 512 هجری حکومت می کرده است، ساخته شده است.
بانی مسجد جامع گلپایگان ابونصر محمد ابراهیم بابا عبد الملک است که نام وی در حاشیه محراب مسجد و دور گنبد مشاهده می شود.
معمار مسجد ابو عمر بن محمد قزوینی است که در دور کتیبه گنبد هم نام او آورده شده است و جالب است که متن کامل کتیبه های مسجد جامع و کتیبه مناره گلپایگان که در فاصله حدود یک هزار و 500 متری یکدیگر قرار دارند به یک شکل و فرم است.
محراب مسجد جامع گلپایگان در نوع خود منحصر به فرد است و دارای سه ردیف کتیبه به خط کوفی(گره دار) در دور می باشد و از داخل به خارج خوانده می شود.
کتیبه اول از پایین سمت راست محراب شروع و به پایین حاشیه اول سمت چپ ختم می شود و در این کتیبه سوره بقره آجرکاری شده است.
ساختمان گنبد متعلق به اوایل قرن ششم هجری قمری است و صحن مسجد جامع گلپایگان بدون احتساب هشتیها، حجرهها و رواقها حدود یک هزار و 600 متر مربع مساحت دارد و ارتفاع گنبد مسجد 22 متر و ابعاد گنبد از داخل 12 در 12 متر است.
باتوجه به نوع معماری موجود، جنبه تزئینی این اشکال و جنبه سازه ای آن نیز حائز اهمیت است.
این بنای با ارزش تاریخی در مرکز شهر گلپایگان به عنوان یکی از اماکن مذهبی مورد استقبال گردشگران خارجی و داخلی قرار دارد و همچنین نماز سیاسی عبادی جمعه هم در این مکان برگزار می شود.
در دوره قاجار بنا به وسعت آن افزوده شده و دو دهلیزدر سمت چپ و راست فضای گنبدخانه و در ضلع شرقی و غربی ساخته شده است و همه معیارهای نظام معماری آن از دوره سلجوقی اقتباس شده است.
بنای تاریخی مسجد جامع دارای دو درب ورودی در ضلع شرق و غرب بوده که هیچگاه مستقیم وارد بنا نمی شود و این ویژگی منحصر به بناهای اسلامی است.
مسجد جامع گلپایگان در تاریخ نهم مرداد سال 1312، به شماره 191 در فهرست آثار ملی (ایران) ثبت شدهاست.
* آغاز مرمت مسجد جامع نیازمند 700 میلیون اعتبار است
مهدی نوبخت، مسئول نمایندگی میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری گلپایگان در زمینه مرمت این بنای تاریخی اظهار داشت: مرمت مسجد جامع گلپایگان در سال های 1388 و 1389 انجام شده است که در سال 1388 بدنه و ضلع بیرونی بندکشی شد و همچنین کف سازی محوطه مسجد نیزدر این سال انجام شده است.
نوبخت افزود: درسال 1389اجرای نای کش ها جهت دفع رطوبت در ضلع غربی و بیرونی مسجد جامع صورت گرفت.
وی خاطر نشان کرد: از محل اعتبارات تملک دارایی سال 1389 کلیه دربهای چوبی مسجد جامع مرمت شد و در این پروژه ابتدا درب های چوبی از محل نصب باز شد و سپس با تکنیک های خاص کارشناسان میراث فرهنگی لایه برداری درب ها انجام شد.
نوبخت ادامه داد: در مرحله بعد درب ها رگلاژ و مرمت شدند و با روغن گیاهی بَزَرَک لایه جدیدی بر روی درب ها پوشانده شد و مجدداً درب ها در محل نصب شدند.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری گلپایگان بیان کرد: در صورت تخصیص اعتبار مرمت مسجد جامع گلپایگان مجدداً از آغاز می شود و پیش بینی می شود برای مرمت و ترمیم این بنای تاریخی حدود 700 میلیون تومان اعتبار نیاز باشد.
نوبخت تاکید کرد: رطوبت زدایی کلی، بندکشی نماهای خارجی و داخلی، نورپردازی با روش ها و تکنیک های جدید در آثار تاریخی و از بین بردن کلیه عناصر الحاقی مانند بلندگوها و سیم های برق و تابلوها از جمله مواردی است که باید در مرمت آتی مسجد جامع گلپایگان در نظر گرفته شود.
پایان پیام/
نظر شما