استفاده از ابزار و آلات سنتی ویژه تعزیه، ریشه در اصالت آن دارد

یک استاد دانشگاه، با بیان اینکه استفاده از ابراز سنتی ریشه در اصالت تعزیه دارد، گفت: روش های اجرایی جدید باعث ایجاد فاصله نسبت به اصل و اساس تعزیه شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از فارس، دومین روز همایش ملی تاثیر ادبیات و آیین های عاشورایی بر نمایش ایرانی امروز(4 بهمن) با سخنرانی استادان صاحب نظر تعزیه در قالب چهار نشست در شیراز برگزار شد.

 

استاد ابوالقاسم فقیری از اساتید دانشگاه، در یکی از نشست ها، گفت: روش های اصیل تعزیه و استفاده از ابزار و آلات سنتی ویژه تعزیه، ریشه در اصالت آن دارد و روش های اجرایی امروز فاصله ای را نسبت به اصل و اساس تعزیه ایجاد کرده است  که امیدواریم با همت صاحبان فن بتوان این روش ها را سامان بخشید.

در ادامهاین  نشست، دکتر بالازاده یکی دیگر از سخنرانان همایش، با اشاره به منبع شناسی تعزیه، اظهار داشت: کتاب های مقاتل که همه واقعه عاشورا را توضیح می دهد جز منابع اولیه تعزیه محسوب می شوند که در این راستا می توان به کتاب هایی مانند روضه الشهدا و حماسه حیدری، اشاره کرد.

وی افزود: برای خلق تعزیه نامه ها، سال ها مطالعه انجام شده که اولین تحقیق روی آنها توسط افرادی بوده که پس از دوران رضا شاه به دلیل آزاد شدن تعزیه شروع به کار کردند.

 

این استاد دانشگاه، خاطرنشان کرد: چاپ کتاب و مقاله با محوریت تعزیه در دهه چهل توسط استاد صادق همایونی و بهرام بیضایی رونق گرفت.

بالازاده، اظهار داشت: انعطاف پذیری صحنه در تعزیه و چگونگی استفاده از آن را می توان یکی از عناصر مهم تفاوت با تئاتر دانست که در واقع تعزیه به عنوان هنر بومی ایران به خوبی تعزیه را از زاویه های مختلف مورد بررسی قرار داده است.

در ادامه دکتر جولایی یکی دیگر از اساتید صاحب نظر در حوزه تعزیه، با اشاره به اینکه نسخه های تعزیه بر اساس دهن گردانی نسخه خوانان نوشته شده است، افزود: این گونه نوشته فقط برای خواندن توسط تعزیه خوان نوشته شده تا با روشی هنری خود آن را بیان کند.

جولایی، با بیان اینکه مقتل ها خاطرنشان کرد: مقتل ها به عنوان نسخه هایی از کتاب و یا شعری مطرح هستند که درخصوص قتل نوشته شده باشد و به یک موضوع خاص اشاره کند و در عین حال قابلیت آن را دارند تا  به یک متن نمایشی پر محتوا و قوی تبدیل شوند. 
 
استاد ناصربخت، نیز در پایان نشست روز دوم  این همایش با اشاره به تأثیر شبیه خوانی بر ادبیات نمایشی معاصر، گفت: نوع نگاه ایرانیان به مسائل جهان را می توان از طریق مجالس و شیوه اجرای تعزیه مشهود است.

وی افزود: تعزیه یک نمایش آئینی روایی است و از دل نقل ایرانی پدید آمده است و به عنوان یک نمایش موسیقیایی و منظوم که از نمادها و نشانه ها استفاده می کند دارای چنان ارزشی است که حفاظت از این قراردادها بسیار مهم به شمار می رود.

این استاد صاحب نظر تعزیه، اضافه کرد: در عصر حاضر آسیب های فراوانی به تعزیه وارد شده و از اصالت های خود به دلیل استفاده از تکنولوژی غیر هوشمندانه فاصله گرفته است.

 

وی تصریح کرد: باید با تربیت شبیه خوانان به شکل سنتی آن و کامل کردن بعضی نسخ تعزیه، این فاصله را به حداقل رساند تا به اصالت خود باز گردد که البته با تمام آسیب ها یکی از نمایش های ایرانی که در سرتا سر جهان شهرت دارد، تعزیه است.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 14904

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha