صنعت سدسازی ایران پا را از مرزها فراتر گذاشت

سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو با اشاره به صدور خدمات فنی و مهندسی به سایر کشور ها، گفت: صنعت سد سازی ایران پا را از مرزها فراتر گذاشته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علیرضا دایمی با اشاره به 16 تیرماه نخستین سالگرد جشن خودکفایی صنعت سد سازی ایران، اظهار داشت: ما توانستیم با خودکفایی در صنعت سد سازی، شرایطی ایجاد کنیم تا در این صنعت، در پروژه های بسیاری از کشورهای جهان هم وارد شویم.


وی ادامه داد: در زمان کنونی مرزهای خودکفایی طی شده است و امروز بدون وابستگی به بخش های خارج، ایران می تواند برای تمام کشورهای همسایه که در آنها ظرفیت توسعه وجود دارد، صدور خدمات فنی و مهندسی را انجام دهد.


دایمی با اشاره به زیرساخت های ایجاد شده و کارهای بزرگی انجام شده در بساری از کشورهای همسایه توسط متخصصان سدسازی ایران، گفت: در زمان کنونی ایران به کشورهایی مانند تاجیکستان، افغانستان، ارمنستان، آذربایجان، عراق، پاکستان و ترکمنستان خدمات فنی و مهندسی صادر می کند.


وی ادامه داد: همچنین در رودخانه های مشترکی که با کشورهای همسایه مانند سد دوستی و خداآفرین وجود دارد، کارهای بزرگی انجام شده است و اگرچه تمام توان مهندسی آن برای ایران بوده است اما نعمت های آن برای دو کشور باقی مانده است.


وی ادامه داد: بر روی رودخانه مشترک ارس نیز نزدیک به چهار سد بزرگ با هدف تولید انرژی مشترک با کشورها وجود دارد که در زمان کنونی مشغول کار بر روی آنها هستیم.


ایران جزء 3 کشور نخست صنعت سد سازی
دایمی به صدور خدمات فنی و توسعه زیر ساخت ها در کشورهای آفریقایی و بخشی از کشورهای آمریکای لاتین اشاره کرد و گفت: زیمبابوه، سودان، سوریه، کوبا و کنیا از دیگر کشورهایی هستند که از خدمات فنی و مهندسی ایران بهره مند می شوند.


سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو درخصوص رتبه ایران در سدسازی در جهان گفت: سال به سال این رتبه بین ایران، چین و ترکیه تغییر می کند و ایران در رتبه بین اول تا سوم قرار دارد.


دایمی اظهار داشت: در کل کشورهای جهان کمتر کشورهایی هستند که می توانند مدعی باشند که در تمام علوم مرتبط با بخش سد سازی به خودکفایی کامل رسیدند.


وی افزود: وضعیت کشور به گونه ای بوده که توسعه با اندکی تاخیر همراه بوده است و به طور مثال در کشورهای اروپایی و امریکای مرکزی بحث توسعه زیرساخت ها در نیم قرن پیش انجام شده است.


دایمی تاکید کرد: در کشورهایی مانند ترکیه، ایران و چین با یک تاخیر زمانی این کار انجام می شود که خوشبختانه اکنون زیر ساخت ها با سرعت در حال توسعه است و مسیر توسعه را طی می کند.


وی ادامه داد: بسیاری از کشورهای جهان مانند بخش های زیادی از آسیا و آفریقا هنوز وارد این فاز هم نشده اند.


ذخیره 46 میلیارد متر مکعب آب در 850 سد
سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو تصریح کرد: در زمان کنونی در کشور 850 سد کوچک، متوسط و بزرگ وجود دارد که از این تعداد 165 سد بزرگ با ارتفاع بیش از 30 متر و مخازن بزرگ است که این سدها 46 میلیارد مترمکعب از آب های سطحی کشور را در خود دخیره می کنند.


به گفته وی، پیش از انقلاب در مجموع 13 سد بزرگ وجود داشت که با اقدام های خوبی که انجام شده است، هنوز هم بهره برداری می شود.


دایمی درخصوص دستاوردهای مهم صنعت سد سازی ایران در چند سال اخیر، گفت: در کنار احداث سدها، توسعه ایجاد می شود و توسعه در تولید انرژی، افزایش محصولات کشاورزی، تامین آب صنایع، تامین آب مطمئن شرب و مصارف خانگی موثر است.


سد سازی پایه کشاورزی و تولید انرژی
وی بزرگترین دستاورد سدها و هدف اصلی احداث تاسیسات بزرگ آبی را ایجاد رفاه اجتماعی، اشتغال و فراهم آوردن زمینه های لازم برای توسعه سایر بخش ها مانند بخش کشاورزی دانست و گفت: از آن جایی که ایران جزو کشورهای خشک است، کشت محصولات کشاورزی دیم پاسخگوی نیازهای کشور نیست و صرفه اقتصادی در بخش عمده کشور ندارد و حتما باید تامین آب صورت گیرد.


وی عدم توازن و نامناسب بودن توزیع زمانی و مکانی آب در کشور را از دیگر معظلات تنش آبی در کشور دانست و افزود: زمانی که نیاز آب برای کشاورزی در کشور وجود دارد، فصل تابستان است و درست در همین زمان بارندگی در کشور وجود ندارد و حجم رودخانه ها و جریان های سطحی به حداقل می رسد در حالی که بیشترین بارندگی ها در فصل پاییز و زمستان است که فعالیت های کشاورزی کمتر است.


دایمی نقش مهم و اصلی سدها را ایجاد توازن زمانی و مکانی برای تامین آب برای تمام مولفه های مختلف مصرف به ویژه کشاورزی و تولید انرژی دانست.


بیش از 160 سد در دست ساخت است
سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو اظهار داشت: در زمان کنونی بیش از 160 سد در کشور در دست ساخت است که 110 سد از این ها جزو سدهای مهم و بزرگ هستند.


وی ادامه داد: ساخت بیش از 66 سد در سال 91 و ابتدای 92 در قالب طرح های مهر ماندگار به پایان می رسد.


پایان پیام/
 

کد خبر 148046

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha