نهادهای دانشگاهی در معرفی میراث معنوی کهن ایران پیش قدم باشند

دبیر اجرایی همایش بین المللی نکوداشت صباحی بیدگلی گفت:نهادهای دانشگاهی در معرفی میراث معنوی کهن ایران پیش قدم باشند.

عبدالرضا مدرس‌زاده، دبیر اجرایی همایش بین المللی نکوداشت صباحی بیدگلی صبح امروز در گفتگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه صباحی بیدگلی شاعر پیشاهنگ دوره بازگشت و نخستین شاعری است که در استقبال از دوازده بند عاشورایی محتشم کاشانی چهارده بند مرثیه‌ با مضامین فنی را سروده است، گفت: مرثیه‌ چهارده بند حاج سلیمان صباحی بیدگلی از آثار مشهور وی است که به اقتضای محتشم کاشانی در شهادت حضرت امام حسین (ع)سروده و بر همه ترکیب بندهای که بعد از محتشم ساخته‌اند، مزیت دارد.

 

وی با اشاره به اینکه دوازده بند محتشم از نظر مضمون ساده و روان اما شعر صباحی فنی و پیچیده است، تصریح کرد: تعداد 84 شاعر از ترکیب بند محتشم با سرودن ابیاتی از 3 تا 28 بند استقبال کردند که صباحی بیدگلی نخستین آنها بود.


به گفته وی، مولانا صباحی بیدگلی از پیشگامان دوره بازگشت ادبی، از جمله مفاخر ادبی و فرهنگی و بخشی از گنجینه پر ارج فرهنگ این سرزمین است که کوشش نسل امروزی بویژه نهادهای دانشگاهی در شناسایی و بازآفرینی هویت مهجور مانده این میراث معنوی و کهن ضروری است.


دبیر اجرایی همایش بین المللی نکوداشت صباحی بیدگلی اظهار داشت: دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان در همین راستا با پشتیبانی و حمایت مالی شهرک صنعتی بیدگل اقدام به برگزاری نخستین همایش بین‌المللی نکوداشت صباحی بیدگلی در شهرستان‌های کاشان و آران و بیدگل به شیوه ای علمی نمود.


مدرس زاده با اشاره به برگزاری این همایش سه روزه در آستانه محرم در روزهای" 9 تا 11 آبان"  در محل دانشگاه آزاد اسلامی کاشان گفت: رونمایی از چاپ مجدد دیوان صباحی بیدگلی بعد از 25 سال که توسط دکتر دادبه و استاد عبداله مسعودی با مقابله یازده نسخه معتبر موجود مورد تصحیح قرار گرفته است یکی از مهمترین کارکردهای این همایش است.


وی افزود: بازدید از آرامگاه صباحی بیدگلی، طرح مباحث علمی و ارائه مقالات، مراسم شب شعر با حضور شاعران برگزیده کشور و چاپ مجموعه شعرهای رسیده به همایش، رونمایی از آثار مربوط به همایش، تمبر یادبود صباحی بیدگلی و مجموعه 200 صفحه‌ای کتابشناسی صباحی شامل فهرست کاملی از کتاب‌ها، مقالات و پایان‌نامه‌هایی منتشر شده در ایران و سراسر جهان از مهم‌ترین محورهای همایش بین‌المللی صباحی بیدگلی است.


به گفته وی، ایجاد غرفه‌های نمایشگاهی، شامل نمایشگاه کتاب، خوشنویسی با اشعار صباحی و دیگر تولیدات فرهنگی نیز از اقدامات جنبی همایش بین المللی نکوداشت صباحی بیدگلی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان است.


این استاد دانشگاه آزاد کاشان اعلام آمادگی دانشگاه‌های تاجیکستان، قزاقستان، چین، افغانستان، هند و بنگلادش علاوه بر دانشگاه‌های داخل کشور برای ارائه مقاله و سخنرانی در همایش را یادآورشد و گفت: چند تن از استادان ایرانی و خارجی مقیم اروپا نیز با ارائه مقاله برای شرکت در این همایش اعلام آمادگی کردند.


مدرس زاده حضور استاد برجسته فلسفه و ادبیات و حافظ شناس بزرگ هم روزگار استاد دکتر اصغر دادبه در همایش را خاطر نشان کرد و گفت: شرکت‌کنندگان در این همایش چکیده‌ای از مقالات خود را می‌توانند تا "اول مرداد" و اصل مقالات را تا" 28 شهریور"   به دبیرخانه همایش و یا سایت صباحی بیدگلی به آدرس http://www.sabahibidgoli.ir ارسال کنند.


وی موضوع مقالات ارسالی در زمینه های تاریخی، ادبی و دینی را یادآورشد و گفت: وضعیت تاریخی، اجتماعی و جغراقیایی زمانه صباحی بیدگلی، همروزگاران، استادان، شاگردان و بازماندگان او محورهای مقالات در زمینه آثار تاریخی است.
 

به گفته وی، دوره بازگشت ادبی، سبک شعر صباحی بیدگلی، صنایع شعری در شعر صباحی بیدگلی از محورهای مقالات در زمینه های ادبی است.


مدرس زاده افزود: تجلی قرآن و احادیث در شعر صباحی بیدگلی، رابطه شاعر با حوزه های دینی و ادب نفس در شعر صباحی بیدگلی نیز از محورهای ارسال مقالات در زمینه دینی است.


صباحی بیدگلی یکی از شعرای نامی قرن دوازدهم هجری و اهل بیدگل از شهرستان های استان اصفهان بوده، که در نهضت ادبی و تجدید شیوه متقدمین، سهم فراوانی داشته است.


صباحی با آذر بیگدلی و هاتف اصفهانی معاشر و مصاحب بود و در غزل سرائی نیز مانند آنها از سبک عراقی پیروی می‌کرد و در این زمینه آثاری از خود باقی گذاشته‌است و نسبت به آذر بیگدلی با حرمتی که شاگرد از استاد خود سخن می گوید یاد می کند، ظاهرا" مربی هنری و راهنمای وی در شاعری آذر بوده است و چنانکه آذر خود در شرح احوال صباحی در تذکره آتشکده خویش می نویسد، تخلص صباحی را نیز او برای صباحی برگزیده است.


شهرت صباحی بیدگلی بیشتر در رشته مرثیه سرائی خاصه، یافتن ماده تاریخ های مناسب و ممتاز است و فتحعلی خان صبای کاشانی استاد بزرگ دوره قاجاریه، از شاگردان و دست پروردگان صباحی بود و قصایدی در مراتب سخنرانی و فضایل او سروده‌است.
 

در دیوان متنوع شعری او، مقدار کثیری ماده تاریخ در هر موضوع و مطلبی دیده می‌شود گاه در تاریخ فوت اشخاص و گاه در بنای مسجد یا عمارت نو بنیاد و گاهی برای جشن‌ها و عروسی‌های معاصرین خود، ماده تاریخ‌های بر جسته‌ای یافته‌است.
 

صباحی، قصاید مفصلی نیز به همان شیوه عراقی، در باره رسول اکرم(ص) و خاندان نبوت به رشته نظم کشیده و مراتب خلوص نیّت و ایمان خود را ظاهر ساخته ‌است.
 

گفتنی است، عمر وی بیش از هفتاد سال بوده و وفات او در حدود سال 1218 هجری قمری اتفاق افتاده‌ که مقبره این شاعر دوران زندیه در شهرستان آران و بیدگل قرار دارد.

 

 

پایان پیام/

کد خبر 147668

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha