بازنده اصلی تحریم های غرب کیست؟

اجرایی شدن تحریم های اتحادیه اروپا در حالی به مرحله اجرایی در می آید که آمریکا از ترس نابسامانی های بیشتر اقتصاد اروپا و آمریکا عملا 90 درصد از کشورها را از قانون تحریم صنعت نفت ایران معاف کرده است.

خبرگزاری شبستان: طرح تحریم خرید نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا از امروز (یک شنبه 11 تیر ) به اجرا گذاشته می‌شود. به گفته منابع غربی بر طبق این تصمیم اتحادیه اروپا تأیید کرده که از تاریخ اول ژوئیه دیگر نفت از ایران خریداری نمی کند و همچنین طبق این تحریم بیمه کنندگان اروپایی دیگر امکان بیمه محموله های نفتی ایران را نیز نخواهند داشت.
اجرایی شدن این تحریم ها در حالی است که تنها حدود دو هفته از مذاکرات مسکو برای رسیدن به راه حلی دیپلماتیک در مورد مسئله هسته ای ایران گذشته است.
در طول چند ماه گذشته، ایران که از قبل آمادگی خود را برای انجام مذاکرات هسته ای اعلام کرده بود حسن نیت خود را اعلام کرد و با ارائه بسته های پیشنهادی مشخص سعی کرد تا غرب را در مسیری برای همکاری دو جانبه به منظور حل مسئله هسته ای ایران قرار دهد.
نشست های استانبول ، بغداد و مسکو با مذاکرات جدی و ارائه پیشنهادهای سازنده از سوی ایران به انجام رسید اما غرب که هنوز بر مواضع بی اساس خود مبنی بر اینکه ایران به سوی تولید بمب هسته ای حرکت می کند ، پافشاری می کند بدون توجه به آنچه در این مذاکرات مطرح شده بار دیگر روند قدیمی خود در اعمال تحریم ها علیه ایران را در پیش گرفته است.
این اولین بار نیست که ایران از سوی قدرت های غربی تحریم می شود به طوری که دیگر تحریم نبودن ایران جای تعجب دارد.
چند ماه پیش کشورهای غربی برای به زانو درآوردن جمهوری اسلامی در اقدامی هماهنگ تصمیم گرفتند به شکل کاملاً غیرقانونی و تحریک آمیز، تحریم ها علیه ایران را تشدید کنند.
در تقسیم کار انجام شده آمریکا به تنهایی عهده دار تحریم بانک مرکزی ایران شد تا هیچ ارزی بابت خرید نفت کشورها از ایران از طریق شبکه جهانی بانکی به حساب های ایران منتقل نشود و عملاً خرید نفت ایران تحریم شود.
اتحادیه اروپا هم مسئولیت تحریم نفت ایران در بین کشورهای عضو را پذیرفت. آمریکا و اروپایی ها طی چند ماه گذشته به خریداران نفت ایران فرصت دادند با پیدا کردن جایگزین نفت ایران خودشان را با وضعیت جدید سازگار کنند و از کشورهای عربی، عربستان، کویت و امارات هم خواستند با افزایش تولید روزانه دو تا سه میلیون بشکه در روز، کسری نفت ایران را در بازار انرژی جبران کنند تا بدین ترتیب ضربه کاری خود را به این کشور وارد کنند.
اما اتحادیه اروپا و آمریکا که اکنون فشارهای خود بر ایران به ویژه صنعت نفت این کشور را چند برابر کرده اند در مورد تدابیری که ایران می تواند در برابر این تحریم ها از خود نشان دهد نیندیشیده اند.
در پی اعلام اجرایی شدن تحریم ها علیه ایران ، مقامات ایران چهار راه را برای مقابله با این تحریم ها پیشنهاد کرده اند.
در نشست ویژه هیات دولت ایران در مورد نحوه مقابله با تحریم های جدید، چهار سناریوی "حذف دلار و یورو از مبادلات نفتی"، "تشکیل سندیکای بیمه نفتکش‌ها"، "افزایش ظرفیت ذخیره سازی نفت" و "کاهش تولید نفت از میادین مستقل" مورد بحث قرار گرفته است که این شیوه ها به راحتی می تواند عواقب حاصل از تحریم های نفتی را جبران کند.
علاوه بر این کشورهای وارد کننده نفت ایران نیز برای رها شدن از قوانین صادر شده از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا برای تحریم نفتی ایران دست به اقداماتی زده اند تا از محروم شدن از بازار بزرگ نفت و انرژی ایران در امان بمانند.
بهعنوان مثال پارلمان ژاپن به تازگی با اعطاء ضمانت‌های دولتی برای بیمه محموله‌های نفتی ایران موافقت کرده که به موجب آن به دولت ژاپن اجازه داده می‌شود، هر تانکر نفت ایران را به میزان حداکثر 7.6 میلیارد دلار در برابر حوادث احتمالی تحت پوشش بیمه‌ای قرار دهد.

چین نیز تصمیم گرفته از ایران بخواهد، خود مسئولیت تحویل و خطرات متوجه محموله‌های نفتی را بر عهده بگیرد. همچنین هند اعلام کرده که واردات نفت خود از ایران را با استفاده از روش پرداخت به روپیه ادامه می‌دهد. بر اساس این روش، شرکت‌های نفتی هند، پول نفت خریداری شده از ایران را به روپیه در بانک یو سی اوی هند پرداخت خواهند کرد و طرف ایرانی از این پول برای خرید محصولات کشاورزی و دارویی هند استفاده خواهد کرد.
البته همه این اقدامات پیش از معاف شدن تقریبا 90 در صد از کشورها ی وارد کننده نفت از ایران از قانون های آمریکا برای تحریم نفت ایران بود.
در حقیقت اجرایی شدن تحریم های اتحادیه اروپا در حالی به مرحله اجرایی در می آید که خود آمریکا از ترس نابسامانی های بیشتر اقتصاد اروپا و آمریکا عملا 90 در صد از کشورها را از قانون تحریم صنعت نفت ایران معاف کرده است.
در واقع در آستانه اجرای قانون تحریم خریداران نفت ایران، آمریکا مجبور شد، چین؛ بزرگترین واردکننده نفت ایران و سنگاپور را از این قانون مستثنی کند تا به این ترتیب و با احتساب 18 کشور معاف شده قبلی، 20 کشور اصلی خریدار نفت ایران، ذیل این قانون قرار نگیرند.
هیلاری کلینتون دو هفته پیش هفت کشور هند، مالزی، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، سریلانکا، ترکیه و تایوان را از تحریم‌های آمریکا علیه ایران معاف کرد.
این در حالی بود که فروردین ماه سال جاری نیز 10 کشور اروپایی شامل انگلیس، بلژیک، جمهوری چک، فرانسه، آلمان، یونان، ایتالیا، هلند، لهستان، اسپانیا و همچنین ژاپن در لیست این معافیت‌ها قرار گرفتند تا با این حساب تحریم‌ها علیه ایران عملا کارآمدی خود را از دست دهند و در نهایت، مشخص نشود قرار است این تحریم‌ها در قبال کدام یک از اقتصادهای مطرح و مشتری ایران اعمال شود.
پایان پیام/
 

کد خبر 147226

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha