مجید ابهری، پژوهشگر، رفتارشناس و آسیب شناس اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار شبستان درخصوص اسباب بازی ها موجود در کشور برای کودکان گفت: بازی شغل کودک و اسباب بازی ابزار کار کودک است از نگاه رفتارشناسی اسباب بازی در رشد، تعالی و شکوفایی استعدادهای او تاثیر مستقیم دارد.
وی با اشاره به اینکه برای تولید و عرضه اسباب بازی باید 4 ضابطه رعایت شود، تصریح کرد: اسباب بازی باید باعث شکوفایی استعداد کودک شده و با سن و جنس او تطبیق داشته باشد یعنی نباید اسباب بازی های دخترانه مثل عروسک و لوازم خانگی در اختیار پسران و اسباب بازی های پسرانه در اختیار دختران قرار گیرد.
این پژوهشگر رفتار شناسی افزود: اسباب بازی های فکری مشترک هم برای هر دو جنس وجود دارد و برای پسران لازم است بیشتر لوازمی همچون خودرو، هواپیما و سایر وسائل برای ساخت یا مونتاژ عرضه گردد.
اسباب بازی باید مطابق با شرایط سنی کودک باشد
ابهری خاطرنشان کرد: اسباب بازی باید با شرایط سنی کودک مطابقت داشته باشد و از جنس مواد سمی و شیمیایی نباشد و اجزای آن قابل جدا شدن نباشد چراکه برخی از کودکان ممکن است یکی از اجزا را ببلعند.
این آسیب شناس اجتماعی افزود: اسباب بازی هایی که با ساخت حیوانات و نوع آنان ارتباط دارد مناسب طیف سنی زیر 4 سال است و اسباب بازی های فکری برای کودکان باید از سنین 4 تا 7 سالگی عرضه گردد.
75 درصد اسباب بازی ها و 95 درصد بازیها و فیلم ها خشونت زا هستند
ابهری با هشدار به خانواده ها که به طور جدی از دادن اسباب بازی های خشونت زا به کودکان خوداری کنند، تصریح کرد: طی پژوهش میدانی توسط گروه آسیب شناسی بنیاد علوم رفتاری، متاسفانه 75 درصد اسباب بازی های موجود در جامعه کودکان را به ابراز خشونت وادار می کند که بیشترین اسباب بازی های موجود در مغازه ها شامل تفنگ، شمشیر و تیر و کمان هستند.
وی با اشاره به اینکه 95 درصد فیلم ها و بازی های رایانه ای خشن و هیجان انگیز است، خاطر نشان کرد: این بازی و فیلم ها در اختیار کودکان زیر 14 سال قرار گرفته شده است که موجب ایجاد ناهنجاری های رفتاری و بروز بیماری های جسمی عصبی و روانی در کودکان می گردد.
توزیع اسباب بازی هایی مطابق با فرهنگ جامعه
ابهری با بیان اینکه اسباب بازی ها باید به رشد عاطفی و مهارت فکری کودک کمک کند، اظهار کرد: اسباب بازی ها باید کودکان را با فرهنگ و ارزش های اخلاقی جامعه آشنا کنند.
وی افزود: متاسفانه غربی ها یک نوع عروسک دارند که بیش از 50 رقم شغل و لباس را با آن عرضه کرده اند.ما هم باید اسباب بازی هایی با لباسهای سنتی و عشایری و همچنین مشاغل سنتی جامعه ارایه دهیم.
بازی با اسباب بازی جنس مخالف سبب ایجاد شخصیت دوگانه می شود
وی با بیان اینکه والدین نباید اجازه دهند که کودکان با اسباب بازی های جنس مخالف خود بازی کنند، اظهار کرد: بازی با اسباب بازی های جنس مخالف در کودکان موجب شخصیت دوگانه یا انحراف جنسی می گردد.
وی ادامه داد: اسباب بازی هایی که اعضای بدن آنها به طور مشخص نمایان می گردد، نباید در اختیار کودکان زیر 8 سال قرار گیرد بنابراین باید با توجه به سن و شرایط فکر کودک اسباب بازی در اختیار آنها قرار گیرد.
تمایل کم خانواده ها برای خرید بازی های فکری آموزشی داخلی
وی درخصوص تمایل افراد به خرید بازی های فکری و آموزشی گفت: تمایل مردم به خرید این گونه اسباب بازی ها کم است چرا که با توجه به قیمت و عرضه محدود اکثریت خانواده ها تمایل به تهیه اسباب بازی تولید داخل ندارند.
وی با ارایه راهکار در تولید اسباب بازی تصریح کرد: با افزایش کیفی، کاهش قیمت و تبلیغات می توان در خانواده ها گرایش به خرید اسباب بازی های داخلی ایجاد کرد.
پایان پیام/
نظر شما