حجتالاسلام احمد مبلغی، مدیر پژوهشهای اسلامی مجلس در ادامه مباحث بررسی و تحلیل وظایف شیعیان در قبال اهل بیت علیهم السلام به خبرنگار شبستان گفت: امروز وقتی یک عالم یا فرد دانشگاهی به عنوان یک شیعه در جایی اعلام نظری می کند و یا موضعیگیری می کند، دیگران تصور نمیکنند که ما چنین هستیم و این رفتار شخصی ماست بلکه تصور آنها این است که اهل بیت چنین بودهاند.
اعتراف گرفتن حتی برای اهل بیت، صحیح نیست
وی با اشاره به یکی از خصلتهای مهم که باید از اهل بیت دریافت کرد و ما متأسفانه خوب آن را درک نکردهایم، افزود: امام صادق (ع) روایتی به این مضمون دارند که میفرمایند بر پایه تصدیق و قبول گرفتن از دیگران با آنها تعامل نکنید. مقصود این است که در برخورد با غیر شیعه، مواجهه و برخورد شما بر اساس گرفتن تصدیق نباشد. تصدیق به این معنا که ما تصور کنیم حتما باید آنها را وادار کنیم تا حقانیت ما را تصدیق کرده یا بر باطلبودن خود اعتراف کنند.
حجتالاسلام مبلغی تصریح کرد: متأسفانه گاه رفتار ما بر همین اساس شکل میگیرد یعنی ما تماسی برقرار نمیکنیم مگر در پی این هستیم که از دیگران تصدیق و اعتراف بگیریم، در حالی که اصولا تصدیقگرفتن و اعترافکردن اموری هستند که به شکل یک روند طبیعی انجام میشود و خارجکردن آن از حالت پروسهای و تبدیل آن به شکل پروژهای، کاملا اشتباه است. یعنی ما در ارتباطات خود با دیگران برنامهریزی میکنیم که به هر شکل ممکن از او اعتراف و تصدیق بگیریم. در حالی که این عمل، اگرچه تصدیقگرفتن برای اهل بیت باشد، اما صحیح نیست.
دین و دینخواهی را تبدیل به پروژه نکنیم !
مدیر پژوهشهای اسلامی مجلس تأکید کرد: این عمل نه تنها به صدیق منتهی نمیشود بلکه در نگاه کلان، به گریز و فرار و تکذیب میانجامد. چرا که تصدیق به معنای تکذیب شخصیت خود فرد است و خود اهل بیت فرمودهاند که با این دید و بر این اساس با دیگران رفتار نکنید. در صورتی که این دستور اجرایی نشود ما روندها و پروسههای تصدیق را برهم زده ایم. چون امر دین و تدین، اموری پروسهای هستند. یعنی در مقابل هر دین و مذهبی این امکان وجود دارد که پروسه به نفع او انجام شود.
وی افزود: اهل بیت نیز در این مسیر، محاسن، علم و کالای خود را ارایه میکنند و طبیعی است که جاذبههای فراوانی در این ارایه وجود دارد. باید توجه داشت که پروژه، همواره واکنش ایجاد میکند، بنابراین دین و دینخواهی را نباید تبدیل به پروژه کرد. این رفتار حساسیت فراوانی دارد و پروژهایکردن مذهب به این معنا، با وحدت اسلامی نیز مخالف است و تفرقه ایجاد میکند.
این استاد حوزه با اشاره به برخی از بازخوردها و آثار ایجاد تفرقه تأکید کرد: در تفرقه گوشها و چشمها بسته میشود، ارتباطات بداخلاقانه و رفتارها پرتنش میشود، عقلانیت کنار میرود، توجه به زیباییها جای خود را به توجه به زشتیها میدهد و همه چیز به ضرر اسلام تمام میشود، بنابراین هیچگاه نباید به فکر ارایه و انتقال اهل بیت به معنای پروژهای باشیم، اهل بیت به قدری جاذبه و زیبایی دارند که توجه به اهل بیت خود به خود شکل میگیرد و این یک امر طبیعی است.
ما؛ فرصت های فرا روی اهل بیت را از بین می بریم ..
حجت الاسلام مبلغی با اشاره به اهمیت و حساسیت این نکته افزود: متأسفانه گاه برخی این نکته را رعایت نکرده و فرصتهای فراروی اهل بیت و به طبع آن فرصتهای توجه به اسلام را به صورت کلان از بین میبرند. اگرچه ممکن است فرضا در مقطعی، توفیقی حاصل شود اما در مقطع کلان اینگونه نیست و این نیز از جمله رفتارهایی است که باید به آن توجه کرد.
این پژوهشگر و محقق علوم اسلامی تصریح کرد: ما امروز باید بیش از هر چیز به آسیبشناسی رفتارهای خود در قبال اهل بیت اقدام کنیم. البته نه آسیبشناسی شتابزده و جوزده! بلکه آسیبشناسی عمیق، دقیق و پرحوصله. لازم است علما و بزرگان، مکتب و راه اهل بیت را دریابند. شرایط در حال شکلگیری، به گونهای است که ممکن است بزرگترین نعمتها و فرصتهای در اختیار اهل بیت را تبدیل به یک وضعیت عادی و امری ناشناخته کند که بشر به سادگی از کنار آن عبور میکند و تصور میکند که اهل بیت امکانات چندانی برای آنها دربر ندارد، این هشداری بسیار جدی است.
وی اهتمام اهل بیت به لوازم وحدت اسلامی در طول تاریخ اسلام را بسیار مورد توجه دانست و افزود: یکی از موارد مورد غفلت ما آن است که اهل بیت به رغم آنکه صاحب مکتب و مذهب بودند، علوم را ارایه و تولید میکردند، اما چنان به لوازم وحدت اسلامی البته نه از سر ظاهرسازی بلکه از سر واقعیت پایبند بودند که بیشترین تأثیرگذاری بر وحدت جامعه را آنها داشتند و اگر اهل بیت نبودند معلوم نبود که جامعه اسلامی به چه سراشیبی از سقوط و راه پرتفرقهای میغلطید، لذا امام رضا (ع) فرمود امامت نظام مسلمین است چرا که امامت فصل ممیز شیعه از غیر شیعه است. یعنی امامت با خدمت به مسلمانان و برای اسلام و مسلمین پایداری و استواریکردن گره خورده است.
این شیعه نمی تواند معرف اهل بیت باشد
حجتالاسلام مبلغی افزود: امامان حتی در غیبت از حکومت نیز نقش نظامبخشی و برپادارندگی نسبت به اسلام داشتند. شیعه امروز میبایست این امر را درک کند، در غیر این صورت اگر در رفتار خود به صورت حداکثری این عمل را متجلی نکند و تحمل خود را برای وحدت اسلامی افزایش ندهد، این شیعه طبیعتا نمیتواند اهل بیت را با آن راه و آن مرام به صورت کامل تجسم ببخشد، و در این صورت هم به خود و هم به اهل بیت ظلم کردهاست.
وی در رابطه با نهادهای مسئول در این زمینه گفت: به نظر میرسد در این عرصه «نهاد دین» باید نوعی بازسازی رفتاری در قبال اهل بیت را هرچه سریعتر انجام دهد، در این صورت سایر بخشها، نهادها، مؤسسات و مردم نیز در مسیر درست، مستقیم و دقیق قرار میگیرند. چرا که بحث اهل بیت و پیروی از آنها یک بحث مذهبی است. درست است که آحاد مردم نقش اساسی دارند اما چون امر دینی پیش از هر چیز و هر کس به علما سپرده شده است، حوزههای علمیه می بایست یک بازسازی سریع، دقیق، بیاغماض و بیبازگشت نسبت به راه اهل بیت و وظایفی که ما در قبال آنها بر عهده داریم، صورت دهند.
وظایف اصلی ما در حاشیه مانده!
مدیر پژوهشهای اسلامی مجلس افزود: یکی از وظایف ما امروز عزاداری و برپایی مجالس برای اهل بیت است، اما تنها نباید به این وظیفه عمل کرد و وظایف اصلیتر، رفتاریتر، اساسیتری و عملیتر را در وضعیتی مهمل یا نیمهفعال و نیمبند یا حاشیهای قرار داد، به گونهای که آنچه هنگام نامبردن از اهل بیت به ذهن متبادر میشود گرفتن مجالس برای آنها باشد. برپایی مجالس و محافل، تنها فرصت و بهانهای است برای یک امر بزرگتر که، ذو ابعاد و چندشاخهای است. بخصوص امروز که همه تریبونها، همه دوربینها و نگاهها به شکل ریز و دقیق بر رفتار ما در تمام ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ارزشی و به ویژه اخلاقی متمرکز شده و به عبارت دیگر ما هم در حال حضور بخشیدن به خود در عرصههای جهانی و هم مهمتر از آن در حال حضور بخشیدن به اهل بیت در سطح جهان هستیم و کوتاهی در این زمینه آسیبهای جبرانناپذیری در پی دارد.
پایان پیام/
نظر شما