خبرگزاری شبستان// سنندج
این روزها خبر شیوع بیماری تب کریمه کنگو در کشور نگرانی هایی رو در بین خانواده ها به وجود آورده است تا جایی که در بسیاری از محافل و اماکن عمومی شاهد هشدار و ترس عامه مردم در این خصوص هستیم.
واقعیت چیست؟ آیا این بیماری آنقدر خطرناک و موجب ترس و وحشت است یا نگرانی خانواده ها بی مورد است، در واقع تشویش اذعان عمومی بدون اگاهی و اطلاعات جز ایجاد نگرانی و تنش حاصلی در بر ندارد.
تب کریمه کنگو با رعایت مسائل بهداشتی در ذبح دام قابل کنترل است
مدیر کل دامپزشکی استان کردستان گفت: بیماری تب خونریزیدهنده کریمه کنگو با نام علمی سی. سی. اچ. اف (C. C. H. F) برای نخستین بار در منطقه کریمه اکراین و پس از آن در منطقه کنگو مشاهده شد و هماکنون در سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا بومی شده است.
دکتر کامران زیبا کردار، با اشاره به وجود 800 نوع بیماری مشترک بین دام و انسان اظهار داشت: تب کریمه کنگو از بیماریهای مشترک بین انسان و دام است که این بیماری در نشخوارکنندگان شیوع پیدا کرده و بدون هیچ علایمی از طریق مصرف گوشت تازه به انسان منتقل می شود.
وی افزود: تب ویروسی کریمه کنگو که از طریق گزش کنه و یا ترشحات خونی آلوده قابل انتقال است در صورت واردشدن به بدن انسان منجر به مرگ می شود.
مدیر کل دامپزشکی استان کردستان با اشاره به اینکه در صورتی که پس از کشتار دام، لاشه 24 ساعت در یخچالهای صنعتی نگهداری شوند تب کریمه کنگو قابل کنترل است، اظهار داشت: بر اثر نگهداری گوشت تازه به مدت 48 ساعت در یخچال پدیده جمود نعشی اتفاق میافتد، این پدیده باعث میشود گلیکوژن به اسیدلاکتیک تبدیل شود و PH گوشت کاهش پیدا کرده که در این PH اکثر ویروسهای احتمالی بیماریزا از بین میروند.
زیبا کردار بر رعایت نکات و توصیه های بهداشتی تاکید کرد و افزود: قصابان و سلاخان و کارکنان کشتارگاهها با رعایت کامل مسائل بهداشتی و توجه به هشدارها و توصیههای دامپزشکان و مسئولان فنی بهداشتی در کشتارگاهها میتوانند اقدام به ذبح و شقه کردن دام کنند و سلامت خود را تضمین کنند.
به گفته وی تهیه گوشت از مراکز معتبر تحت نظارت دامپزشکی استانها و نگهداری آنها به طریقه فوق، امکان ابتلا به این بیماری از طریق گوشت یا سایر موارد خوراکی را به کلی منتفی میسازد.
مدیر کل دامپزشکی استان کردستان تصریح کرد: قصابها حین کشتار باید از وسایل ایمنی حفاظت فردی شامل لباس کار مناسب، دستکش، ماسک، عینک و چکمه استفاده کنند و درصورت وجود زخم در دست یا سایر نواحی بدن افراد شاغل در کشتارگاهها باید از تماس با لاشه، ترشحات و خون دام جدا خودداری کنند.
زیبا کردا همچنین دامداران توصیه کرد از تماس با کنه و له کردن آن با دست خودداری کرده و نسبت به پاکسازی و سمپاشی جایگاه دام و سمپاشی بدن دام اقدام کنند تا کنههای ناقل از بین برود.
وی رعایت بهداشت و نکات ایمنی را در جلوگیری از شیوع این بیماری بسیار مؤثر دانست و همچنین هشدار داد: هموطنان باید از کشتار دام در خارج از کشتارگاه تحت هرعنوان اکیدا خودداری شود و مردم به هیچ عنوان نباید دامی را بدون مجوز دامپزشکی خریداری کنند.
این مقام مسئول عدم وجود سردخانه و کشتارگاه صنعتی در استان ها را از مشکلات این عرصه برشمرد و خاطر نشان کرد: خوشبختانه در آینده نزدیک کشتارگاه صنعتی مجهز به سردخانه در اسن استان مورد بهره برداری قرارخواهد گرفت.
هیچ گونه مورد مشکوک بیماری تب کریمه کنگو در کردستان مشاهده نشده است.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه به بیماری ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان نیز در این زمینه گفت: تب کریمه- کنگو یک بیماری حاد تب دار خونریزیدهنده ویروسی است که از طریق گزش کنه یا تماس با خون، ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل میشود.
محمد کریمی ادامه داد: این ویروس از طریق تماس مستقیم با خون یا ترشحات بیمار، لاشه حیوان آلوده سبب ایجاد بیماری میشود. تب کریمه -کنگو بیشتر در مناطق صحرایی آفریقا، اروپای شرقی، خاورمیانه عراق، هند، افغانستان، پاکستان وغرب چین مشاهده میشود.
وی با اشاره به اینکه تا کنون هیچ گونه مورد مشکوک بیماری تب کریمه کنگو در کردستان مشاهده نشده است، اظهار داشت: خوشبختانه دانشگاه علوم پزشکی در راستای وظایف خود همه موارد آموزشی و اطلاع رسانی به مردم را انجام می دهد و همه امکانات و تخصص برای در مان این بیماری موجود است.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه به بیماری ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان در ادامه با اشاره به نحوه ابتلای بیماری تب کریمهکنگو خاطرنشان کرد: ویروس این بیماری تا زمانی که دام زنده است برای دام خطراتی ایجاد نمیکند و هیچگونه علائمی نیز در دام مشاهده نمیشود، ولی پس از کشتار دام و با عدم رعایت مسائل بهداشتی در صورت آلوده بودن دام، فرد دچار بیماری میشود.
کریمی، شیوع بالایی از بیماری در بین کارکنان بیمارستانها، کشاورزان و اشخاصی که با دام سروکار دارند، عنوان کرد و گفت: بیماری در فصول گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریور (زمان رشد و تکثیر کنهها) بیشتر شیوع پیدا میکند.
وی خاطرنشان کرد: تب بالای 40درجه، درد شکم، هرگونه خونریزی بدون زمینه خاص یا تروما، استفراغ و اسهال، سردرد شدید، گیجی و افت فشار خون از مهمترین عوامل احتمال به ویروس cchf است.
این مقام مسئول با اشاره به راه های انتقال این بیماری اظهار داشت: کنه ناقل بیماری، تماس با خون، ترشحات و بافت آلوده دامی و انتقال انسان به انسان ( عفونت بیمارستانی ) از جمله راه های انتقال بیماری cchf می باشد.
به گفته وی این بیماری در انسانها پس از یک دوره کمون (نهفتگی) بهطور متوسط 4 تا نهایتا 12 روزه معمولا با علائم غیرخونریزی مانند تب، سردرد، احساس سرما، خستگی، درد عضلانی، پرخونی صورت، پرخونی ملتحمه و چشم، استفراغ و دردهای بالای معده است.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه به بیماری ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان افزود: علائم خونریزی از روز چهارم شروع میشود که بهصورت پتشی (لکههای خونریزی زیر پوستی بسیار کوچک) در مخاط دهان و پوست، خونریزی از لثهها، بینی، معده، روده و رحم و زیر پوست ناحیه ساق پا و دستها ظاهر میشود.
کریمی ادامه داد: مرگ بیمار ناشی از شوک، کمخونی، خونریزی شدید ریوی، عفونت منتشر و اختلال انعقادی داخل عروقی پیش رونده است، بنابراین تب کریمه- کنگو در انسان میتواند بسیار خطرناک بوده و حتی منجر به مرگ بیمار شود و بیماری میتواند بهشدت مسری باشد.
وی با تاکید بر اینکه دامداران، کشاورزان و پزشکان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند و باید رعایت موارد بهداشتی را جدی بگیرند، اذعان کرد: کارکنان قصابیها و کشتارگاههای دام اطلاعاتی کافی در مورد بیماریهای مشترک انسان و دام ندارند که نیاز است برای آموزش آنها اقدامات مناسبی انجام شود.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده این دانشگاه در خصوص کنتری و پیشگیری از بیناری گفت: اطلاع رسانی به بیمارستان ها و مراکز درمانی سراسر استان، تحویل داروی اختصاصی به کلیه مراکز درمانی استانف برگزاری دوره آموزشی برای پزشکان، هشدار و اطلاع رسانی در جلسات شورای سلامت استان و اعلام اماده باش به مراکز دامپزشکی، فرمانداری ها، دانشگاه ها، نیروهای نظامی و انتظامی، تشکیل کمیته تخصصی بیماری، همکاری با صدا و سیما در ویژه برنامه سلامت استان و تهیه و چاپ بروشورهای آموزشی در خصوص بیماری از جمله اقدامات و فعالیت های این دانشگاه در خصوص کنترل بیماری بوده است.
از انجا که مهمترین رکن پیشگیری از انتشار چنین بیماریهایی شناسایی و درمان به موقع مبتلایان می باشد ، لذا آگاهی ، توجه وقت نظر مردم و مسئولان در تشخیص به موقع و اقدام مناسب نقشی حیاتی در شناسایی و درمان صحیح بیماری ها دارد.
پایان پیام/
نظر شما