به گزارش خبرنگار شبستان، مجید اخشابی با حضور در خبرگزاری شبستان، درباره آثاری که به صورت ویژه در حوزه موسیقی پاپ از جمله شکل میگیرد، گفت: شکل گیری و ویژگیهای هر اثری، بستگی به خلاقیتی دارد که صاحب اثر به خرج میدهد و استعداد و دانشی را که به کار میگیرد و دارای آن است، بستگی به این موارد دارد.
تعامل بین عالمان دین و هنرمندان برای خلق آثار جدید
وی در مورد وارد شدن به حوزه موسیقی آیینی که نوعی از آثار موسیقی خاص است، توضیح داد: ورود به حوزه آثار موسیقی آیینی، کار دشواری است و علم و تسلط بالا و اشراف کامل هم به مسائل آیینی و دینی و هم به عرصه موسیقی را میطلبد تا بتوان تلفیقی مناسب و سازگار بین آنها ایجاد کرد. به هر حال در این حوزه کارهای خوب و فاخر بسیاری شنیدیم و هم کارهایی که اگر تولید نشوند، شاید بهتر باشد؛ چرا که نه تنها کمکی نمی کنند، بلکه آسیبرسان نیز هستند.
این هنرمند جوان با اشاره به تعامل میان عالمان دین و هنرمندان، خاطرنشان کرد: باید در این مقوله تلاش بیشتری هم از سوی هنرمندان و هم از سوی عالمان دینی صورت گیرد تا با تعامل و همفکری بیشتر، بتوان به آثار ویژه جدیدتر و تاثیرگذارتری دست یافت و همان طوری که گفتم، این کار ساده نیست و دشواریهای بسیاری برای تحقق آن بر سر راه ما وجود دارد.
تازه واردانی که به خاطر مجوز آثار مذهبی میخوانند
وی به آثاری که مرحوم بابک بیات برای امام رضا (ع) انجام داده، اشاره کرد و درباره آثار موسیقایی که بر روی تیتراژ برخی سریالهای دینی گذارده میشود، گفت: کارهای بسیاری در این زمینه انجام شده است که برخی از آنها خوب است و اقبال مردم نشانه همین خوب بودن آنهاست؛ کاری که آقای فخرالدینی در سریال امام علی (ع) انجام دادند، یکی از این آثار خوب و جذاب بود و با فضای کار سازگاری داشت. بنابراین افرادی که تجربه این نوع کارها را دارند، به راحتی از عهده این کار سخت بر میآیند، اما تازه واردانی هم هستند که گاهی اوقات برای اینکه کارشان راحتتر دیده و شنیده شود و یا مجوز بگیرد، سعی میکنند با سوژههای مذهبی به این عرصه وارد شوند.
اخشابی افزود: این افراد در بیشتر موارد نیز به دلیل عدم شناخت و درایت کافی، معمولاً کارهایشان قابل تامل نیست.
توصیههای اخشابی برای جلوگیری از انتشار آثار تکراری
اخشابی که خودش مسوول یک آموزشگاه موسیقی و مدرس موسیقی نیز است، در پاسخ به این سوال که چطور میتوان در آثار موسیقی پاپ، دچار تکرار نشد و اینکه به چه نحوی می توان به هنرجوها این موضوع را آموزش داد، به خبرنگار شبستان گفت: این نکته بسیار مهم است، چرا که در واقع پارامتر خلاقیت برای یک هنرمند، واقعاً نا شناخته است که همیشه در خیلی قواعد موسیقی اینگونه است. برای مثال در درسی چون هارمونی، زمانی که یک هنرجو تمام مراحل را فرا میگیرد و تمامی قواعد را میگذراند و مسلط میشود، یک استاد با تجربه باید هنرجو را وادار کند تا اثری را به دور از قواعد و ضوابط موسیقی که تا به حال فرا گرفته، خلق کند.
وی ادامه داد: موسیقی به گونهای است که اگر ما در یک ترکیب، صدادهی خاصی را شنیده باشیم، موسیقی دیگری که بر همین اساس استوار باشد، برای ما تکراری میشود.
خالق آلبوم همراز در ادامه با اشاره به اینکه چندین عنصر وجود دارد که یک آهنگساز باید به آن توجه کند، اظهار کرد: باید ملودی بدیع و نوئی بر فضای موسیقی یک آهنگساز حاکم باشد که شبیه به کارهای دیگر نباشد. در تنظیم، حتی الامکان تلاش کند تا به صدادهی جدید و فضای صوتی بدیعتر دست پیدا کند. بدیهی است که یک آهنگساز برای صدادهی در آهنگهایش نباید از قالبهای ریتمی مشخص پیروی کند و بیشتر به سمت ابداع قالب جدید ریتمی سوق یابد.
وی خاطرنشان کرد: اگر در حوزه موسیقی با کلام کاری انجام میشود، باید شعر و ترانه هم حرف جدیدی برای گفتن داشته باشد. در اجرا نیز خواننده باید تلاش کند، نوع بیان، دیپلماسیون، تزیینات صوتی و فراز و نشیب های صدای خودش را طوری تنظیم کند تا هر چه خوشایندتر و بدیع تر به نظر برسد.
به اعتقاد اخشابی، همه پارامترهای فوق باید دست به دست هم بدهند تا یک کار جدید و بدیع در عرصه موسیقی و خوانندگی شکل گیرد.
آثار موسیقی نو و بدیع همچون صید گریز پا هستند
خواننده قطعه دل دیوانه، در ادامه با تاکید بر اینکه در ابتدای راه هنرمند برای کار خلاقانه نقشهای ندارد، گفت: واقعیت قضیه این است که همه تلاشها در جهت دستیابی به خلاقیت و بدعت انجام میشود و هیچ کدام از ما، نشانه مشخص و دقیقی از رسیدن به یک کار بدیع در لحظه اول نداریم؛ به این معنی که اراده میکنیم تا یک کار جدید انجام دهیم، اما در لحظه اول نمیتوانیم برای آن نقشهای متصور باشیم، مگر اینکه با سعی و خطا و تکاپوی فراوان، به هدف مورد نظر دست یابیم.
وی در پایان بیان کرد: من همیشه در توضیح این روند میگویم که خلق آثار بدیع، مثل صیدی گریز پا است که باید با کمند و مهار، به گونهای آن را تسخیر کرد و به بند کشید.
به گزارش شبستان، مجید اخشابی، آلبوم «آیینه رو» که توأمان به صورت صوتی و تصویری است را در دست تولید دارد که به زودی به بازار میآید. وی در این آلبوم سعی دارد با نگاهی جدی به موسیقی پاپ و تا حدی که مصرف پذیری آن را کم نکند، تمام سلایق را در بر بگیرد و به نوعی، امیدبخش، معناگرا و شادی آفرین باشد.
گفتوگو: آزاده فضلی
نظر شما