خبرگزاری شبستان/چهارمحال و بختیاری
روستای تاریخی یاسه چای(1) در حاشیه زاینده رود و در محدوده کوهستانی شمال شهرستان شهرکرد قرار دارد، این روستا در فاصله 38 کیلومتری شهر سامان و 50کیلومتری شهرکرد(مرکز استان چهار محال و بختیاری) واقع شده است.
اهالی یاسه چای، در گذشته برای امنیت روستا کوچه های این روستا را سرپوشیده و به صورت دالان هایی ساخته اند که این دالان های خشت و گلی با گذشت حدود یک قرن همچنان پا برجا و دیدنی است.
دالانهای قدیمی و بافت معماری خاص، روستای یاسه چای را به یک روستای هدف گردشگری تبدیل کرده است. خانههای این روستا در دامنه کوه در کنار هم و به طور پلکانی ساخته شدهاست. سالانه هزاران گردشگر به این روستا سفر میکنند.
محدوده تاریخی روستای یاسه چای به وسعت سه و چهار دهم هکتار با گونه مسکونی و معابر سرپوشیده خشتی در فهرست آثار ملی قرار گرفته است و اصلی ترین مزیت گردشگری این روستا به جاذبه های طبیعی اختصاص دارد.
حاشیه سرسبز زاینده رود با طول تقریبی 50 کیلومتر جاده ای در امتداد رودخانه که پل زمانخان را به سد زاینده رود متصل می کند و روستای یاسه چای در گذرگاه این کمربند سبز زاینده رود قرار دارد که در میان باغ های وسیع گردو و بادام همگونی طبیعت و معماری را به نمایش گذاشته است.
منطقه ای بکر و زیبا از باغ های گردو و بیشه زارها، درختکاری انواع درختان از جمله بادام، گردو، هلو، آلوچه، زردآلو و سیب، طبیعت زیبایی را بوجود آورده است که به همین دلیل توجه میهمانان و مسافران زیادی را به خود جلب می کند.
از دیگر جاذبه های گردشگری این روستا می توان به بافت قدیمی که دارای بافت مسکونی متراکم است اشاره کرد. این روستا از دو قسمت تشکیل شده است؛ قسمت اول بافت تاریخی و قدیمی روستا و قسمت دوم خانه های جدید از آجر، گچ، آهن، سنگ و سیمان که در شیب دامنه کوه در کنار هم به صورت پلکانی و با دید مشرف به مناظر طبیعی روستا و زاینده رود ساخته شده اند.
دربافت تاریخی روستا، مصالح به کار رفته در خانه های قدیمی خشت، گل، چوب و سنگ است و زیربنای آن از سنگ و گل به عرض 1 متر است.
با توجه به استقرار آبادی در اقلیم سرد و کوهستانی و همچنین تأمین امنیت بیشتر از سیستم متراکم و فشرده ای برخوردار شده است، عبوری های تودرتو، محفوظ و اغلب سرپوشیده، ایوان ها، حیاط، بدنه کوچه و معماری منازل، امکان خطراتی چون تهاجم و سرقت را کاهش می داده است، یاسه چای در نگاه نخست فاقد هر گونه خیابان و معبر می نماید.
ساخته شدن خانه ها به صورت فشرده و پشت به پشت هم و پشت بام هایی کاملاً به هم پیوسته و وجود دو دروازه اصلی در روستا که در زمان حمله اقوام بیگانه در ادوار گذشته توسط اهالی بسته می شده است، از دیگر خصیصه های روستا بوده و امروز مانعی فیزیکی در عبور سواره محسوب می شود.
طاق های ضربی و چشمه ای، دالان های تاریکی اصلی و فرعی، فضای کالبدی و معماری خاص منازل به عنوان ویژگی منحصر به فردی در یاسه چای است.
اگر از مسیر شهرکرد– سامان به این روستا سفر کنید در جاده 50 کیلومتری به امکاناتی نظیر پمپ بنزین، مسجد جامع، مسجد بین راهی، راهدارخانه، پلیس راه، دو هتل (هتل گل ها و هتل رفاه گستر) برمی خورید.
امامزاده سلان سبزه پوش، مجموعه فرهنگی و تاریخی قلعه چالشتر، پل تاریخی زمان خان و امامزاده باباپیراحمد از دیگر جاذبه های گردشگری استان است که در مسیر سفر به یاسه چای می توانید از آن بازدید کنید.
اگر از جمله گردشگرانی هستید که از مسیر استان اصفهان وارد چهارمحال و بختیاری می شوید می توانید از جاده تیران – سامان به این روستا سفر کنید.
از این مسیر نیز باید مسیر تقریبی 60 کیلومتری را پیموده و از روستاهای شوراب صغیر، چلوان، ایلبگی، چم کاکا، دشتی، سوادجان و هوره نیز بازدید کنید.
در این مسیر پمپ بنزین، هتل و مسجد بین راهی وجود دارد.
1- یاسه چای کلمه مرکب ترکی است، یاسو به معنی پهن و چای یعنی رودخانه است.
پایان پیام/
نظر شما