حجت الاسلام سیدمحمد مهاجرانی، نویسنده و شاعر کودک و نوجوان با بیان اینکه کارهایی که در مورد پیامبر اکرم (ص) برای کودکان و نوجوانان انجام شده است به چهار بخش قابل تقسیم است، به خبرنگار شبستان گفت: تاکنون کتابهای داستان، شعر، گزارش یا داستانواره و احادیث و سخنان با موضوعیت حضرت محمد (ص) برای قشر سنی کودک و نوجوان کار شده است که هر یک از این 4 بخش نیز قابل تقسیم بندی است.
حجت الاسلام مهاجرانی با اشاره به اینکه درباره پیامبر اکرم (ص) کتابهای داستانی به صورت تک جلدی و مجموعه ای برای بچه ها به چاپ رسیده است، عنوان کرد: برخی از این کتب تک جلدی به سیره و تعدادی به تاریخ زندگی پیامبر اکرم (ص) پرداخته است. کتب تک جلدی درباره سیره نبی اکرم (ص) نیز به دو بخش تقسیم می شود. تعدادی از این کتابها به چند سیره اخلاقی پرداخته اند و برخی نیز سیره خاصی را تبیین و تشریح کرده اند.
وی" آخرین فرستاده" اثر رهگذر را نمونه خوب داستان تک جلدی تاریخی درباره پیامبر اکرم (ص) ذکر کرد که توسط انتشارات مدرسه به چاپ رسیده است.
وی "بچه ها و پیامبر" اثر مصطفی رحماندوست و "قهرمان مهربانی" را نمونه دو داستان تک جلدی در زمینه سیره نبی برای قشر کودک و نوجوان دانست و افزود: در کتاب "قهرمان مهربانی داستانهای ورزشی از حضرت محمد (ص) بیان شده است، داستانهایی که یا خود پیامبر اکرم (ص) ورزش کردند و یا داور مسابقه ای بودند.
حجت الاسلام مهاجرانی با بیان اینکه برخی از کتابهای داستان به صورت مجموعه ای درباره نبی اکرم (ص) برای کودکان و نوجوانان منتشر شده است ،ادامه داد: این مجموعه داستان ها یا تاریخی است و یا سیره ای. در برخی از این کتابها همچون مجموعه "پیامبر و قصه هایش" نوشته حجت الاسلام حیدری ابهری، سیره های رفتاری و گفتاری پیامبر اکرم (ص) طبقه بندی شده است.
به گفته این نویسنده کودک و نوجوان، مجموعه "سرزمین نور" اثر رهگذر که توسط انتشارات پیام آزادی به چاپ رسیده است نمونه خوب و مطلوبی از مجموعه داستان تاریخی پیامبر اکرم (ص) برای بچه هاست.
وی خاطرنشان کرد:" قصه های خیلی قشنگ" نوشته مجید ملامحمدی و محمود پوروهاب و داستانهای شیرین از زندگی پیامبر (ص) اثر مرتضی دانشمند از جمله کتابهای داستانی خوب است که به صورت مجموعه ای به سیره پیامبر اکرم (ص) پرداخته است.
حجت الاسلام مهاجرانی با بیان اینکه کتاب "بچه ها و پیامبر" نوشته مصطفی رحماندوست از قدیمی ترین و بهترین کتابهای داستانی در مورد پیامبر اکرم(ص) است که برای قشر کودک و نوجوان نوشته شده است، افزود: این کتاب که توسط انتشارات افق به چاپ رسیده است از سادگی و روانی خاصی برخوردار است که از ویژگی های بارز و ممتاز این کتاب محسوب می شود.
به گفته این نویسنده کودک و نوجوان، از ویژگی های بارز کتاب "آخرین فرستاده" نوشته رهگذر پرداختن به ظرافت ها و توجه به جزئیات زندگی پیامبر اکرم (ص) است که با دقت خاصی برای قشر کودک و نوجوان تبیین شده است.
وی اشاره ای به مجموعه شعر خود با عنوان "پیامبر عزیز ما" کرد و افزود: با انتشار این مجموعه برای اولین بار سیره پیامبر اکرم (ص) به صورت شعر بیان شد. در این مجموعه 14 جلدی ویژگی های اخلاقی و رفتاری نبی اکرم (ص) در قالب شعر بیان و به ویژگی هایی همچون آراستگی، نظم، محبت به حیوانات، ورزش، کار و تلاش و رفتار با کودکان در هر یک از مجلدها پرداخته شده است.
حجت الاسلام مهاجرانی از کتاب "نگین هستی" به عنوان نمونه ای از سبک داستانواره درباره پیامبر اکرم (ص) یاد کرد و گفت: حسین سیدی با جملاتی کوتاه شبیه پیامکهای امروزی در هر یک از صفحات کتاب "نگین هستی" با چند عبارت ویژگی های پیامبر اکرم (ص) را توصیف کرده است، جملاتی همچون "او همیشه معطر و خوشبو بود"،" به کودکان سلام می کرد" و " در مسافرت ها آخر کاروان حرکت می کردگ.
وی معتقد است، کتاب "گفتار پیامبر" نوشته غلامرضایی از بهترین کتابهایی است که در بخش احادیث و سخنان در مورد پیامبر اکرم (ص) برای قشر کودک و نوجوان نوشته شده است، ضمن اینکه در این کتاب 100 سخن از پیامبر اکرم (ص) به انگلیسی ترجمه شده است.
حجت الاسلام مهاجرانی کتاب "باغ گل محمدی" متشکل از 40 حدیث از پیامبر اکرم (ص) را نمونه ای دیگر از کتابهای احادیث و سخنان درباره حضرت محمد (ص) برای قشر کودک و نوجوانان ذکر کرد که خودش نگارش آنرا بر عهده داشته و انتشار آنرا به انتشارت جمال سپرده است.
این نویسنده و شاعر اعتقاد دارد که کودکان و نوجوانان باید هم با گفتار و سخنان و هم با رفتار و منش حضرت محمد (ص) آشنا شوند زیرا نبی اکرم (ص) الگوی ماست و سیره و سخنان ایشان هر دو باید سرمشق و چراغ راه زندگی ما باشد.
وی در پاسخ به این سوال که کدامیک از مجموعه کارهای انجام شده برای بچه ها در مورد پیامبر اکرم (ص) اعم از داستان، شعر، داستانواره و احادیث موثرتر است، تصریح کرد: هر کدام از این بخش ها تاثیرگذاری خاص خود را دارد و نمی توان دقیق گفت کدامیک موثرتر بر دیگری است.
حجت الاسلام مهاجری خاطرنشان کرد: تاریخ زندگی پیامبر اکرم (ص) را به لحاظ قافیه و وزن نمی توان به صورت شعر بیان کرد اما سیره ایشان، مهربانی و رافت و ویژگی های این پیامبر بزرگ را می توان با شعر معرفی کرد. گاه داستان کشکش این ویژگی ها را ندارد و با شعر بهتر می توان حق مطلب را ادا کرد اما به هر حال شعر و داستان نمی توانند جای یکدیگر را بگیرند زیرا هر کدام در جایش اثرگذاری خاص خود را دارند.
پایان پیام/
نظر شما