دانش‌ و مهارت هسته‌ای ایران با اقدام نظامی از بین‌ نمی‌رود

یک روزنامه آمریکایی با اشاره به رویکرد غرب در قبال برنامه هسته‌ای ایران تأکید کرد که اقدام نظامی حتی اگر تأسیسات هسته‌ای این کشور را تخریب کند اما نمی‌تواند دانش‌ و مهارت‌ هسته‌ای ایرانیان را از بین ببرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز، تقابل کنونی میان آمریکا و ایران شبیه حرکت کند بحران موشکی کوبا بوده است. رخدادها در حال رخ دادن هستند و به ظاهر غیرقابل تغییر هستند و در راستای این نمایش نهایی حرکت می‌کنند که رئیس‌جمهور آمریکا مجبور می‌شود تا از میان گزینه‌های صدور حکم اقدام نظامی یا هسته‌ای شدن ایران یکی را انتخاب کند.

نیویورک‌تایمز سپس در گزارش خود به بحران موشکی کوبا اشاره کرد و نوشت در اوت 1962، اتحاد جماهیر شوروی در کوبا اقدام به ساختن سکوهای پرتاب موشک‌های میان‌برد کرد. بعد از شکست عملیات آمریکا، شوروی موشکهایی را به بهانه محافظت از کوبا در برابر حمله آمریکا در کوبا مستقر کرد.از نظر شوروی این کار به همان اندازه توجیه پذیر بود که قرار گرفتن کلاهک‌های هسته‌ای توسط آمریکا در انگلیس، ایتالیا، یونان و مهم‌تر از همه ترکیه.

بر اساس این گزارش، "جان اف کندی" رئیس جمهور وقت آمریکا به محض آگاهی از حضور موشک‌های روسی، در پیام خود در شب 22 اکتبر 1962 آماده باش نیروهای آمریکایی را اعلام و حرکت کلیه کشتی‌های شوروی به مقصد کوبا را ممنوع اعلام کرد.

وی همچنین از "نیکیتا خروشچف" رهبر اتحاد جماهیر شوروی خواست موشک‌ها را تحت نظارت سازمان ملل از کوبا خارج کند.

با پذیرش درخواست کندی از سوی کرملین، در 28 اکتبر، بحران موشکی کوبا که جهان را تا آستانه جنگ اتمی پیش برد، پایان یافت.

نیویورک‌تایمز سپس با اشاره به مسئله بحران موشکی کوبا و گزینه‌های آمریکا، این مسئله را به برنامه هسته‌ای ایران شبیه کرد و نوشت: این دو گزینه (اقدام نظامی و پذیرش هسته‌ای شدن) همان پیشنهاداتی بود که مشاوران "جان اف کندی" ارائه دادند که طبق آن یا موشک هسته‌ای شوروی در کوبا را بپذیرد یا حمله کند اما کندی هر دو این گزینه‌ را رد کرد و در عوض یک جایگزین تخیلی با سه مؤلفه تهیه کرد: یک توافق عمومی که طبق آن آمریکا موافقت می‌کند در صورتی که اتحاد جماهیر شوروی موشک‌های خود را خارج کند، به کوبا حمله نکند که این اولتیماتومی برای حمله به کوبا ظرف مدت 24 ساعت بود مگر آنکه خروشچف، درخواست آمریکا را بپذیرد.

بر اساس این گزارش، با نگاهی اجمالی به گزینه هسته‌ای شدن یا حمله هوایی، متوجه می‌شویم که هر دو گزینه غیرقابل قبول است. هسته‌ای شدن ایران می‌تواند به گسترش برنامه تسلیحاتی منجر شده و احتمالاً درگیری مخربانه‌ای را در یکی از مناطق حساس از نظر اقتصادی و استراتژیکی (خاورمیانه) به وجود می آورد و یک حمله هوایی پیش‌دستانه نیز می‌تواند برنامه هسته‌ای ایران را به طور موقت به تعویق بیاندازد اما قادر به از بین بردن دانش هسته‌ای و مهارت‌هایی که در ذهن بسیاری از ایرانی‌ها وجود دارد نیست.

این گزارش با اشاره به این موارد ادامه داد که بهترین امید برای گزینه سوم که هم‌اکنون می‌توان در قبال ایران به کار گرفت، توافق در خصوص ایجاد محدودیت‌هایی برای فعالیت‌های هسته‌ای ایران است، اقدامات شفاف‌سازی که احتمال کشف هرگونه تقلب را افزایش هد، توافق برای تهدیدات صریح برای حمله (به ایران) برای تغییر نظام در این کشور در شرایطی که این توافقات نقض شود و همچنین ارائه این تضمین (به ایران) که در صورت محقق شدن این شرایط حمله‌ای صورت نمی‌گیرد، می‌تواند تا جایی که ممکن است ایران را از تسلیحاتی شدن برنامه هسته‌ای دور کند.

نیویورک‌تایمز می افزاید که عامل اسرائیل، وضعیت هسته‌ای ایران را برای سیاستگذاران آمریکایی بسیار پیچیده‌تر کرده است، امروزه تهدید حمله هوایی اسرائیل به ایران دست "باراک اوباما" در تحت فشار قرار دادن ایران برای اعطای حق امتیازات به این کشور را تقویت کرده است اما احتمال اینکه اسرائیل در واقع یک حمله هوایی یکجانبه بدون تأیید آمریکا علیه ایران انجام دهد،‌واشنگتن را عصبی و نگران می‌کند زیرا این مسئله، بحرانی را به وجود می‌آورد که مدیریت آن را بسیار سخت می‌کند.

این گزارش در پایان افزود: گفته می‌شود که تاریخ تکرار نمی‌شود اما مشابه آن ممکن است رخ می‌دهد، با گذشت 5 قرن از گذشت بحران موشکی کوبا، نه تنها این مسئله به یک لحظه محوری در تاریخ جنگ سرد تبدیل شده است بلکه به راهنمای تصمیم‌گیری‌های اساسی درباره سیاست خارجه نیز تبدیل شده است.

پایان پیام/

کد خبر 142581

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha