شهروندان همدانی چشم به راه اتمام بازسازی' امامزاده عبدالله'

شهروندان همدانی سالیان متمادی است که چشم به راه بازسازی محوطه اطراف بقعه متبرکه 'امامزاده عبدالله 'هستند.

خبرگزاری شبستان// همدان

 

امامزاده عبدالله در شهرستان همدان و در میدانی به همین نام قرار دارد در سال های اخیر، تغییر و تحول بسیاری در این بنا صورت گرفته و بنای کنونی به جای بنای قدیمی که طاق سنگی چهار ضلعی با گنبدی از شیروانی بود، ساخته شد. ضریح روی مزار، مشبک آهنی و نوساز است. مزارها متعلق به پدر و پسری از سادات به نام های احمد و عبدالله بن احمد از اولاد با واسطهٔ امام موسی بن جعفر است.

 

 شجره امامزاده عبدالله

ایشان از فرزند زادگان جناب «محمد بن عبدالله» است که به محمد «یمانی» و یا «یمامی» معروف است. به گفته تبار نگاران نسل «محمد بن عبدالله» تنها از طریق فرزندش به نام «ابراهیم» ادامه پیدا کرده است. وی به ابراهیم الاکبر معروف بوده و در شهر مقدس مکه می زیسته است.

 

نسل ابراهیم بن محمد الیمانی (الیمامی) بن عبدالله بن موسی الکاظم ـ علیه السلام ـ از طریق دو فرزندش به نام های ابو جعفر محمد و احمد شعرانی ادامه پیدا کرده است. احمد بن ابراهیم بن محمد بن عبید الله بن موسی الکاظم ـ علیه السلام ـ اولین فردی است که از این سلسله موسوی به همدان مهاجرت کرده. و در این شهر امارت و ریاست داشته است.

 

ظاهراً پسوند «شعرانی» در مورد «احمد» به جهت پرپشت بودن و به بسیاری موی او بوده نه این که منسوب به مکانی باشد. جناب احمد شعرانی به دست قرامطه که اعتقاداتی گمراه کننده داشتند به شهادت رسید. و به گفته برخی از دانشمندان فن انساب، شهادت وی در راه مکه روی داده است. احمد شعرانی پنج فرزند به نامهای ابوتراب علی، قاسم، ابواسحاق، ابراهیم، موسی و عبدالله داشته است. به تصریح تبار نگاران «عبدالله بن احمد بن ابراهیم بن محمد بن عبیدالله بن الموسی الکاظم ـ علیه السلام ـ » (امامزاده عبدالله) در همدان سکونت داشته است.

 

فرزندان عبدالله نیز در همدان بوده اند. و در برخی از متون اصلی انساب چنین آمده که جناب «عبدالله» را فرزندی به نام «ابو طالب محمد» بوده، و او نیز فرزند و فرزند زادگانی در این شهر داشته استبنابر این باید یک تیره از علویان مهاجر و ساکن در همدان را سادات موسوی را از این شجره مبارکه دانست. با توجه به سکونت این سید عالی قدر و امام زاده عظیم الشأن در همدان و با توجه به شهرت بین دانشمندان و قاطبه مردم مسلمان این دیار که این بقعه مربوط است به امامزاده عبدالله از نسل موسی بن جعفر ـ علیه السلام ـ ما شخص مدفون در این بقعه مبارکه را جناب «عبدالله بن احمد بن ابراهیم بن محمد بن عبیدالله بن موسی الکاظم ـ علیه السلام ـ » می دانیم.

 

شبستان امامزاده عبدالله

در پروژه امامزاده عبدالله همدان سه شبستان غربی، شرقی و جنوبی با نمای آینه کاری و گچ بری های اسلامی ساخته شده است که از این شبستان ها در راستای انجام برنامه های فرهنگی و مذهبی و اقامه نماز جماعت استفاده می شود ضلع غربی و شرقی شبستان ها مربوط به خواهران و برادران است.

 

مزار امامزاده عبدالله

 

مزار امامزاده که از دیرباز با همین نام و به عنوان شخصیتی بارز از نسل امام موسی بن جعفر ـ علیهما السلام ـ مطرح بوده ، تطبیق بر مدفن جناب «عبدالله بن احمد الشعرانی بن ابراهیم بن محمد بن عبیدالله بن موسی الکاظم ـ علیه السلام ـ » می شود.

 

به تصریح مورخین و علمای انساب امام موسی بن جعفر ـ علیهما السلام ـ فرزندی به نام «عبیدالله» داشته است. اگر چه از مناقب و فضائل او در کتاب ها چیزی نقل نشده، اما ایشان مشمول گواهی فراگیر شیخ مفید ـ قدس سره ـ نسبت به فضل و منقبت تمام فرزندان موسی بن جعفر ـ علیهما السلام ـ است.

 

 رحلت امامزاده عبدالله

از تاریخ تولد، رحلت و مدفن جناب «عبیدالله بن موسی الکاظم ـ علیه السلام ـ» در متون تاریخی و انساب چیزی نقل نشده، و فقط در «اورامان لهون» که در بین مغرب و جنوب کردستان واقع است، در قریه ای به نام «کوسه هجیج» قبری است که اهالی منطقه آن را «سلطان عبیدالله» برادر امام علی بن موسی الرضاـ علیه السلام ـ می دانند.

 

 مقبره امامزاده عبدالله و احمد شعرانی

داخل بقعه دو مقبره دیده می شود که یکی از آنها با کاشی سبز رنگ پوشیده شده و بر روی دیگری سنگ قدیمی مشاهده می شود که به خط کوفی این آیه کریمه بر آن نوشته شده است: «شَهدَ اللهُ اَنّهُ لا الهَ الاّ هو وَ المَلائکَهُ وَ اُولوالعلْم قائماً بالْقسْط لا الهَ الاّ هُوَ العَزیزُ الحَکیمُ» نگاشتن این آیه بر روی قبر نشانگر آن است که جناب «عبدالله» از شخصیتهای بارز علمی و پیشوایان معنوی مردم بوده است. گمان ما بر این بوده و هست که قبر دیگر مربوط به جناب «احمد شعرانی» پدر «عبدالله» است. و اگر هم در بین راه مکه و نه در خود همدان به دست قرامطه کشته شده باشد انتقال جنازه این «امیر»به جایگاه امارت و ریاستش بعید نیست.

 

 پیشرفت 98 درصدی محوطه داخلی حرم

احمدعلی زمانیان مدیرداخلی پروژه امامزاه عبدالله همدان به خبرنگار شبستان گفت: محوطه امامزاده عبدالله به یک هزار و 200 متر مربع می رسد که 900 متر مربوط به سه شبستان غربی، شرقی و جنوبی، 200 متر هم مربوط به ضریح آستان مقدس است.

 

وی افزود: طبقه زیرین پروژه امامزاده عبدالله دارای پنج هزار متر مربع فضا که شامل کتابخانه خواهران و برادران، درمانگاه، قربانگاه، سرویس های بهداشتی، سالن آمفی تئاتر، اتاق های مدیریت است که تاکنون در مرحله سفت کاری مانده است.

 

وی در خصوص محوطه داخلی حرم، تصریح کرد: این محوطه که 98 درصد پیشرفت فیزیکی دارد روبه اتمام است و تنها مرحله کچ بری و کاشی کاری آن مانده است.

 

مدیرداخلی پروژه امامزاه عبدالله همدان در خصوص نذورات آستان مقدس، اظهار داشت: چون غبار روبی به صورت ماهانه انجام می شود نذوران ان متغییر است و در ایام سال مانند فصل تابستان و ماه های محرم و صفر که مسافر و زائر به این مکان مقدس بیشتر است نذورات هم بیشتر دریافت می شود.

 

زمانیان با بیان اینکه قدمت آستان مقدس به 850 سال پیش می رسد ، گفت: این در حالی است که تمام کارهای عمرانی و معماری این پروژه به سبک مدرن اما اسلامی ساخته شده است.

 

 تبدیل آستانه امامزاده عبدالله به پروژه ملی

 رضا عبدالوند، مسئول دفتر فنی اوقاف و امورخیریه استان همدان به خبرنگار شبستان گفت: استانه امامزاده عبدالله همدان به یک پروژه ملی تبدیل شده است.

 

وی افزود: در صورت تصویب و اختصاص اعتبارات دولتی امر تکمیل و تجهیز امامزاده عبدالله(ع) شتاب بیشتری می‌گیرد که لازم است مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

 

عبدالوند تصریح کرد: فعالیت‌های عمرانی ظاهر امامزاده عبدالله(ع) در حال تکمیل است و کاشی‌کاری، نماکاری، پوشش ستون‌های بیرون و نیز گچ‌کاری‌ها و مقرنس‌کاری‌های فضای داخلی شبستان نیز در حال انجام است.

 

وی با بیان اینکه در حال حاضر در زیر زمین امامزاده عبدالله(ع) فعالیت خاصی انجام نمی‌شود، گفت: در این قسمت فعالیت‌های عمرانی که از سال‌های قبل انجام شده چرا که برای فضای زیر زمین مباحث متعددی از جمله موتورخانه، سرویس‌های بهداشتی و کتابخانه در نظر گرفته شده که اعتبار بسیاری را طلب می‌کند.

 

مسئول دفتر فنی اوقاف و امور خیریه استان همدان اضافه کرد: برای تکمیل عملیات عمرانی امامزاده عبدالله(ع) حدود یک و نیم میلیارد تومان بودجه نیاز است.

 

عبدالوند اظهار کرد: علاوه بر‌ طرح‌های جامع بقاع متبرکه، فعالیت مربوط به برداشت نقشه‌های سایت بقاع و عملیات ساخت و ساز آن‌ها نیز در دستور کار است که در این راستا طرح ‌جامع‌ امامزادگانی که تهیه شده و آمادگی دارند در بحث ساخت و ساز مورد توجه قرار می‌گیرند.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 141684

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha