به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، جبار کوچکینژاد، نماینده رشت در مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی امروز سهشنبه 23 خرداد در اخطار قانون اساسی گفت: هیئترییسه مجلس شورای اسلامی باید با هرگونه تبعیض و باندبازی برخورد کند زیرا ما در مجلس نمایندگان نور چشمی و خاص نداریم اما این روزها دیدیم که در جریان ترکیب تعیین تکلیف ترکیب کمیسیونها اتفاقاتی رخ داد که شائبه برخی باندبازیها را تقویت کرد.
وی با تأکید بر اینکه از برخی از نمایندگان برای حضور در جلسه تعیین تکلیف ترکیب کمیسیونها دعوت نشده است، گفت: نمایندگان به دلیل عدم دعوت ساعتها پشت در ماندند و حتی نتوانستند از خود دفاع کنند.
کوچکینژاد تصریح کرد: به عنوان مثال بنده در زمان رأیگیری برای عضویت در کمیسیون در جلسه حضور نداشتم و حتی از خود هیئترییسه به من زنگ زدند که در جلسه حضور پیدا نکنم زیرا کارم درست شده است.
وی ادامه داد: در این دوره تعیین تکلیف کمیسیونها به گونهای بود که برخی نمایندگان بدون داشتن سابقه و تجربه و تنها با پارتیبازی و منتکشیدن توانستند به کمیسیونهای مورد علاقهشان راه پیدا کنند.
نماینده رشت در مجلس شورای اسلامی گفت: این در حالی است که در مقابل این عمل آقای عبداللهی که سابقه شش سال عضویت در کمیسیون برنامه و بودجه را داشت اگر یک رأی کمتر میآورد از این کمیسیون اخراج میشد و خود بنده نماینده سرداری را دیدم که گریه میکرد و به سر و کله خود میزد که جواب شهدا را برای این باندبازیها چه دهد.
لاریجانی در پاسخ به این تذکر کوچکینژاد با تأکید بر اینکه تذکرات نمایندگان باید به هیئترییسه باشد، تأکید کرد: کجای آییننامه آمده است که رییس یا اعضای هیئترییسه میتوانند در نحوه ترکیب کمیسیونها دخالت کنند. شما نیز میتوانید پیشنهاد دهید که در نحوه ترکیب کمیسیونها روش بهتری اتخاذ شود.
وی بیان کرد: اینکه شما میگویید بسیاری از نمایندگان بدون تخصص و سابقه در کمیسیونها انتخاب شدهاند توهینی به همه نمایندگان است. مگر میشود نماینده مجلسی که حداقل تحصیلاتاش فوق لیسانس است تخصص و سابقه نداشته باشد، این صحبتها درست نیست.
لاریجانی تصریح کرد: این تصمیمات بر اساس رأیگیری در جلسه رؤسای شعب و با حضور یکی از نواب رییس اتخاذ شده است و اختیاری دست هیئترییسه نبوده است که شما به ما تذکر میدهید.
وی ادامه داد: اینکه برخی از نمایندگان که به تازگی نماینده شدهاند و قبلا سابقه نمایندگی نداشتند و اکنون وارد کمیسیون خاص شدهاند به معنی باندبازی نیست زیرا وقتی شما میگویید در این رابطه باندبازی شده است همه مجلس را به این امر متهم میکنید.
لاریجانی بیان کرد: شما میتوانید اینگونه به هیئترییسه تذکر دهید که شیوه دیگری در آییننامه برای تعیین تکلیف ترکیب کمیسیونها اتخاذ کند که برخی گفتهاند نمرهبندی به افراد برای حضور در کمیسیونها داده شود یعنی برای تخصصها و سابقه اجرایی نمره خاص داده شود که این موضوع نیز خالی از عیب و ایراد نیست.
وی اضافه کرد: طبق آییننامه داخلی مجلس روال تصمیمگیری برای ورود نمایندگان به کمیسیونها کاری گروهی و جمعی است و این اختیار به رؤسای شعب داده شده است. به نظر شما در چنین شرایطی هیئترییسه چه تخلفی کرده است که شما به ما تذکر میدهید؟ در کجای آییننامه آمده است که هیئترییسه میتواند در این زمینه اعمال نفوذ کند؟
همچنین، فاطمه آلیا، نماینده تهران نیز در انتقاد به ترکیب اعضای کمیسیونهای تخصصی مجلس در اخطار قانون اساسی گفت: تصمیم برای تعیین تکلیف ترکیب کمیسیونها در روز شنبه و بدون اطلاعرسانی انجام شد.
وی اظهار کرد: در دفترچههای حاوی مشخصات نمایندگان برخی از مشخصات آنها خالی بود که طبق آییننامه نمایندگان باید بر اساس لیست اولویت یعنی مدارج تحصیلی، تجربه و تخصص در کمیسیونهای مجلس انتخاب شوند اما ما دیدیم که در کمیسیون امنیت ملی حداقل شش نماینده این سه ویژگی را ندارند.
آلیا تصریح کرد: یکی از نمایندگان عضو کمیسیون امنیت ملی فوق لیسانس و تجربه سابقه اجرایی، یکی دیگر تحصیلات علوم سیاسی و مدیریت بازداشتگاه، فرد دیگر فوق لیسانس حقوق با تجارب حقوقی، دیگری فوق لیسانس مدیریت دولتی با کار در مدیر کلی حراست و در نهایت فرد دیگری فوق لیسانس حقوق با تجارب فرهنگی را دارد که این افراد ویژگیهای خاص برای ورود به کمیسیون را ندارند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر برای ورود بنده به کمیسیون امنیت ملی رأی ندادند، این در حالی است که هنوز شرط مذکر بودن برای ورود به کمیسیونها در آییننامه اعمال نشده است و از شما آقای لاریجانی میخواهم در این زمینه تمهیدات لازم را انجام دهید.
لاریجانی نیز در پاسخ به این تذکر آلیا گفت: در تابلوی اعلانات مجلس زمانبندی برگزاری جلسات شعب برای تعیین ترکیب کمیسیونها اعلام شده است و علاوه بر آن برای نمایندگان نیز پیامک ارسال شد و آقای فرهنگی نیز دو بار در صحن علنی این موضوع را اعلام کرد.
وی با اشاره به توضیحات آلیا در مورد تحصیلات و سابقه اجرایی برخی از نمایندگان عضو کمیسیون امنیت ملی خاطرنشان کرد: افرادی که شما نام بردهاید در دفترچه تحصیلات، عضویت، سابقه کار در مسایل امنیتی را ننوشتهاند ولی سابقه امنیتی دارند.
وی ادامه داد: به طور مثال شما خودتان در دوره گذشته سابقه فرهنگی داشتید و عضو کمیسیون امنیت ملی شدید که البته بنده معتقد بودم که باید در کمیسیون امنیت ملی عضو شوید اما به هر حال اعضا در مقایسه با تجارب نمایندگان دیگر به این امر رأی ندادند.
وی تصریح کرد: البته توصیه بنده به برخی از نمایندگان این است که خودشان را در کمیسیونها بر اساس تجربه فرهنگی و سیاسیشان جابجا کنند که این موضوع راهحل آییننامهای ندارد جز اینکه نمایندگان طرح دوفوریتی ارایه دهند که طی آن هم این موضوع ضابطهمند شود و هم هیئترییسه مجلس دارای اختیاراتی شود.
نادر قاضیپور، نماینده ارومیه نیز در اخطار قانون اساسی در جلسه علنی امروز گفت: با توجه به حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس بانک مرکزی از شما آقای لاریجانی درخواست میکنم که در مورد وضعیت تعطیلی کارخانجات در محضر مقام معظم رهبری گزارشی ارایه دهید.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اصل 43 قانون اساسی بیان کرد: اصل 43 قانون اساسی بر تولید تولیدات کشاورزی، دامی و صنعتی در کشور تأکید دارد، این در حالی است که رییسجمهور در سفر اخیر خود به چین قراردادهایی را برای خرید اجناس منعقد کردند که باید در این رابطه توضیحاتی را ارایه دهند.
قاضیپور همچنین در تذکری دیگر در مورد نحوه ورود نمایندگان به مجلس انتقاد کرد و گفت: آقای لاریجانی وقتی شما به داخل صحن میآیید با احترام اجازه ورود به شما میدهند اما هنگامی که ما میخواهیم به صحن وارد شویم باید یک ساعت منتظر بمانیم.
لاریجانی در پاسخ به این تذکرات گفت: این اخطارها وارد نیست زیرا اخطارها باید بر اساس دستور جلسه مطرح شود و در کشور مسایل زیادی وجود دارد که نباید آنها را به صورت اخطار مطرح کرد.
همچنین، ایرج ندیمی، نماینده لاهیجان و سیاهکل نیز در ادامه جلسه علنی امروز در تذکری شفاهی گفت: گزارشاتی که وزرا در مجلس برای نمایندگان ارایه میدهند باید امکانی برای بررسی آن در مجلس وجود داشته باشد.
وی بیان کرد: تاکنون مجلس شورای اسلامی از سه وزیر جهاد کشاورزی، بهداشت و درمان و صنعت و معدن و رییس بانک مرکزی دعوت کرده است که گزارشاتی را به نمایندگان ارایه دهند، این در حالی است که هیچ امکانی برای طرح مسایل بخش خصوصی وجود نداشته، این در حالی است که در سال تولید و حمایت از کار و سرمایه ایرانی باید فرصت به بخش خصوصی نیز در این زمینه داده شود.
لاریجانی در پاسخ به وی بیان کرد: حضور بخش خصوصی پس از تشکیل کمیسیونها برای ارایه گزارششان به کمیسیونها مقدور خواهد شد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر این کار در راستای دادن اطلاعات به نمایندگان مفید است و وزرا نیز در جریان دغدغههای نمایندگان قرار میگیرند.
پایان پیام/
نظر شما