به گزارش ایرنا، دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین روز دوشنبه در گزارشی اعلام کرد: "ولادیمیر پوتین" رییس جمهوری روسیه روزهای 18 و 19 ماه جاری میلادی (29 و 30 خرداد ماه) در اجلاس گروه بیست موسوم به "جی 20" در شهر "لوس کابوس" مکزیک شرکت می کند.
در این گزارش خاطرنشان شده است که رییس جمهوری روسیه در حاشیه اجلاس گروه بیست چندین دیدار دوجانبه خواهد داشت.
به گفته "یوری اوشاکوف" دستیار رییس جمهوری روسیه، پوتین و اوباما در دیدار حاشیه ای نشست گروه 20 در باره موضوعات مختلف گفت و گو می کنند و چند سند مهم مانند بیانیه مشترک همکاری های دوجانبه را امضا می کنند.
پوتین در سومین دوره سکانداری رهبری روسیه در حالی به دعوت رییس جمهوری مکزیک در نشست آتی گروه 20 در این کشور شرکت می کند که پیش از آن از شرکت در نشست هشت کشور صنعتی جهان موسوم به "جی 8" در کمپ دیوید آمریکا خودداری و دمیتری مدودیف نخست وزیر خود را به این اجلاس فرستاد.
این اقدام پوتین واکنش تند مقام های کاخ سفید را برانگیخت و اوباما اعلام کرد که در نشست اتحادیه اقتصادی کشورهای آسیا و اقیانوس آرام در ولادی وستوک روسیه شرکت نخواهد کرد.
اوشاکوف در باره خودداری پوتین از سفر به آمریکا برای شرکت در اجلاس هشت کشور صنعتی که در کمپ دیوید برگزار شد، گفت: رییس جمهوری روسیه به دلیل امور مربوط به تشکیل کابینه دولت جدید نتوانست در این دیدار شرکت کند.
روابط روسیه و آمریکا در هفته های اخیر به ویژه پس از اجلاس ناتو در شیکاگو در اواسط ماه می گذشته پس از پشت سرگذاشتن دوره نسبتا آرامی بار دیگر پرتنش شد.
در آن اجلاس "آندرس فوگ راسموسن" دبیر کل ناتو از اجرای مرحله اول طرح سامانه موشکی در اروپا خبر داد و مقام های روس هم بلافاصله واکنش نشان داده و اعلام کردند روسیه تدابیر متقابل در این زمینه اتخاذ و اجرا خواهد کرد.
"والنتینا ماتوینکو" رییس شورای فدراسیون روسیه از جمله مقام های ارشد روس بود که اعلام کرد مسکو حق پاسخ مناسب به سامانه موشکی اروپا را برای خود محفوظ می داند.
رییس شورای فدراسیون روسیه با اشاره ضمنی به بی توجهی آمریکا و متحدان اش به دغدغه ها و نگرانی های روسیه درباره استقرار سپر دفاع موشکی آمریکایی در مجاورت مرزهای کشورش خاطرنشان کرد: این گونه تصمیم های یکجانبه توافق های بین المللی موجود را نقض می کند و اگر تضمین های حقوقی در باره سامانه موشکی اروپا را دریافت نکنیم، تدابیر مناسب برای دفاع از منافع خود و امنیت کشورمان را اتخاذ خواهیم کرد.
مساله امنیت موشکی در شرایطی بر روابط دو کشور سایه افکنده است که خودداری پوتین از سفر به آمریکا برای شرکت در اجلاس هشت کشور صنعتی موج جدیدی از تنش ها را میان دو کشور دامن زد.
در حالی که اوباما از مدتی پیش برای دیدار با پوتین اعلام آمادگی و برنامه ریزی کرده بود، رییس جمهوری روسیه از سفر به آمریکا برای شرکت در نشست کمپ دیوید، خودداری و "دمیتری مدودیف" نخست وزیر خود را اعزام کرد.
به عقیده کارشناسان پوتین با این اقدام خود به طور تلویحی نشان داد که علاقه مند نیست سفر نخست خارجی خود را به آمریکا انجام دهد تا تا بر این واقعیت تاکید کند که این کشور در اولویت سیاسی مسکو قرار ندارد.
پوتین نخستین سفر خارجی خود را به بلاروس انجام داد و بر ضرورت توسعه روابط راهبردی با این کشور به عنوان متحد روسیه تاکید کند.
مساله دیگر تنش آفرین در روابط روسیه و آمریکا، اظهارات تند"مایکل مک فول" سفیر آمریکا در روسیه بود که در اظهاراتی جنجالی مدعی شد روسیه در دوره رییس جمهوری سابق قرقیزستان به وی رشوه داده است تا موافقت بیشکک را برای برچیده شدن پایگاه هوایی آمریکا در"ماناس" به دست آورد.
این اظهارات موجب خشم روسها شد و"سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه هشدار داد در صورتی که سفیر آمریکا دوباره این گونه اظهارات غیردیپلماتیک و غیرمودبانه بیان کند، نفوذ خود را در مسکو از دست می دهد.
از سوی دیگر پس از روی کار آمدن پوتین برای سومین بار در مارس سال جاری، مساله سوریه نیز به عامل دیگر تنش آفرین دیگری در روابط روسیه و آمریکا شده است و در حالی که روسیه بر ضرورت اجرای طرح"کوفی عنان" نماینده دبیر کل سازمان ملل در مساله سوریه تاکید می کند، آمریکا و متحدانش همچنان با حمایت از گروه های تروریستی در سوریه، عملا مانع اجرای طرح عنان می شوند.
"سرگئی لاوروف" روز شنبه این هفته در کنفرانس مطبوعاتی خود با اشاره به حمایت های آمریکا و متحدانش از شورشیان سوری و ارسال سلاح به آنها اعلام کرد که این گونه اقدامات مانع برقراری صلح در این کشور می شود.
مسکو در هفته های اخیر بارها آمریکا و متحدانش را به مداخله در امور داخلی سوریه و تلاش برای نیل به اهداف سیاسی و ژئوپلیتیک خود در این کشور متهم کرده است.
به عقیده کارشناسان، در این شرایط سفر پوتین به مرکزیک به دعوت رییس جمهوری این کشور و دیدار با باراک اوباما در حاشیه نشست گروه 20 گامی در راستای تلاش برای کاستن از دامنه تنش ها میان کرملین و کاخ سفید ارزیابی می شود و بعید نیست دو طرف با دادن وعده ها یا امتیازهای محدود تلاش کنند روابط دوجانبه را از رکود کنونی خارج سازند.
پایان پیام/
نظر شما