جلالی: جام ملت ها نقطه اوج آلمان و آغاز افول اسپانیاست

کلیدی ترین بازیکنان اسپانیا در حال عبور از مرز 30 سالگی هستند و از روزهای اوج خودشان فاصله می گیرند. به همین دلیل به نظر می رسد که مرحله نزولی آنها از همین الان شروع شده است

به گزارش خبرگزاری شبستان،ازساعت 20:30 جمعه 19 خردادماه زنگ آغاز مسابقات جام ملت های اروپای2012 با بازی تیم های لهستان و یونان در شهر ورشو به صدا در خواهد آمد. رقابت هایی که کشورهای لهستان و اوکراین به صورت مشترک میزبانی آن را برعهده خواهند داشت. استقبال از این مسابقات از دریچه نگاه کارشناسی مجید جلالی مربی و مدرس پیشروی کشورمان نشان می دهد که این دوره از رقابت های جام ملت های اروپا پیام هایی متفاوت از دوره گذشته خواهد داشت. جایی که سیستم ها رنگ می بازد و بیم از فوتبال تخریبی مجددا احیا می شود و البته امید به نسل تازه و جویای نام متولد خواهد شد. هرچند جلالی سعی می کند خود را بی طرف نشان دهد اما در مجموع آلمان را با یواخیم لو بخت اصلی رسیدن به قهرمانی می داند.
آقای جلالی در آستانه آغاز رقابت های جام ملت های اروپا قرار داریم و به نظر می رسد در ابتدای دهه دوم قرن جدید باید منتظر تحول جدی در فوتبال این قاره باشیم، برداشت اولیه شما از جام ملت های 2012 در اروپا چیست؟
خوب وقتی گروهبندی مسابقات و نام تیم های حاضر در رقابت ها را مرور می کنیم برآیند اولیه حکایت از حضور تمام تیم های قدرتمند و با کیفیت است و البته تیم های بزرگ علاوه بر نام و سابقه این بار واقعا همگی با تمام قدرت به صحنه هم آمده اند. این به معنای آن است که سطح مسابقات بالاتر از دوره های گذشته خواهد بود و بازی های قدرتمندانه و احتمالا جذاب تری را مشاهده خواهیم کرد.
بحث درباره کیفیت تیم ها شد در حال حاضر کدام تیم ها را نسبت به سایر رقیبان با کیفیت تر می بینید؟
من نگاه ویژه ای به تیم آلمان دارم. در واقع آلمانی ها از شش سال پیش یعنی زمانی که میزبان جام جهانی بودند دست به یک تغییر نسل گسترده زدند و این نسل به مرور در جام ملت های دوره گذشته و همچنین جام جهانی 2010 شکل گرفت و اکنون به مرحله باروری رسیده است. به همین دلیل معتقدم این جام می تواند آغاز دوره شکوفایی نسل جدید فوتبال آلمان باشد.



پس مشخص است که شما آلمان را کاندیدای قهرمانی در این رقابت ها می دانید؟

بله، من اعتقاد دارم احتمال اینکه آلمان ها قهرمان این دوره از جام ملت های اروپا شوند بیشتر از سایر تیم هاست. چراکه آنها تغییرات خوبی را به وجود آورده اند و علاوه بر بازی فیزیکی خوب، خلاقیت در بازی را هم با روش ماشینی خود تلفیق کرده اند که این ساختاربندی خوب و مناسب در کنار تغییر نسل می تواند به موفقیت آلمان ها کمک شایانی کند.
فکر نمی کنید هلند در مرحله گروهی برای آلمان چالش ایجادکند، بسیاری هم معتقدند این بار نوبت نارنجی پوش هاست که قهرمان شوند؟
خوب نکته اینجاست که هلندی ها هم دقیقا همان حرکت آلمان ها را انجام داده اند یعنی تغییر نسل و ساختارسازی جدید و واقعا این تیم هم شانس قهرمانی دارد. گاهی گفته می شود در این تیم دو دستگی وجود دارد و به هرحال هلند چهره متفاوتی دارد. همه چیز بستگی به شرایط این تیم در جریان مسابقات دارد. بعنوان نمونه در جام جهانی هم هلند تقریبا چنین فضایی را ایجاد کرد و حتی می توانست اسپانیا را تحت تاثیر قرار داده و شکست دهد تا قهرمان شود، با این حال از عهده این کار برنیامد و به همین دلیل همه چیز به کیفیتی که آنها در زمین نشان می دهند بستگی دارد.
 

 

 

 

 

خود اسپانیا چطور، ماتادورهای مدافع عنوان قهرمانی می توانند از این مقام دفاع کنند؟
من فکر می کنم باید اسپانیا را تیمی بدانیم که دارد از نقطه اوجش خارج می شود. بی تردید این تیم در همین مسابقات جام ملت های اروپا و یا در جام جهانی آینده با چالش جدی روبرو خواهد شد. به نظرم اسپانیایی ها بعد از دوره خوبشان در مسیر افول قرار گرفته اند.
لهستان و اوکراین میزبان را می توان در حد شگفتی سازی دید؟
امتیاز میزبانی که وجود دارد اما و آنها هم تلاش می کنند از این شانس استفاده کنند. اما به نظرم مهمترین نگرانی که وجود دارد این است که تیم های متوسط با دیدن تجربه قهرمانی چلسی در لیگ قهرمانان اروپا اکنون روش تخریبی این تیم را در دستور کار قرار دهند چراکه روش این تیم می تواند یک راهبرد برای تیم های متوسطی باشد که از نظر پیشرفت فوتبالی چندان قوی نیستند و به نظرم همین مسئله می تواند رقابت ها را تحت تاثیر قرار دهد. یعنی تیم هایی که به سبک بازی چلسی برای کسب مقام به هر قیمت تلاش می کنند حتی اگر بهای آن کشتن فوتبال باشد.
جام ملت های اروپا محل تلاقی افکار مربیان و سیستم های مختلف بازی تیم های اروپایی است، شما فکر می کنید که در رقابت های یورو 2012 شاهد رویارویی چه سیستم هایی باشیم؟

یک نکته بسیار مهم این است که سیستم های طرح شده فعلی، در فوتبال فردا جایگاهی ندارند و در آینده خواهیم دید که دیگر مربیان و تیم ها برای سیستم اهمیتی قائل نخواهند بود. چراکه هیچ سیستمی در دنیا وجود ندارد که ضعف یک بازیکن در پاس دادن را جبران کند و یا وقتی بازیکنی کم می دود یا در درگیری های فیزیکی شرکت نمی کند، سیستمی وجود ندارد که بتواند جایگزین این مشکلات شود. بنابراین تیم ها و مربیان به دنبال راهکاری برای حل این مسائل خواهند رفت.
پس در واقع افزایش مهارت ها جای سیستم ها را می گیرد؟
خوب باید دید مربیان چه فاکتورهایی را مورد نظر دارند و با چه شاخصه هایی تیم خود را کامل می کنند. در فوتبال امروز بازی فیزیکی و در گیری زیاد، توانایی در بازی یک مقابل یک و مالکیت توپ از جمله فاکتورهایی است که بیشتر از سیستم ها به مربیان و تیم ها برای رسیدن به موفقیت کمک می کند و به نظر می رسد در فوتبال آینده هم تمرکز بر روی این مسایل خواهد بود.
به بحث تیم های حاضر در جام بازگردیم، شما آلمان را شانس موفقیت می دانید اما این تیم در دو دوره قبلی جام جهانی و همینطور در جام ملت های پیشین هم عملکرد خوبی داشت اما همواره آنها در گام آخر کم می آورند، در لیگ قهرمانان هم بایرن مونیخ به همین سرنوشت دچار شد، فکر نمی کنید بازهم آلمان ها کار را نیمه تمام بگذارند؟
برای توضیح این موضوع ابتدا باید به یک سیر تاریخی اشاره کنم، مسیری که از ابتدا تا انتهای آن چنین چالش هایی پیش روی تیم هاست. بعنوان مثال از فرانسه ای صحبت می کنم که قبل از جام جهانی 98 و رسیدن به قهرمانی جهان، در جام ملت های اروپای 96 که در انگلستان برگزار شد و بعد از آنکه تیم ملی این کشور در رسیدن به جام جهانی 94 ناکام ماند، دست به یک تغییر نسل زد و با تیمی جوان در این رقابت ها شرکت کرد. خوب در 96 فرانسوی ها با شکست مقابل جمهوری چک، حذف شدند و در سال 97 هم میزبانی جام کنفدراسیون ها را برعهده گرفتند و به برزیل باختند و کنار رفتند. اما همین تیم یکسال بعد در جام جهانی 98 توانست در خانه خودش قهرمان جام جهانی شود. در ادامه هم تیم ملی فرانسه جام ملت های اروپا در سال 2000 و قهرمانی جام کنفدراسیون ها در سال 2001 را کسب کرد. در واقع این تیم از مخاطرات گذشت و به این مسیر رسید. این روش دقیقا در مورد تیم ملی اسپانیا هم صدق می کند و آنها هم این سیر را پشت سرگذاشتند تا در دوره اخیر جام ملت های اروپا و جام جهانی قهرمان شدند.
و شما معتقدید اکنون نوبت آلمان است که همین راه را برود؟
دقت کنید که در دوره های اخیر جام ملت ها و جام جهانی آلمان یک تیم تغییر نسل داده بود و از نظر ساختاری هم به جای خوبی رسید اما در جام ملت ها یا جام جهانی آفریقای جنوبی آنجا که فاکتور تجربه در میان بود این تیم مغلوب می شد. با این حال به نظر می رسد که این تیم فعلی آلمان دیگر از نظر تجربی هم پیشرفت کامل را کرده باشد و از همه نظر تمامی نیازها برای رسیدن به موفقیت را جوابگو باشد.
شما معتقدید اسپانیا در این دوره افت خواهد کرد، بسیاری می گویند این افت احتمالی نتیجه کاهش توانمندی و قدرت بازیکنان بارسلونا است که بدنه اصلی این تیم را تشکیل می دهند.
به هر حال این دلیل بسیار مهمی است. چراکه کلیدی ترین بازیکنان اسپانیا در حال عبور از مرز 30 سالگی هستند و از روزهای اوج خودشان فاصله می گیرند. به همین دلیل به نظر می رسد که مرحله نزولی آنها از همین الان شروع شده است و تا یکسال دیگر به طور کامل مشخص می شود. بازیکنانی مثل آلونسو، کاسیاس، پویول، پیکه و ژاوی یا از 30 سالگی عبور کرده و یا به مرز عبور رسیده اند و به همین دلیل جای تردیدی نیست که فوتبال اسپانیا در یکی، دوسال آینده به تحول اساسی نیازمند است و باید به تغییر نسل فکر کند. کاملا مشخص است که بازیکنان این تیم از آن تیم تهاجمی کمی محتاط تر شده اند و به طور مشخص قبل از اینکه اسپانیا از نقطه اوج به مرحله نزولی برسد باید فکری کنند. شاید هم این تغییر نسل برای جام جهانی صورت گیرد چراکه در غیر این صورت می توان افت کامل اسپانیا را در جام جهانی آینده مشاهده کرد.
انگلستان را با روی هاجسون چگونه ارزیابی می کنید، این تیم می تواند بعد از مدت ها با جام قهرمانی به جزیره بازگردد؟
خب من انگلستان را در میان تیم هایی که بیشترین شانس را برایشان قائلم قرار نمی دهم. هاجسون را در فوتبال انگلستان بسیار قبول دارند و واقعا هم از نظر دانش فنی مربی بسیار بزرگ و کاردانی است. این مربی از نقطه نظر تاکتیکی هم قابلیت های بالایی دارد و به دلیل حضور در تیم های بزرگ بسیار صاحب تجربه است اما اینکه با توجه به فرصت کمی که او داشته بتواند تغییر و تحول چشمگیری در تیم انگلستان ایجاد کرده باشد و بتوانیم شانسی برای این تیم قائل باشیم را بعید می دانم.
کمی هم به تاثیر احتمالی مسائل غیر فوتبالی بر یورو بپردازیم، لهستان و اوکراین از نظر وابستگی های سیاسی در دو بلوک متفاوت قرار دارند، فکر می کنید مسایل سیاسی هم می تواند بر نتایج رقابت ها تاثیرگذار باشد. شاید وقتی برخی کشورها تهدید می کنند به دلیل میزبانی اوکراین به این رقابت ها نمی آیند نشان دهنده تاثیر مسایل سیاسی بر چنین مسابقاتی باشد.
ببینید به نظرم این مسایل می تواند تاثیرگذار باشد اما من بعنوان یک مربی فوتبال تنها می توانم درباره مسایل و اتفاقات فوتبالی صحبت کنم. گاهی اتفاق هایی می افتد که توجیهی ندارد اما این مسائل بسیار پیچیده است و برای اینکه بخواهیم بدانیم مسایل سیاسی می تواند چه تاثیری بر این رقابت ها داشته باشد باید از دید آدم های سیاسی به این رقابت ها نگاه کنیم چراکه آنها بهتر از من بعنوان مربی می توانند زوایای این مسایل را پیدا کنند.
میلاد حجت الاسلامی

پایان پیام/

 

کد خبر 139429

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha