خبرگزاری شبستان/یاسوج
در میان بلوط های هزار ساله زاگرس جنوبی و در پای دنای سپید و استوار، مردمانی زندگی می کنند که در طول تاریخ برای پاسداری از ایران بزرگ حماسه ها آفریدند و هیچ گاه در برابر حاکمان ظالم و ستمگر کرنش نکردند.
نمونه ای از ظلم ستیزی و وطن پرستی مردان این سرزمین را می توان در سال 1308و مبارزات "کی لهراسب باتولی" عشایر زاده دلیر و آزادی خواه بویراحمدی، علیه نیروهای استعمارگر انگلیس و حکومت دست نشانده رضاشاه جستجو کرد که به غارت چاه های نفت جنوب کشور مشغول بودند.
"کی لهراسب" به همراه یارانش در جنگ "تنگ تامرادی" قشون دولتی را به فرماندهی سرلشکر شیبانی شکست داد و خواب را برچشم رضاشاه حرام کرد تاجایی که شاه سرلشکر شیبانی را به دلیل این شکست برکنار و سپس در یک دادگاه نظامی که ریاست آن را سپهبد "امیر احمدی" بر عهده داشت، محاکمه و به خلع درجه و دو سال زندان محکوم می کند.
در جنگ جهانی دوم نیز هنگامی که قوای انگلیس در منطقه گچساران در اطراف چاه های نفت به پاسداری از چاه ها و غارت نفت اشتغال داشتند، به مناسبتی ایلخان بویراحمد با حدود هزار سوار مسلح از آن نواحی می گذشت، فرمانده انگلیسیها هنگامی که با وی روبرو شد دست خود را برای دست دادن به طرف او دراز می کند اما خان از دست دادن با فرمانده انگلیسی سر باز زده و می گوید: "شما وطن مرا اشغال کرده اید، من به دشمن وطنم دست نمی دهم."
عشایر این استان که دارای خصیصه فطری و تاریخی ظلم ستیزی و وطن پرستی هستند به هنگام تجاوز انگلیسیها به جنوب ایران چنان منافع آنها را به خطر انداخته و عرصه را بر آنان تنگ کردند که در 15 دسامبر 1909کنسول انگلیس در شیراز ناچار شد به طور رسمی از بویراحمدی ها به" سر جرج بارکلی" سفیرشان در تهران شکایت کرده و سفیر هم متن شکایت را به لندن مخابره می کند.
در سال 1341و همزمان با آغاز مبارزات رهبر کبیر انقلاب، عشایر بویراحمد نیز علیه رژیم پهلوی شورش کردند و در فروردین 42 در جنگ "گجستان" قوای دولتی را به فرماندهی سرلشکر "آریانا" شکست می دهند. براین اساس دولت مرکزی نیز کمر به سرکوب عشایر می بندد به طوری که از اردیبهشت تا خرداد همان سال به صورت روزانه و در چند نوبت، منطقه بویراحمد را توسط هواپیماهای خود بمباران می کند.
در جریان این غائله، ساواک آیت الله ملک حسینی از شاگردان ارشد امام خمینی (ره) و آیت الله العظمی بروجردی را تحت تعقیب قرار می دهد و وی به مدت هشت ماه متواری می شود.
مبارزات این روحانی شجاع در سال های بعد در استان های فارس، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان ادامه می یابد که منجر به حادثه مسجد حبیب در شیراز و زندانی شدن این روحانی انقلابی می شود.
در پی این مسئله عشایر کهگیلویه وبویراحمد، دولت را تهدید به قیام مسلحانه می کند و رژیم مجبور به عقب نشینی و آزادی آیت الله ملک حسینی می شود.
در جریان پیروزی انقلاب اسلامی نیز عشایر جنوب به رهبری آیت الله ملک حسینی همچون مردم سایر کشور به خیابانها ریختند و بنیان حکومت 2500ساله شاهنشاهی را برانداختند.
با پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی نیز عشایر دین دار و غیور این استان جزو اولین گروه هایی بودند که لباس رزم پوشیدند و با تفنگهای "برنو" خود به دفاع از شرف و کیان ایران اسلامی پرداختند.
عشایر خونگرم کهگیلویه و بویراحمد که در تمام صحنه های دفاع از نظام در رتبه اول جای دارند، در طول دفاع مقدس با 22درصد شرکت کننده، به نسبت جمعیت بالاترین حضور در جبهه را داشتند و یک هزار و 800 شهید، 13 هزار جانباز، 310 آزاده را به انقلاب اسلامی تقدیم کردند که این سند محکمی از عشق و علاقه آنان به جمهوری اسلامی و مکتب امام خمینی(ره)است.
انقلاب اسلامی هم دستاوردها و برکات بی شماری را برای این مردم درد کشیده به ارمغان آورد و همه دولتها در حد توان خود برای آبادانی این این دیار مغضوب رژیم طاغوت تلاش کردند.
بر هیچ انسان منصفی پوشیده نیست که پس از پیروزی انقلاب سنگ بنای توسعه در این استان گذاشته شد و خدمات رسانی در استانی که یک متر جاده آسفالته نداشت و از آموزش عالی، بهداشت، صنعت، برق، گاز و... بی بهره بود، آغاز شد و اینک به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی رشد شاخصه های توسعه نسبت به قبل از انقلاب چند صد برابر شده است.
در حالی که قبل از انقلاب در این استان تنها 20 روستا دارای برق و 18روستا دارای آب آشامیدنی و یک روستا دارای تلفن بود، امروز یک هزارو 638 روستا دارای برق و یک هزار و 400 روستا دارای آب آشامیدنی سالم و حدود از یک هزار و 700 روستا برخوردار از تلفن هستند.
قبل از انقلاب روستا و یا شهر گازداری در استان وجود نداشت و امروز 16 شهر و 280 روستا دارای نعمت گاز هستند.
در دوران ستمشاهی تنها یک بیمارستان با 85 تختخواب و 23مرکز درمانی در استان وجود داشت اما هم اکنون پنج بیمارستان با 680 تختخواب احداث شده و چندین بیمارستان هم در دست اجراست.
قبل از انقلاب اسلامی در کهگیلویه وبویراحمد 675 کلاس درس در قالب 270 مدرسه وجود داشت و بعد از انقلاب بیش از 6 هزار و 300 کلاس درس در این استان احداث شده است.
در دوران طاغوت هیچ مرکز آموزش عالی در این استان وجود نداشت و اکنون 20 واحد دانشگاهی با بیش از36هزار دانشجو فعالیت دارند و درصد با سوادی استان 31 درصد قبل از انقلاب به بیش از 85 درصد پس از انقلاب رسیده است.
قبل از انقلاب در این استان تنها یک واحد صنعتی وجود داشت و امروز بیش از650 واحد صنعتی بزرگ، متوسط و کوچک فعال هستند.
در دوران ستم شاهی در این استان 580 کیلومتر راه خاکی، شوسه و آسفالت وجود داشت و بعد از انقلاب حدود 6 هزار کیلومتر راه خاکی، شوسه و آسفالت احداث شده است.
قبل از انقلاب تنها 28کیلومتر راه آسفالته آن هم در حوزه شرکت نفت در این استان وجود داشت و بعد از انقلاب نزدیک به سه هزار کیلومتر راه آسفالته احداث شده است.
اما اگرچه این استان به برکت انقلاب اسلامی به سمت رشد و آبادانی در حرکت است اما به دلیل عمق محرومیت های مانده از دوران حکومت های مستبد گذشته، برای زدودن کامل غبار محرومیت از چهره آن، نیاز به حمایت و تلاش بیشتر دولتمردان دارد زیرا واژه محرومیت زیبنده استانی 100درصد شیعی، دارای تولید 25درصد نفت کشور، مقام دوم منابع آبی کشور با طبیعتی بکر و زیبا و مردمانی پاک و بی آلایش نیست.
به نتیجه رساندن طرح های کلانی از جمله پتروشیمی و پالایشگاه گچساران، پتروشیمی دهدشت، سد چمشیر و سد تنگ سرخ، اتمام محورهای ارتباطی استان از جمله جاده پاتاوه - دهدشت و اتصال به راه آهن سراسری، توسعه صنعت گردشگری استان و توسعه کشاورزی و رشد صنایع مولد، می تواند مسیر توسعه این استان را کوتاه کند.
پایان پام/
نظر شما