به گزارش خبرگزاری شبستان، دبیرینژاد، رئیس اداره موزه مؤسسه ملک درباره کرال بزرگ شهید عشق گفت: با توجه به اینکه این اثر به میراث شفاهی و نیز به آیینها که بخشی از میراث فرهنگی ما هستند توجه داشته و از طرفی از متون قدیمی ادبی در آن استفاده شده است که نسخ قدیمی آنها نیز در کتابخانه ملک موجود است؛ به نظر آمد همه این نکات سنخیت و جاذبه خوبی را فراهم میکند تا این اثر ارزشمند در ماه صفر و پیش از فرارسیدن اربعین حسینی در سالن اجتماعات ملک اجرا شود.
سعید باقری، آهنگساز و سرپرست گروه «به سوی فردا» نیز درباره این اجرا توضیح داد: ارکستر آوازی «به سوی فردا» یک ارکستر بدون ساز است که آثارش را کاملا آوازی اجرا میکند. تمام ارکسترهایی که در دنیا وجود دارد، هرچقدر هم که گروه کر آنها وسعت داشته باشد، معمولا چند ساز آنرا همراهی میکند و یا در سیستم آکاپلا که سیستم خوانندگان کلیسا و گروههای کر کلیساست، معمولا یک پیانو یا ارگ کلیسا گروه را همراهی میکند. ولی ما برای اولین بار گروهی را تشکیل داده ایم که تمام سازها نوای خود انسان است و هرساز یا هر ریتم یا حتی بعضی از افکتها را با صدای اعضای گروه ایجاد میکنیم، به دلیل خلاء صدای ساز، حجم صدا و تنوع صدا برای ایجاد هارمونی صدایی و فواصل مختلف موسیقایی در این اثر بسیار مهم است.
وی ادامه داد: ما از سال 76 همکاریمان را با سیدرضا سجادی، رهبر ارکستر گروه شروع کردیم، از اواخر سال 87 با رادیو و اداره کل نغمات آیینی رادیو وارد مذاکره شدیم و قرار شد که برای این اداره به صورت مستقل ضبط و تولید برنامههایی با موضوع ملی و مذهبی داشته باشیم و از سال گذشته تاکنون نزدیک به 150 اثر برای رادیو تولید کردهایم .
وی ادامه داد: بعد از پیشبینی سناریو شروع کردیم به انتخاب شعر، طبیعتا انتخاب شعر داستانی با این روال که همه موضوعات را برای ما در بر داشته باشد، بسیار مشکل است و ما نیز نتوانستیم شعر واحدی را انتخاب کنیم، به همین دلیل از اشعار قدما که سرسلسله و معروفترینشان محتشم کاشانی با شعر معروف «باز این چه شورش است» است، مقدمه را انتخاب کردیم و به تبع آن از سایر شاعران چون مرحوم اشراق عاصفی و هنر جندقی که با برخی شعرهایشان به استقبال شعر محتشم رفته بودند، به همان سبک ولی برای موضوعات دیگر در رابطه با کربلا استفاده کردیم.
باقری با توضیح مراحل چیدمان شعرها و آهنگسازی اضافه کرد: این کرال در قالب سه موومان در یک مجموعه بزرگ در چهار دسته صدایی باس، تنور، سوپرانو و آلتو در مجموعهای از خانمها و آقایان آهنگسازی شد، با موضوعات مختلف و بسته به حال و هوای هر قسمت ملودیای تعریف شد و آهنگ را نوشتیم و به اتفاق دوست عزیزم آقای سجادی که رهبری و تنظیم اثر را به عهده داشتند کار را تنظیم کردیم .
سیدرضا سجادی رهبر ارکستر و تنظیمکننده این اثر نیز درباره اجرای آثار مختلف توسط این گروه توضیح داد: به این دلیل که اولین بار است که به این صورت کار را انجام میدهیم، تا به حال قطعهای به جز کارهای خودمان را اجرا نکردهایم. اصلا ما قطعهای مثل این قطعه که کلا آکاپلا باشد و هیچ سازی در آن استفاده نشود و سه موومان کامل باشد تا به حال نداشتهایم و تا حال دو قطعه سنگین داشتهایم که «امیر عشق» و «شهید عشق» هستند.
بنا بر گزارش روابط عمومی موزه ملک، وی اظهارداشت: من سعی کردم کار را به نحوی بنویسم که شنونده خیلی خلاء ساز را احساس نکند. مجبور شدم خیلی جاها قسمتی از کر را در حالت پد نگهدارم که فضا را همراه با هارمونیای که برای خود قطعه نوشته شده پر کند. دو کاری که ما انجام دادهایم حالت داستانی دارد و به همین دلیل شعر آن باید شکلی داستانی داشته باشد. در این کار بسیاری از جاها را از نریشن استفاده کردهام. جناب حنیفی راوی داستان هستند و بسیاری از ابیات توسط گروه اجرا میشود و بسیاری از بخشها نیز سولو دارد. سعی کردم شنونده خسته نشود و کار یک هارمونی متنوع داشته باشد.
گفتنی است، موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک برای این اجرا میهمانانی را از نهادهای فرهنگی مختلف دعوت کرده است که از روز 25 تا 30 دی ماه از ساعت 18 تا 19:30 میتوانند از بخشهای مختلف موزه بازدید کنند و از 19:30 تا 20 اجرای کرال آوازی «شهید عشق» را بشنوند.
پایان پیام/
نظر شما