سوم خرداد این‌بار حماسه هسته‌ای می‌آفریند؟

مردم ایران اسلامی از مذاکراتی که قرار است فردا در شهر بغداد بین هیات کشورمان و نمایندگان پنج عضو ثابت شورای امنیت و آلمان برگزار شود انتظار دارند تا مشکلات سیاست خارجی علیه فناوری هسته ای ایران را برطرف کند.

به گزارش خبرنگار سیاسی شبستان، فردا در سالروز حماسه بزرگ آزادسازی خرمشهر قرار است هیاتی از شورای عالی امنیت ملی ایران که در حال حاضر در بغداد حاضرند با نمایندگان 5 عضو ثابت شورای امنیت و آلمان بر سر میز مذاکره برای حل مناقشات هسته ای ایران بنشینند.

بنابراین گزارش، این مذاکرات در حالی برگزار می شود که جلیلی اخیراً به اعضای 1+5 توصیه کرد که در اظهاراتشان دقت کرده و دچار اشتباهات محاسباتی نشوند و یادآور شد: آنچه در بغداد می‌توان پیش برد، گفت‌وگو برای همکاری و مبتنی بر حقوق مسلم ملت ایران است.

علی‌اکبر صالحی وزیر خارجه کشورمان نیز اخیراً در گفت‌وگویی تلفنی با گیدو وستروله همتای آلمانی خود با بیان اینکه هیئت جمهوری اسلامی ایران با حسن نیت و اراده جدی برای دور بعدی مذاکرات عازم بغداد خواهد شد، تصریح کرد: انتظار داریم طرف مقابل نیز با همین روحیه و رویکرد سازنده وارد مذاکره شود تا از این فرصت به طور شایسته‌ای بهره‌برداری شود.

استانبول 26 فروردین ماه برای دومین بار میزبان نشست ایران و گروه 1+5 بود. این نشست با حضور هیئت‌هایی از جمهوری اسلامی ایران، انگلیس، آمریکا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد و طرفین توافق کردند که دور بعدی مذاکرات سوم خرداد ماه در بغداد برگزار شود.

براساس توافقات حاصله باقری و اشمیت؛ معاونان دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مأموریت یافتند که با رایزنی با یکدیگر پیش‌نویسی را برای چارچوب‌ همکاری‌ها در نشست بغداد تدوین کنند.د

کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پایان نشست استانبول در کنفرانسی خبری این مذاکرات را سازنده و مفید خواند و گفت: توافق کردیم مذاکرات براساس معاهده NPT دنبال شود.

وی با بیان اینکه حق ایران برای داشتن فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای را به رسمیت می‌شناسیم، خاطرنشان کرد: معتقدیم ایران باید گام‌های عملی برای اعتمادسازی بردارد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی در نشست خبری پس از پایان نشست استانبول با تأکید بر اینکه جو گفت‌وگوهای اجلاس استانبول بر اساس همکاری‌های متقابل و عمل گام به گام بود، تصریح کرد که در این مذاکرات توافق شد همکاری‌های هسته‌ای در چارچوب NPT باشد.

تاکنون سه دور مذاکره بین ایران و گروه 1+5 در ژنو و دو دور نیز در استانبول برگزار شده است.

تیر ماه 1387، مهر ماه 1388، آذر ماه 1389 به ترتیب مذاکرات ژنو یک، دو و سه برگزار و استانبول بهمن 1389 و همچنین 26 فروردین ماه 1391 میزبان دور بعدی گفت‌وگوها بود.

با تمام این شرایط مردم کشورمان نیز از هیات مذاکره کننده با توجه به مشکلاتی که بر سر راهشان برای دست یافتن به فناوری هسته ای داشته اند انتظارات مختلفی دارند.

محمد ادیب، دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف در مقطع کارشناسی ارشد است که در این زمینه می گوید: آن زمانی که ما برای دست یافتن به فرمول های ابتدایی فناوری اتمی تلاش می کردیم هیچ کشور غربی که صاحب چنین تکنولوژِی است حاضر به کمک به دانشمندان هسته ای کشورمان نبود و ما در کمال ناباوری آنها توانستیم به این چرخه دست بیابیم. حال که در آینده ای نزدیک می توانیم یکی از قطب های جهانی انرژِی هسته ای محسوب شویم این دولت ها به دنبال محصور کردن این فناوری و حتی غارت آن هستند که هیات مذاکره کننده ایرانی اولین ماموریتش دفاع از سختی های دانشمندان هسته ای در دست یافتن به چنین علم سختی است.

مریم صالحی دیگر دانشجویی است که با خبرنگار شبستان به گفتگو نشسته و انتظاراتش از هیات ایرانی راهی به بغداد را بیان می کند. او که در دانشکده علامه طباطبایی در رشته علوم سیاسی در مقطع کارشناسی ارشد درس می خواند، در خصوص توقعاتش از مذاکرات فردا می گوید: غرب مدت هاست که با ایجاد تحریم های اقتصادی سخت و فشارهایی از این قبیل سعی بر آن داشته که ایران را از فعالیت در چرخه صلح آمیز انرژی هسته ای بازدارد اما با توجه به مشکلاتی که مردم کشورمان در سالهای تحریم با آن دست و پنجه نرم کردند انتظار می رود اعضای شورای عالی امنیت ملی کشورمان در از بین بردن تحریم ها و دست یافتن به اقتصادی آزادتر در ایران تلاش کنند و در غیر این صورت دیگر ایران هیچ حرف مشترکی با اعضای مذاکره کننده غربی ندارد که بخواهد با آنها بر سر یک میز بنشیند.

هدیه میرزایی از خبرنگاران رسانه های تصویری در حوزه سیاست خارجی است که انتظار خودش از مذاکرات فردای ایران و 1+5 را حفظ اقتدار ایران می داند و می گوید: پافشاری ایران بر حفظ اقتدارش منجر به عقب نشینی گام به گام غرب در مذاکرات شده و تا به حال که ایران از هیچ موضع هسته ای خود کوتاه نیامده و این غرب است که هر مذاکره را با کوتاه آمدن خودش مثبت ارزیابی می کند.

حجت الاسلام حسینی نیز از دیگر کسانی است که خبرنگار شبستان توانسته پای صحبتهای او بنشیند. این مدرس حوزه علمیه قم که محافل سیاسی نیز سخنرانی می کند انتظارات مردم از مذاکرات فردای ایران در بغداد را حفظ روند مذاکرات گذشته می داند و می گوید: ایران تا کنون در هر مذاکره ای که با غرب داشته توانسته با حفظ ارزش های 34 ساله انقلاب در دیدهای سیاست خارجی اش به اهداف انقلاب نزدیک تر شده و غرب را بیش از گذشته در مقابل این ارزش ها خمیده کند. پس این بار هم با تکرار راه و روش های سیاست خارجی که اقتدار از جمله آنهاست و همواره در تاکیدات امام راحل و مقام معظم رهبری می توان مشاهده کرد، گروه 1+5 که بیشتر به دنبال مصالحه هستند بیش از گذشته در مقابل حقوق ملت ایران سر خم خواهند کرد.

تمام این اظهار نظرها از بطن جامعه در حالی است که کارشناسان سیاسی نیز در هر گفتگویی که با رسانه ها داشته اند تقریبا با مردم جامعه به یک اتفاق نظر برای انتظار از مذاکرات ایران و 1+5 در بغداد رسیده اند و مسلم است که هیات مذاکره کننده ایرانی نیز پیش از سفر به بغداد با آشنایی از انتظارات مردم کشورمان به طرح مسائل پرداخته و با توجه به دورهای قبلی مذاکرات این هیات را می توان مورد اعتماد و برحق برای زنده کردن حقوق ملت ایران در سطح جهانی دانست.

پایان پیام/

کد خبر 135260

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha