قلاع و آسبادهای تاریخی خراسان جنوبی در انتظار جهانی شدن

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی از فراهم شدن مقدمات برای جهانی شدن قلاع و آسبادهای تاریخی استان خبر داد.

محمدرضا رضایی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: مقدمات تهیه پرونده ثبت جهانی قلاع تاریخی استان در سال گذشته فراهم و در سال جاری اقدامات لازم با اولویت انجام می‌شود.


وی افزود: در این خصوص حمایت‌های سازمان کشوری و کمک در تامین بخشی از هزینه‌های مربوطه بسیار راه‌گشا خواهد بود.


این مقام مسئول ادامه داد: قلعه های تاریخی خراسان جنوبی که اوج شهرت آنها به دوران حکومت اسماعیلیان طی سه قرن در قهستان می‌رسد در اقصی نقاط استان پراکنده‌اند به گونه‌ای که بر اساس اسناد تاریخی پس از الموت، مهمترین مرکز فرماندهی و حکومت اسماعیلیان در این منطقه واقع شده است.

 

وی تصریح کرد: قلعه کل حسن صباح درمیان، قلعه شاهدژ نهبندان، قلعه حوض غلام کش بیرجند، قلعه کوه قاین، قلعه دختر بشرویه، قلعه حسن‌آباد و قلعه کوه فردوس جزء کوچی از 70 دژ و قلعه‌ای است که عطاملک جوینی در سفرنامه خود به آنها به عنوان استحکامات اسماعیلیان در منطقه اشاره کرده است.

 

آسبادهای خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان ثبت جهانی می شود

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: وجود آسیاب‌ها در شمال استان و آسبادهای متعدد در جنوب استان نشان از خلاقیت، نبوغ و ابتکار مردمان این سرزمین در استفاده از انرژزی‌های طبیعی و به خدمت گرفتن آن در راستای زندگی بشری این منطقه دارد.

وی با اشاره به اینکه آسیاب‌های بشرویه و آسبادهای نهبندان هنوز در چرخه تولید آرد مورد نیاز مردم سهیم‌اند، افزود: از این میان نیز تهیه پرونده ثبت جهانی آسبادهای منطقه مشترک با استان‌های سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی در دست تهیه است.


رضایی اظهار داشت: این استان بیشترین آسبادها در سطح کشور را در خود جای داده است.


قنات بلده در شرف جهانی شدن
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در ادامه با تاکید بر اینکه قنات بلده در شرف جهانی شدن است، یادآور شد: یکی دیگر از ابداعات و ابتکارات ایرانیان و به خصوص مردمان این استان در مقابله با شرایط بد اقلیم و طبیعت، حفر قنات جهت دستیابی به منابع زیرزمینی است.

 

وی خاطرنشان کرد: این استان از نظر تعداد قنات با دارا بودن هفت هزار رشته قنات مقام اول کشور را دارد که از این میان برخی قنات‌ها تاریخی تاکنون در میراث ملی به ثبت ملی و تعدادی نیز در مراحل تهیه پرونده است.


رضایی یادآور شد: قنات بلده باغستان فردوس نیز به عنوان یکی از قنات‌های شاخص کشور در پرونده ثبت جهانی قرار گرفته است که در سال جاری پرونده آن به یونسکو ارسال می‌شود.


خبرنگار: زینب رمضانی

 

 

کد خبر 134907

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha