برداشت های منحرف، افراط و تفریط// قیام امام نیازمند زمینه‏سازى ظهور

برداشت‏هاى انحرافى از مسئله انتظار فرج، افراط و تفریط در ارائه چهره مهر و قهر از امام عصر(عج)، طرح مباحث غیرضرورى و . . . ازجمله انحرافات در مسئله مهدویت است.

خبرگزاری شبستان: مسئله مهم مهدویت به خاطر اثرات حیات‏بخش خود، همیشه در معرض خطرات و آسیب‏هایى بوده، آسیب‏هایى که پیش از ظهور، مسئله مهدویت را تهدید مى‏کنند عبارتند از:

1. برداشت‏هاى انحرافى از مسئله انتظار فرج؛ از انتظار فرج برداشت‏هاى متفاوتى شده که همه آنها را این طور مى‏توان خلاصه کرد؛ که وظیفه ما فقط دعا براى فرج است و باید از امربه معروف و نهى از منکر خوددارى کنیم، تا جامعه پر از ظلم و ستم و فساد شود؛ آن‏گاه امام زمان(عج) ظهور بکند. این برداشت‏هاى غلط پیامدهاى فردى و اجتماعى مانند قانع بودن به وضعیت موجود، عقب‏ماندگى، تسلط بیگانگان، ناامیدى، فراگیر شدن ظلم و ستم و ... را به دنبال خواهد داشت. منشاء  و خاستگاه این نوع برداشت‏ها را هم مى‏توان در کوته فکرى، عدم بصیرت کافى دینى، انحرافات اخلاقى و سیاسى، اینکه غیر از امام هیچ کس نمى‏تواند اصلاح جامعه را برعهده بگیرد و ... خلاصه کرد. براى درمان و مبارزه با این نوع انحرافات باید بگوییم که؛

 

الف) حرکت و انقلاب امام زمان(عج) مانند امور دیگر طبق روال عادى خود سیر خواهد کرد و قرار نیست که همه کارهاى آن حضرت به صورت معجزه صورت پذیرد.

ب) طبق روایات و اراده قیام امام، نیاز به زمینه‏سازى و آمادگى است؛ پس مى‏طلبد که منتظران واقعى از هر لحاظ این آمادگى را در خود ایجاد کنند.

پ) اگرچه اصلاح جامعه به صورت کامل مقدور نیست و باید در حد توان در اصلاح آن کوشید.

ت) باید جلو ظلم و فساد را بگیریم و این تفکر که "ما کارى به جامعه نداشته باشیم تا همه جا پر از ظلم و جور شود" یک منطق غلط و اشتباهى است، چون اولاً آیات و روایات ما را به مبارزه با ظلم و فساد مخصوصا در آخرالزمان دعوت مى‏کند؛ ثانیا همان‏طورى که حکومت حضرت مهدى(عج) ریشه کن کننده ظلم و جور است، از هرگونه قلدورى و فساد هم تهى مى‏باشد.

ج) اینکه همه قیام‏ها قبل از قیام قائم محکوم به شکست است، نیز خلاف آیات، روایات و عقل است. چون منظور از بطلان، همه قیام‏ها و فعالیت‏ها قبل از ظهور نیست، بلکه منظور از بطلان همه قیام‏هایى است که به نام مهدى صورت مى‏گیرد.

2. افراط و تفریط در ارائه چهره مهر و قهر از امام عصر(عج)؛ یکى دیگر از انحرافات در مسئله مهدویت افراط و تفریط در بیان قتل، کشتار و مهربانى‏هاى حضرت مهدى در هنگام قیام است. برخى هرگونه مبارزه و مجاهدت را نفى و مهربانى حضرت را، به معنى عدم اجراى هرگونه کیفرى مى‏دانند که، عدم آمادگى و کوشش براى زمینه‏سازى ظهور و امید کاذب که بسیارى از افراد را در انجام وظایف خود سست مى‏کند، از پیامدهاى انحرافى این‏گونه افکار است. خاستگاه و منشاء این‏گونه انحرافات، هم معجزه‏آسا پنداشتن همه امور و عدم درک عمیق از مهربانى و محبت آن حضرت است.

 

3. طرح مباحث غیرضرورى؛ یکى دیگر از انحرافات در مقوله مهدویت، پرداختن به مباحثى است که، هیچ گونه ثمره‏اى ندارند. مثل پرداختن به مسائلى مانند ازدواج، فرزند، زندگى و... که ما را از مباحث مهم و کاربردى بازداشته و بستر مناسبى براى ورود و بروز خرافات در موضوع مهدیت مى‏شود و عدم تشخیص درست وظیفه دینى و اطاعت از هواى نفس در عوام‏فریبى از خواستگاه‏هاى این انحرافات است که معرفت و بصیرت در دین و اینکه وظیفه ما نسبت به امام تبیین و ترسیم استراتژى آینده و ارائه آن براى زمینه‏سازى و فراهم آوردن شرایط ظهور است نه مسائل فرعى و این موضوع با روشنگرى و حساسیت علماء و تقوا در مقابل هواى نفس و عوام فریبى محقق مى‏شود.

 

4. تعجیل؛ یکى دیگر از آسیب‏هاى مقوله مهدویت، عجله داشتن در تحقق امر ظهور است که، روایات این امر را بسیار نکوهش کرده‏اند، ناسپاسى، رویکرد به مدعیان دروغین، یأس و ناامیدى، شک و تردید و... از پیامدهاى این امر بوده و منشاء و خواستگاه این افکار هم بى‏طاقتى، بى‏ظرفیتى، عدم صبر در سختى و مصائب‏ها و عدم تسلیم نسبت به اراده خداوند مى‏باشد.

5 . توقیت؛ تعین وقت یکى دیگر از آسیب‏هاى مسئله مهدویت است؛ چون حکمت الهى بر این است که، وقت ظهور امام بر بندگان مخفى بماند، ایجاد یأس، بدبینى به اصل ظهور، قساوت قلب از پیامدهاى اصلى این آسیب است و خواستگاه آن هم عجله در امر فرج، عوام‏فریبى، خیال‏پردازى و... است. راه مبارزه و درمان این نوع انحراف طبق روایات بى‏مهابا تکذیب کردن کسانى است که، براى ظهور وقت تعیین مى‏کنند.

 

6. تطبیق؛ عده‏اى با خواندن و شنیدن چند روایت در علایم ظهور، بدون اینکه علم و تخصص در این کار داشته باشند، آنها را به افراد یا حوادثى تطبیق مى‏دهند، که این کار یکى دیگر از آسیب‏هاى مهدویت است و به خاطر عدم تحقق تطبیق‏هاى مطرح شده باعث بى‏اعتقادى افراد نسبت به اصل ظهور گشته و مردم در اصل ظهور و روایات به شک و تردید مى‏افتند. توهم‏زدگى، دخالت افراد غیرمتخصص در مطالب کاملاً تخصصى، عدم تبیین علایم حتمى و غیرحتمى ظهور و نداشتن عکس‏العمل مناسب در مقابل مدعیان، از خواستگاه اصلى این انحراف است.

 

7. افراط و تفریط در تبیین مفهوم غیبت؛ برخى غیبت را به عدم حضور معنى کرده و آن را در دوردست‏ها (جزیره خضراء) پنداشته و هرگونه دیدارى با آن حضرت را نفى مى‏کنند و برخى دیگر هم هیچ تفاوتى بین غیبت و حضور قائل نشده و انتظار دارند که حضرت در هر امرى دخالت نماید. طبق روایات و احادیث هر دو دیدگاه، راه خطا را پیمودند، چه آنها که امام را یک شى، ذهنى و دور از دسترس مى‏پندارند و چه آنها که غیبت و حضور را یکى مى‏دانند.

 

8 . ملاقات‏گرایى؛ یکى دیگر از آسیب‏هاى مسئله مهدویت، مدعیانى هستند که بى‏دلیل و یا به ساده‏ترین اتفاق، ادعاى ملاقات مى‏کنند یا کسانى که تمام وظایف خویش را رسیدن به دیدار حضرت مى‏پندارند و از باقى وظایف غافل مى‏شوند. یأس و ناامیدى در اثر عدم توفیق دیدار، رویکرد به شیادان و مدعیان دروغین و دور ماندن از وظایف اصلى از پیامدهاى منفى این آسیب است.

 

9. آرزوگرایان بى‏عمل؛ برخى گمان مى‏کنند که تنها محبت به اهل بیت(ع) کافى است و آنها در مقابل گناهانشان عذابى نخواهند دید، این تفکر باعث مى‏شود، که این افراد به وظایف فردى و اجتماعى خود عامل نباشند؛ اما تدبر در قرآن و روایات و توجه به اینکه میزان و معیار اعمال، نیت خالص همراه با انجام وظایف فردى و اجتماعى است، تفکر غلط این افراد را نفى مى‏کند.

10. عاشق‏نمایان دنیاخواه؛ برخى، ائمه و امام زمان را، صرفا براى دنیا و منافع آن و رسیدن به جاه و منصب مى‏خواهند و اگر بنا به دلایلى امام به آنها توجهى نکند با امام به دشمنى برمى‏خیرند و یا نسبت به آن بى‏اعتقاد مى‏شوند. خلاصه دشمنى و ستیز با امام و کم اعتقادى یا بى‏اعتقادى به امام از پیامدهاى این تفکر است.

 

11. مدعیان دروغین مهدویت و نیابت؛ در هر عصرى عده‏اى به دروغ، ادعاى مهدویت نموده یا دیگران چنین نسبتى به آنان داده‏اند که گمراهى مردم، دورى از مسیر اهل بیت(ع)، به بازى گرفته شدن دین و بروز اختلافات دینى و فرقه‏اى از پیامدهاى منفى این آسیب است. خاستگاه این نوع تفکرات هم نفسیات و ضعف ایمان، توهم و خیال‏پردازى، خواسته‏هاى مادى و دنیوى، جهل و ناآگاهى، عدم برخورد به موقع علماء و اندیشمندان، مشکلات سیاسى و... است.

 

12. عدم پیروى از ولایت فقیه و نواب عام؛ یکى دیگر از آسیب‏هایى که وحدت جامعه اسلامى را خدشه‏دار ساخته و زمینه را براى فعالیت مهدویت فراهم مى‏آورد؛ عدم پیروى از نواب عام امام عصر(عج) است؛ که گمراهى و ضلالت، عدم وحدت و شکست‏پذیر بودن در مقابل دشمنان از پیامدهاى منفى این تفکر است.

13. فعالیت‏هاى غرب و مستشرقان؛ یکى دیگر از آسیب‏ها و تخریب‏ها، تحریفاتى است که، توسط مستشرقان در مقوله مهدویت پدید آمده است. آنان از روى اغراض شیطانى مطالبى را به نام دین و مهدویت ارائه مى‏دهند و در پى آن، افرادى نیز با مطالب آنان برخورد علمى کرده و از آنها استفاده مى‏کنند که، ایجاد شک و تردید یا تنفر در میان افراد کم اطلاع و دورى‏گزیدن جوامع غیراسلامى از مطالب اصیل مهدویت از پیامدهاى منفى این آسیب است.

پی نوشت ها:

فصلنامه انتظار موعود، ش 15، بهار 84

بازتاب اندیشه، شماره 67

م.شرف

 

پایان پیام/

کد خبر 134839

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha