به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، رضا براهنی، نویسنده و ناقد، شب گذشته (30اردیبهشت) در این مراسم با مقایسه این کتاب و نظریات جوزف کمبل، اظهار داشت: او در کشور آمریکا که میل به تسلط جهان دارد، اسطوره گوهرین را انتخاب می کند و در سیستم هالیود وارد می شود تا در این راستا به تولید فیلم نامه بپردازد. لذا در روش هالیودی، دیدگاه کمبل به روش بارور فیلمنامه تبدیل شده است. حتی می توان با روش او فیلمنامه هایی سنتی و اسلامی نگاشت و یا منطق الطیر را طبق آن الگو بازنویسی کرد.
وی یادآور شد: هرچند برای تولید یک فیلمنامه دینی، خود نویسنده باید متخلق به اخلاق دینی باشد اما گاها مواردی بوده که فیلمنامه نویسی هم که اینگونه نیست فیلمنامه دینی نوشته است.
در ادامه حجت الاسلام غلامرضا یوسف زاده، نویسنده کتاب "روایت دینی در سینما و داستان" با بیان اینکه ساختار موجود در این کتاب منحصر به فرد نیست، تصریح کرد: بنده این ادعا را ندارم که هر ساختار و روایت دینی همین ساختار موجود در کتاب را دارد یا هر روایتی که این ساختار را داشته باشد دینی است بلکه آنچه در این کتاب ادعا شده این است که روایتی، دینی است که بر اساس مبانی دینی گفته شده باشد.
وی منظور از لفظ دین در این کتاب را صرفا دین اسلام عنوان کرد و یادآور شد: روایتی اسلامی است که در ژرف ساخت مبتنی بر مبانی اسلامی باشد و این مطلب را در تتبعی که در قصه های قرآنی داشتم دریافتم.
حجت الاسلام یوسف زاده با بیان اینکه هویت هر متنی، مبتنی بر مبانی آن است، تصریح کرد: هر روایت سطوحی دارد که عبارتند از سبک، طرح، داستان، احساس و معانی که به مخاطب منتقل می شود و مبانی آن متن. مبنا و ژرف ساخت بر اساس نشانه هایی که در روساخت است دریافت می شود. به عبارتی با نشانه هایی که در متن است مبانی متن را استنباط می کنیم.
نویسنده کتاب"روایت دینی در سینما و داستان" با تاکید بر اینکه این کتاب بر اساس این مساله که هویت هر متنی بر اساس مبانی آن متن است، نگاشته شده، یادآور شد: همواره در داستان های اسلامی به یک سالک الی الله می رسیم. البته این همواره ثابت نیست ولی ساختار عمده داستان اسلامی اینگونه است.
وی در پاسخ به سوال منتقدی که بیان داشت این کتاب نمی تواند برای آفرینش اثری هنری کاربرد داشته باشد و فقط به درد منتقد خالق اثر هنری می خورد، گفت: این مطلب درست است این کتاب برای تحلیل است نه برای آفرینش. زیرا ما باید در ابتدا بفهمیم که روایت دینی چیست تا برای آفرینش آن اقدام کنیم.
حجت الاسلام یوسف زاده با اشاره به رابطه ژرف ساخت و رو ساخت، گفت: ژرف ساخت از سبک بدست می آید اگر هویت در طرح و سبک و جهان داستان مطرح نباشد این کاستی، خود را در ژرف ساخت نیز بروز می دهد اگر ژرف ساخت تغییر کند روساخت نیز تغییر خواهد کرد.
پایان پیام/
نظر شما