به گزارش خبرگزاری شبستان، هفدهمین شماره از فصلنامه علمی پژوهشی مشرق موعود به منظور بررسی موضوع مهدویت از منظر ابعاد مختلف با 7 مقاله از نویسندگان و پژوهشگران صاحبنام در این عرصه منتشر شد.
"انقلاب اسلامی، پروژه جهانی شدن و مسئله مهدویت" ازجمله عناوین مقالات مندرج در این فصلنامه است که به قلم مرتضی شیرودی به رشته تحریر درآمده است. نویسنده در این مقاله، ابتدا به موضوع جهانی شدن پرداخته و آسیبها و فرصتهای موجود در این پدیده را مورد بررسی قرار داده، سپس در ادامه به واکاوی رابطه مهدویت و این موضوع پرداخته است.
شیرودی آثار فرهنگی، امنیتی، اقتصادی و سیاسی جهانی شدن بر ایران را بررسی میکند و در ادامه مقاله، جهانیسازی از منظر اسلام را مورد بررسی قرار میدهد. مؤلف از مهدویت به عنوان الگوی کامل اسلامی از جهانی شدن یاد میکند و مینویسد: "انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی در فراهمآوری انگیزهها و معیارهای جهانی شدن یا جهانیسازی اسلامی و ارائه نمایی از جهانیسازی غربی و در گام سوم، در ارائه الگوی مهدوی به منزله شکل عالی جهانیسازی یا جهانیشدن مهدوی مؤثر است..."
"نقش باورداشت غیبت در پویایی حیات علمی شیعیان در قرن سوم و چهارم" عنوان یکی دیگر از مقالات این شماره از "مشرق موعود" است که به قلم امیرمحسن عرفان به نگارش درآمده است. نویسنده هدف از نگارش این مقاله را چنین بیان میکند: "بحث اعتقاد به حضور معصوم(ع) و غیبتش از انظار و به تبع آن کالبدشناسی بحث انتظار فرج و غیبت امام دوازدهم تفسیر عملگرایانه از اصل امامت شیعه را به اندیشه و پویایی علمی و فکری فرا میخواند. این نوشتار آغازی است در بازنمایی پیامدهای باورداشت غیبت در عرصه علمی و فکری شیعیان در قرن سوم و چهارم."
نویسنده این مقاله، ابتدا به مفهوم غیبت و تأثیر آن در جامعه اسلامی پرداخته و در ادامه، نقش مهدویت شیعی را در حیات علمی و فکری و پویایی آن مورد بررسی قرار داده است. ازجمله موضوعات بررسی شده در این مقاله، تفاوت دیدگاه شیعه و اهل سنت در رابطه با مهدویت است. بنابر تحقیق نویسنده، برداشت اهل سنت از قیام منجی موعود با برپایی قیامت یکی است. وی دلیل این اختلاف نظر را در تفاوت منابع مرجعیت دانسته و مینویسد: ریشه دوگانگی رویکرد شیعه و اهل سنت به مسئله مهدویت را بایستی در منابع مرجعیت دینی متفاوت در دو مکتب جست. عمده منبع دینی اهل سنت، قرآن و سنت نبوی است، اما به تفسیر و قرائت عالمانی است که معرفتشان را بیشتر از صحابه و تابعین اخذ کردهاند. ..."
"موانع و آفات انتظار" عنوان دیگری از مقالات این فصلنامه است که به قلم رضاعلی نوروزی و فاطمه هاشمی به رشته تحریر درآمده است. موضوعاتی چون استبعاد ذهنی ظهور، خو گرفتن به شرایط موجود، تهدید منافع، شتابزدگی، عافیتطلبی، نگرش منفی به انتظار، عدم رشد فکری و عدم معرفت به امام زمان(عج) ازجمله آسیبهای این حوزه عنوان شده است.
"تحلیل مقام امام حضرت مهدی(عج) از دیدگاه فریقین"، «دیدار با امام عصر(عج) و توقیع علی ابن محمد سمری"، "سیاست خارجی دولت دینی با تأکید بر مفاهیم تقیه انتظار" و "اعتقاد به منجی براساس ضمیر ناخودآگاه جمعی یونگ» عناوین دیگر مقالات مندرج در این شماره از فصلنامه است.
هفدهمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی "مشرق موعود" ازسوی مؤسسه آینده روشن در 10 هزار نسخه، به قیمت 12 هزار و 500 ریال به چاپ رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما