قدمت تاریخ کتابخانه های مساجد به قدمت تاریخ اسلام است

قدمت تاریخ کتابخانه های مساجد به قدمت تاریخ اسلام است. وقتی می توان کتابخانه های دانشگاهی داشت می توان در حوزه مذهب نیز کتابخانه های مسجدی را به عنوان شاخه ای مستقل نهادینه کرد.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست نظام نامه جامع کتابخانه های مساجد با حضور دکتر گیلوری و مرتضی طاهریان در کارنامه نشر سرای اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد.

 

مرتضی طاهریان، معاون فرهنگی هنری ستادعالی کانون های فرهنگی هنری مساجد در این نشست با اشاره به این که تدوین نظام نامه جامع کتابخانه های مساجد براساس نیازهای احساس شده از سوی کتابخانه ها بود، گفت: قدمت تاریخ کتابخانه های مساجد به قدمت تاریخ اسلام است چرا که پیامبر عظیم الشان اسلام از بدو بعثت اقدام به احداث مسجد کرد و از همان ابتدا کارکرد آموزشی و فرهنگی مسجد در اولویت های کارکردهای این مکان معنوی بود.

 

وی با تاکید بر پیگیری اجرای آیین نامه این نظام نامه در سه سطح گفت: در سال جاری اجرای نظام نامه حوزه ستادعالی مساجد به عنوان محور فعالیت ها قرار می گیرد همچنین دبیرخانه های استان ها و دفاتر نمایندگی در سراسر کشور و کتابداران و مدیران کتابخانه ها موظف به اجرای نظام نامه های ابلاغ شده هستند.

 

وی ادامه داد: سیاست های تشویقی و حمایتی از کتابخانه های مساجد در سال 91 و سال های آتی بستگی به میزان توجه کتابداران و کتابخانه های مساجد به این نظام نامه ها دارد.

 

طاهریان با بیان اینکه که کتابخانه ها قابلیت فعالیت به عنوان مجموعه مستقل و تحت نظر مسجد و امام جماعت را دارند، تاکید کرد: کتابخانه ها تا سال 1390 جزئی از کانون ها محسوب می شدند و کانون ها جزئی از مسجد. اما براساس دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و نظر به جایگاه کتابخانه های مساجد و با توجه به رشد ارزشمند کتابخانه ها  به کتابخانه ها مجوز فعالیت داده شد و قرار است در 6 ماه نخست سال 91، برای 10 تا 15 درصد از کتابخانه ها مجوز مستقل صادر شود.

 

معاون فرهنگی هنری ستادعالی کانون های فرهنگی هنری مساجد با توضیح وضعیت کتابداران مساجد و چگونگی نگاه ستاد به آنان گفت: تاکنون نگاه به کتابداران کتابخانه های مساجد با نوعی بی توجهی مواجه بود اما تمام تلاش ها به این سمت بوده است که مشکلات و مسائل کتابدارها مورد پیگیری قرار گیرد.

 

وی افزود: در سال 91، دوره های آموزشی برای کتابداران پیش بینی شده تا سوالات و ابهامات آنان حل و فصل شود.

 

طاهریان با برشماری برنامه های اجرا شده در سال 90 و برنامه های پیش بینی شده در سال جاری توضیح داد: امروزه کار کتابخانه های دیجیتالی که در مساجد فعال شده در حال گسترش و توسعه است و در برنامه های آتی نیز برای اقشاری از جامعه همانند نابینایان امکاناتی فراهم می شود که بتوانند از کتابخانه های مساجد استفاده کنند و در تمام این امور توجه به ذائقه مخاطبین با توجه به فضای مساجد الزامی است.

 

فعالیت کتابخانه های مساجد فراتر از فعالیت کتابخانه های عمومی

در ادامه این نشست دکتر عباس گیلوری، عضو هیئت علمی مرکز اطلاعات و مدارک علمی کشاورزی با تحلیل اینکه نظام مجموعه ساختارمندی است که به نوعی باید متشکل از اجزای قابل ورود و خروج و قابل پردازش باشد، گفت: با توجه به این امر که کتابخانه مجموعه ای پویا است که منابعی به آن وارد و خارج می شود می توان آن را یک نظام محسوب کرد. در هیچ کجای دنیا نظامنامه ای با این شیوه مکتوب شده وجود ندارد و به همین دلیل می تواند به عنوان الگویی جامع برای همه کتابخانه ها قرار بگیرد.

 

وی با بیان اینکه در این نظام ها 18 فعالیت مختلف در نظر گرفته شده است، افزود: اجرای درست موارد این نظام نامه تلاش دو جانبه ستاد عالی کانون های مساجد و کتابخانه ها و کتابداران مساجد را می طلبد و با توجه به توانمندی هایی که در این دو گروه وجود دارد نظام نامه به بهترین شیوه اجرا می شود. 

 

وی با اشاره به اینکه کتابخانه های مساجد پس از پیروزی انقلاب اسلامی پیشرفت چشمگیری نسبت به گذشته داشته است، گفت: هم اکنون پیشنهاد شده است که کتابخانه های مساجد به عنوان یک شاخه از انواع کتابخانه ها در سطح جهان مطرح شود و با در نظر گرفتن حجم برنامه ها، حجم نظام مندی ها و کتابخانه های دیجیتال و تخصصی موجود در مساجد می توان گفت فعالیت های کتابخانه های مساجد فراتر از فعالیت کتابخانه های عمومی است.

 

وی افزود: کتابخانه های مساجد توانسته اند در جنگ رقابتی میان کتابخانه ها پیروزمندانه عمل کنند و به همین دلیل وقتی می توان کتابخانه های دانشگاهی داشت می توان در حوزه مذهب نیز کتابخانه های مسجدی را به عنوان شاخه ای مستقل نهادینه کرد.

پایان پیام/
 

کد خبر 131026

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha