حسین کاووسی، یکی از کارشناسان اقتصادی گیلان در گفتگو با خبرنگار شبستان به تشریح چرایی برقراری روابط اقتصادی ایران با کشورهای همسایه پرداخت و اظهار کرد: نام گذاری سال 91 به عنوان سال "تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی" از سوی مقام معظم رهبری، راهبردی هوشمندانه و اثرگذار در شرایط کنونی جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود.
وی ادامه داد: تحقق این شعار در برش یک بعدی آن در مقوله اقتصادی نیاز به اتخاذ سیاست ها و برنامه های اقتصادی از سوی مدیران نظام در راستای توسعه بازار کالایی برای محصولات ایرانی را یادآور می شود.
به گفته کاووسی، گستردگی مرزهای آبی و خاکی جمهوری اسلامی ایران و تعداد زیاد همسایگان، تنوع اقلیمی و تولیدی در کشور، لزوم حاکمیت دید خرد را و منطقه ای را در ایجاد برنامه راهبردی توسعه بازار کالایی برای تولیدات ملی اجتناب ناپذیر می کند.
وی با بیان اینکه در گام اول نگاه هر مدیر یا برنامه ریز اقتصادی به منظور تحقق هدف مذکور بر گسترش شعاع بازار متمرکز خواهد شد، تصریح کرد: از این طریق علاوه بر بهره گیری از ظرفیت های خالی تولید، حداکثر بهره وری و عایدی اقتصادی برای دو عامل اصلی تولیدی یعنی کار و سرمایه ایجاد می شود.
این کارشناس اقتصادی استان بیان کرد: گسترش شعاع بازار تولیدات ملی در بازارهای هدف بین المللی علاوه بر دو هدف مذکور، با ایجاد وابستگی اقتصادی کشورهای خارجی منجر به درگیر شدن منافع اقتصادی بازیگران بین المللی در منطقه شده و به تبع آن پایداری امنیت و امنیت پایدار را به همراه می آورد.
وی با بیان اینکه بازار کشورهای مشترک المنافع یکی از بازارهای هدف عمده صادراتی مورد توجه برنامه ریزان بازرگانی کشور است، اظهار کرد: این بازارها شامل کشورهای آذربایجان، اوکراین، مولداوی، بلاروس، گرجستان، ارمنستان، تاجیکستان، قرقیزستان، ازبکستان، قزاقستان و روسیه فدراتیو و جمهوری های آن است.
کاووسی با اشاره به اهمیت بازار این کشورها برای ایران، خاطر نشان کرد: جایگاه و حساسیت این بازارها باعث شد تا در سال 83 یکی از الزامات دستیابی به اهداف کمی صادرات، برقراری شرایط لازم برای حضور موفق بازرگانان ایرانی در این بازارها تعیین شود.
وی اضافه کرد: با توجه به اهمیت بازار کشورهای مستقل مشترک المنافع و در راستای تسهیل صادرات کالاها و خدمات ایرانی به بازارهای فوق، مقرر شد بانک مرکزی نسبت به گسترش روابط و خدمات بانکی مورد نیاز بخش تجارت در کشورهای مذکور اقدام کند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به ظرفیت های تجاری این کشورها برای تولیدات ایرانی گفت: استان های شمالی ایران مناطقی مستعد برای کشاورزی و برخوردار از منابع آبی مناسب هستند که برنج و چای از محصولات عمده این استان ها است.
وی افزود: عدم وجود بازارهای مناسب داخلی و ارزان بودن محصولات رقیب وارداتی منجر به محدودیت گسترش شعاع بازار در سایر استان های ایران برای این دو محصول است.
کاووسی اضافه کرد: این در شرایطی است که دید صادرات محور می تواند بستر لازم به منظور حضور این محصولات در بازارهای هدف صادرات کشورهای(CIS) را فراهم آورد و حداکثر حمایت لازم از این تولیدات ملی را ممکن سازد.
وی توسعه صنعتی در استان گیلان را در کنار رونق تجاری و شکوفایی منطقه آزاد انزلی، نوید بخش افزایش مساعدت این استان در اقتصاد ملی طی سال های آتی دانست و گفت: ایجاد مجتمع های صنعتی و تولیدی در حوزه های دارویی، صنایع فلزی، قطعات خودرو و مواد غذایی می تواند زمینه ایی را برای گسترش صادرات غیر نفتی و درآمد های ارزی ایران در صورت ایجاد روابط تجاری گسترده و پایدار با بازهای هدف کشورهای(CIS) فراهم آورد.
کاووسی، شناخت ابعاد تقاضا و شاخصهای پایداری آن را از جمله اصلی ترین مولفه های برنامه ریزی و سیاست گذاری در این عرصه دانست و تصریح کرد: معرفی محصولات ایرانی از طریق نمایشگاه های دوره ای و تخصصی، ایجاد سرای تجاری دائمی و فعالیت بیش از پیش دیپلماسی اقتصادی در کنار حضور مستمر تجار و بازرگانان ایرانی و گیلانی در بازارهای منطقه مهم ترین نیازها و الزامات فراروی استان محسوب می شود.
پایان پیام/
نظر شما