قرائت صرف نه در قاری نه در مخاطب خشوع ایجاد نمی کند

نماینده ولی‌فقیه با اشاره به تأکید رهبری بر توجه به مفاهیم در تلاوت قرآن گفت: قرائت صرف بدون توجه به هدایت‌گری نه در قاری و نه در مخاطب او خشوع ایجاد نمی‌کند.

 

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت‌الاسلام والمسلمین علی محمدی، نماینده ولی‌فقیه و سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه در نشست تخصصی قاریان و استادان قرآن با بیان این مطلب که قاری قبل از القای معنا به دیگران باید خود از آیات درس بگیرد، گفت: قرآن هدایت‌گری است که انسان را به راه بد توصیه نمی‌کند. قاری قرآن باید از ویژگی‌های نصیحت‌گری و هدایت‌گری به صراط مستقیم برخوردار باشد.

وی اظهار کرد: این صفات در پی ارتباط ما با قرآن ایجاد می‌شود. اگر ما پیش از تلاوت قرآن غافل بوده‌ایم باید پس از انس با آن غفلت‌مان از بین برود و مجموعه اینها اگر حاصل شد خشوع در تلاوت که از تأکیدات ائمه معصوم و رهبر معظم انقلاب است، محقق می‌شود.

 

حجت‌الاسلام محمدی با بیان این مطلب که قرائت صرف بدون توجه به هدایت‌گری نه در قاری و نه در مخاطب او خشوع ایجاد نمی‌کند، تصریح کرد: بنا بر گرفته امیرالمؤمنین قرآن بزر‌گ‌ترین دردها یعنی کفر و شرک را نیز التیام می‌بخشد، بنابراین نمی‌توان با برگزاری یک یا دو جلسه کوتاه به خشوع در تلاوت و راهکارهای تحقق آن دست یافت.

نماینده ولی‌فقیه با اشاره به تدابیر رهبر معظم انقلاب در حوزه قرآن بیان کرد: توجه به ترجمه و معنای آیات از تأکیدات ایشان است، آنچنان که می‌فرمایند تلاوت باید به گونه‌ای باشد که گویی قرآن را به جان مخاطب نازل می‌کند و باید مفهوم در هنگام تلاوت از عمق و جان قاری بیرون آید.

وی ادامه داد: چگونه است که از میان این همه اذان یعنی اذان مرحوم مؤذن‌زاده اردبیلی این‌چنین اثرگذار شده است؟ بی‌تردید معناگرایی و برآمدن آن از جان مؤذن در این توفیق اثرگذار بوده است، نباید لحن و آهنگ جدید و وارداتی را برای عرضه قرآن به کار گرفت، همین لحن‌های کنونی برای نزدیک‌سازی دل‌ها به خشوع کفایت می‌کند.

 

حجت‌الاسلام محمدی با تأکید بر لزوم پرهیز از برخی عوامل منفی که به جای جاذبه برای مخاطب دافعه دارد، عنوان کرد: اینگونه تلاوت‌ها نه تنها خشوع ایجاد نکرده بلکه مخاطب را دلزده می‌کند، گاهی هم توجه قاری به برخورداری از نفس و لحن و نغمه‌پردازی متمرکز است، گاهی نیز با حرکات تقلیدی سر و دست خود مانع از ایجاد خشوع در مخاطب خود می‌شوند.

وی احترام باطنی قاری به قرآن را عاملی مهم در خشوع تلاوت دانست و ابراز کرد: بنا بر تأکید رهبر معظم انقلاب قاری باید قرآن را به دیده نامه خدا بنگرد. توجه‌دهی مستمع به مضامین و القای آنچه مردم به آن نیاز دارند و زبان حال امروز مسلمانان است همچون توکل، روحیه جهادی، نترسیدن از دشمنان و وحدت نیز باید در تلاوت مورد توجه قرار بگیرد.

 

سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان این مطلب که رهبری علاوه بر مفاهیم رعایت ابعاد فنی را نیز در تلاوت مورد تأکید قرار داده‌اند، گفت: قاری باید با استفاده از نغمات و موسیقی مناسب و صوت و لحن خود مخاطبان را جذب کند. در این میان نیز کاربرد مفاهیمی از قرآن که استعمار سعی کرده مسلمانان را از آن دور نگاه دارد نیز ضروری است، آنچنان که آمریکا در عراق از درج آیات جهادی در کتب آموزشی ممانعت می‌کرد.

وی ایجاد زمینه رشد و بالندگی برای استعدادهای جوان را نیز از دیگر مطالبات رهبری برشمرد و خاطرنشان کرد: خوشبختانه پتانسیل مطلوبی در کشور به لحاظ استعدادهای جوان وجود دارد که می‌توان با نمونه‌کردن علم و رفتار خود آنها را بارور کرد.

شایان ذکر است، نشست علمی تخصصی قاریان و استادان قرآن چهارشنبه 13 اردیبهشت در حسینیه الزهرا آغاز شده و تا عصر پنج‌شنبه چهاردهم اردیبهشت ادامه می‌یابد.

پایان پیام/


 

کد خبر 128778

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha