محمدرضا ستوده نیا، قاری و داور بین المللی وی با بیان این مطلب در اوایل انقلاب به دلیل کمی تعداد مسابقات بین المللی افراد اعزامی به این رقابت ها نیز معدود بودند، به خبرنگار شبستان گفت: این امر منجر می شد که نمایندگان کشور در میادین بین المللی از زبده ترین افراد باشند. اما امروز که حتی روسیه که پیش از این بر پایه نظام کمونیستی اداره می شد مسابقات قرآن برگزار می کند، تعدد رقابت ها منجر شده که تعداد نفرات اعزامی هم افزایش بیابد که بعضا هم از قوت لازم برای حضور در این میادین برخوردار نیستند.
وی عدم آشنایی با محیط را یکی از مشکلات اصلی چهره های اعزامی به مسابقات بین المللی برشمرد و ادامه داد: عدم اطلاع از محیط و قوانین کشور میزبان در کنارن داشتن آمادگی کامل روحی می تواند چالش زا است. بنابراین باید پیش از اعزام اطلاعاتی از کشور مقصد به این افراد داده شود. علاوه بر این همراهی یک استاد زبده که توانایی برقراری ارتباط با هیئت داوران و احقاق حق شرکت کننده را داشته باشد ضروری است.
ستوده نیا توجه بیش از اندازه به لحن و نغمه پردازی را یکی از مشکلات قاریان اعزامی به مسابقات بین المللی دانست و ابراز کرد: اگرچه در مسابقات کشورهای عرب زبان لحن از اهمیت برخوردار است اما در ارزیابی و رتبه دهی جایگاه نخست را ندارد. بلکه برای آنها تجوید و رعایت صحیحی الفاظ حائز اهمیت است. بنابراین برای قاری ابتدا تجوید و برای حافظ حسن حفظ در درجه نخست اهمیت و صوت و لحن در درجه بعد قرار دارد.
قاری بین المللی نداشتن استرس و تسلط کافی را شرط توفیق قاریان و حافظان در رقابت های بین المللی خواند و بیان کرد: امروز بی تردید قاریان ما به مراتب بهتر از قراء مصری در میادین رقابت هستند. چراکه چهره های ممتاز آنها در مسابقات شرکت نمی کنند و نمایندگان مصر در مسابقات قرآن بیشتر چهره های آماتور هستند.
وی عنوان کرد: اما به نظر می رسد که در برخی رقابت ها ممکن است نتیجه بر اساس نمرات اعلام نشود و مسائل دیگر نیز در این امر دخیل باشد. به عنوان مثال شاید کشوری نپذیرد که برای دو بار پیاپی ایران رتبه برتر رقابت های آن را کسب کند. از این رو به نظر می رسد علاوه بر مهارت و فنون یک قاری و حافظ مسائل دیگری نیز در تعیین رتبه ها موثر است.
ستوده نیا با ارزیابی سطح نمایندگان نظام در مسابقات بین المللی سال جاری اظهار کرد: بنابر نتایج دوره آموزش و ارزیابی قاریان و حافظان می توان گفت که آمادگی قاریان در گروه سنی بزرگسال در سطح بالایی قرار دارد. از این رو در صورت برنامه ریزی دقیق و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی به کسب رتبه های برتر در میادین بین المللی پیش رو امیدوار بود.
وی با بیان این مطلب که حفاظ گروه سنی شکوفه ها در تجوید و لحن دارای ضعف هایی هستند، افزود: البته الان برای اعلام نظر قطعی زود است و میت وان با برگزاری دوره های آموزشی در ماه های آتی پیش از اعزام این چهره ها از پیشرفت آنها و رفع برخی نقاط ضعف ها مطمئن شد.
ستوده نیا درباره راهکار رفع ضعف هایی که در برخی از نفرات اعزامی به مسابقات بین المللی وجود دارد، تصریح کرد: همان گونه که پیش از مسابقات ورزشی و المپیادهای علمی فرهنگی، اردوهای آمادگی برگزار می شود باید برای قاریان و حافظانی که به مسابقات بین المللی اعزام می شوند نیز اردوی آمادگی به طور متناوب برگزار شود. این امر از رکود و افت احتمالی آنها در طول ماه هایی که برگزاری رقابت ها باقی مانده جلوگیری می کند.
قاری بین المللی خاطرنشان کرد: خوشبختانه حفاظ در گروه بزرگسال به لحاظ حسن از برترین ها هستند. بعضا ضعفهایی در بخش تجوید آنها دیده می شود که می توان با راه حل مذکور آن را نیز برطرف کرد.
پایان پیام/
نظر شما