به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، کتاب «رسائل المحقق الحلی (رحمه الله)» در 440 صفحه و 16 باب به بررسی 14 رساله فقهی از علامه محقق حلی(ره) میپردازد و به طور مثال شرح کوتاهی از زندگی محقق حلی و رسالههای وی با عناوین «المسائل العزیة، المسائل المصریة، المسائل البغدادیة، المسائل الطبریة، المسائل الکمالیة، رسالة فی بطلان اثبات المعدوم وعدم کفر القائل به والرسالة الماتعیة» را از نظر میگذراند.
این کتاب یک مجموعه فقهی، کلامی و رجالی است که آیت الله رضا استادی بر پایه آثار محقق حلی تألیف و گردآوری کرده است. در باب مسایل فقهی از دیدگاه محقق حلی، نویسنده به مسایلی نظیر احکام آبها، خمس، نماز، عقد ازدواج، روزه، تیمم، نجاست، احکام وصیت و دیگر احکام اسلامی میپردازد.
جعفر بن الحسن بن یحیی بن حسن بن سعید الهذلی الحلی معروف به«محقق حلی» در سال 602 هجری به دنیا آمد و چنان که السید الأمین در «اعیان الشیعة» ذکر میکند لقب «محقق» به حق به او داده شده و شایسته آن بوده است. شیخ حر عاملی (ره) هم وی را فقیهی بزرگوار با جایگاهی والا و بینظیر در زمان حیاتش میداند که علاوه بر آن که مرجع زمان خود بود از قلمی شیوا و رسا بهرهمند بود.محقق حلی در سال 676 زندگی را بدرود گفت و در حدود 20 کتاب و رساله فقهی از خود به یادگار گذاشت که «شرائع الإسلام»، «المختصر النافع»، «المعتبر»، «معارج الأصول»، «المسلک فی اصول الدین» و رسالههای فقهی که آیت الله رضا استادی در این کتاب به آنها پرداخته است از آن جملهاند.
کتاب دوم با عنوان کامل «معراج الأصول؛ تقریر ابحاث آیة الله العظمی الشیخ المیرزا محمد باقر الزنجانی» تألیف آیت الله سید مرتضی حسینی نجومی است که به همت ناصر الدین انصاری قمی و از سوی انتشارات «بوستان کتاب» منتشر شده است.
این کتاب 663 صفحهای از 3 فصل تشکیل شده که عبارتند از مباحث الإستصحاب، تنبیهات الاستصحاب و مبحث التعادل والترجیح. این کتاب در مجموعه علم اصول دستهبندی میشود.
گزارشهایی که نویسنده در این کتاب با عنوان فرعی «تقریر ابحاث آیة الله العظمی الشیخ المیرزا محمد باقر الزنجانی» آنها را ارایه میکند، سلسله درسهای حوزوی است که آیتالله زنجانی طی دوسال 1372 ـ 1374 تدریس کرده است و موضوعات اصولی استصحاب، تعادل و ترجیح را دربرمیگیرد. از آیت الله زنجانی کتابهای مختلفی به جای مانده که «تنقیح القواعد فی علم الأصول» و «تعابق علی الفرائد والمکاسب والکفایة» از آن جملهاند.
اما سومین کتاب، با اندکی فاصله از موضوعات مستقیم دینی به مبحث لغتشناسی پرداخته است. این کتاب با عنوان «المنهل فی الفروق اللغویة» تألیف سید محمد حیدری است که به همت دانشگاه باقر العلوم (ع) و از سوی انتشارات «بوستان کتاب» منتشر شده است.
عنوان کامل این کتاب «المنهل فی الفروق اللغویة؛ فی الأسماء المتساویة حروفاً والمختلفة تشکیلاً» است و در واقع لغتنامهای است که واژههای عربی شبیه به هم اما با حرکتها و معانی مختلف را در کنار هم و برای توضیح بیشتر ذکر میکند. به عنوان مثال «البَر والبـِر، الأحن والأحَن، الضـُل والضـَل». این لغتنامه در 552 صفحه تدوین شده است.
پایان پیام/
نظر شما