به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، حصرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، سینما را به عنوان «کارآمدترین روایتگرِ واقعیت و حقیقت» معرفی میکنند و می فرمایند«هنر سینما بلاشک یک هنر برتر است؛ یک روایتگر کاملاً مسلط - که هیچ روایتگری تاکنون در بین این شیوههای هنرىِ روایت یک واقعیت و یک حقیقت، تا امروز به این کارآمدی نیامده - و یک هنر پیچیده و پیشرفته و متعالی.
همچنین؛ مقام معظم رهبری سینما را کلید پیشرفت می داند و می فرمایند:«من میگویم الان کلید دست شما [سینماگران] ست. من شأن سینما را این میدانم. من میگویم امروز کلید پیشرفت این کشور، به میزان زیادی دست شماست.»
با نگاه به سخنان مقام معظم رهبری سینما هنر برتر، تاثیر گذار و کلید پیشرفت جامعه است. با توجه به جایگاه هنر در نگاه آیت الله خامنه ای این پرسش در ذهن تداعی می شود که تا چه میزان به این نگاه از سوی فیلم سازان جامعه عمل پوشانیده شده است؟ هنر سینما تا چه میزان توانسته تاثیرگذار و کلید پیشرفت کشور باشد؟
در این باره با مریم پوریامین منققد ادبی، نویسند و عضو سابق شبکه خانگی به گفتگو پرداخته ایم. او اولین بانویی است که به مدت هشت سال عضو شورای سیاست گذاری نمایش خانگی بوده است و تمام تلاش خود را کرده است تا جریان سالم درحوزه زنان و خانواده در فیلم ها به نمایش در آید. متن صحبت های مریم پوریامین را در زیر می خوانید:
مقام معظم رهبری سینما را هنر برتر و تاثیرگذار می دانند، حوزه فیلم و سینمای ما در حال حاضر این تاثیرگذاری را دارد؟
یکی از مهمترین ابزار های دیپلماسی فرهنگی و رسانه ای در دوران معاصر فرهنگ و سینما است. دولت ها و جوامع از این دو رکن برای پیشبرد مسیر نفوذ دیپلماسی خود بهره زیادی می برند. دو رکنی که به شدت در هم تنیده و از ملزومات به هم وابسته هستند.
اگر نگاهی به آمارهای تولید و عرضه هشدار دهنده فیلم های غربی با حجم انبوه نظر بندازیم، رسوخ تولیدات فرهنگی بیگانه را در اذهان جوانان آینده ساز کشور خواهیم دید.
این نشان دهنده آسیب پذیری کشور ما از لحاظ فرهنگی در دوران حال حاضر است. با توجه به سابقه تمدنی بلند و فرهنگ متعالی تاریخی ایران این موضوع در شان کشور نیست.
از همین رو؛ اهمیت توجه خاص به مسایل سینما همانطور که مقام معظم رهبری فرموده اند آشکار می شود.
اتفاقات چند سال گذشته نشان میدهد که قشر نوجوان ما در معرض آسیبهای جدی است. آیا حوزه فیلم سازی تولیدات مناسبی برای این قشر دارد؟ (دلیل_پیشنهاد)
انباشته شدن ذهن فرزندان ما از محتوای سینما غرب که بر پایه فرهنگ بیگانه طراحی و ساخته شده است و با هویت ملی و فرهنگ عمومی ما بسیار فاصله دارد یکی از مشکلاتی است که در جامعه تربیتی کشور با آن مواجه شده ایم.
این درحالی است که در سطح خانواده ها نیاز شدیدی برای دسترسی به سینمای ارزشی ایران وجود دارد.
به نظر می رسد شناسایی فیلم های موفق و استفاده از تجربه و درک نگاه عمیق تر به فیلم های موفق با بهره گیری از ساختارهای جدید تولید و نو آوری رایج در بازار جهانی راهی امن به عرصه پر انتفاع از دنیای هنر و فیلم سازی در حوزه کودک و نوجوان پیدا شود،این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.
نیاز جامعه امروز ما تولید چه محتوای فیلمی است؟
فیلم های سینمایی به عنوان گروهی از محصولات مهم فرهنگی جهان شناخته می شود و مضامین داستان ها یا ویژگی شخصیت ها برآمده ازاختصاصات فرهنگی جامعه مبدا یا جامعه هدف آن فیلم است. شیوه بازنمایی شخصیت ها در سینما یکی از اساسی ترین دغدغه ها حکومت ها و جوامع است. سینما به عنوان جهانی ترین رسانه نقش بزرگی در آداب و رسوم فرهنگ و ارزش های یک کشور در میان سایر کشور ها را ایفا می کند.به همین سبب چگونگی بازنمایی شخصیت قهرمان از کلیدی ترین نکات شایان توجه در نقد و بررسی یک فیلم به شمار می رود.
کشور ما با توجه به شرایطی که حال حاضر در جهان اسلام و دنیای معاصر وجود دارد نیاز دارد تا به شخصیت های قهرمانی که در کشور ایفای نقش می کنند بپردازد. باید به موضوع مردان قهرمانی که هشت سال در دفاع مقدس جنگیدند و زنان صبوری که در کنار مردان، برادران و پسران خویش ایثار و فداکاری کرده اند بیشتر پرداخته شود و این امر نیاز به بازنمایی دارد.
هنوز فیلم سازان ما دغدغه جدی برای به صحنه کشیدن این شخصیت ها را نداشته اند و اکثر فیلم سازان با نگاه گذشته به فیلم ها می نگرند و شخصیت ها را بازنمایی می کنند. البته بوده اند کسانی که دغدغه مسایل انقلابی و وطن را درحوزه فیلمسازی داشته اند و به خوبی مردان و زنان پس از انقلاب را به تصویر کشیده اند.
نظر شما